Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: "Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία Μπάλτσα να πει τραγούδια μου..."



Με αφορμή την επικείμενη συναυλία Αγνής Μπάλτσα και Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο, με τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Τσιτσάνη, ο Δημήτρης Γκιώνης στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου μας θύμισε την αλληλογραφία Μάνου Χατζιδάκι και Αλέκου Σακελλάριου πριν 24 χρόνια, όταν ο Χατζιδάκις είχε απαγορεύσει στην διάσημη ελληνίδα μεσόφωνο να ερμηνεύσει τα τραγούδια του.

Στο θέμα είχαμε αναφερθεί πέρυσι από την Ιδιωτική Οδό, ένεκα συναυλίας Ξαρχάκου - Μπάλτσα στην Πάτρα: Πάλι Ξαρχάκος και Μπάλτσα!...

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θεωρούσε κατάλληλη ερμηνεύτρια των τραγουδιών του την Α. Μπάλτσα. Το 1985, όταν πρωτοκυκλοφόρησε ο δίσκος Ξαρχάκου - Μπάλτσα, ο Χατζιδάκις προέβη στην ακόλουθη κατηγορηματική δήλωση:
«Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία Μπάλτσα να πει τραγούδια μου σ' αυτόν το δίσκο, για τον οποίο κανένας δεν ζήτησε την άδειά μου. Καταθέτω σήμερα αγωγή για ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ντόιτσε Γκράμοφον, ζητώντας να αφαιρεθούν τα τραγούδια μου, διαφορετικά θ' απαιτήσω αποζημίωση 40 εκατομμυρίων δραχμών».

Από τότε πέρασαν δυόμισι δεκαετίες, αλλά το δίδυμο Ξαρχάκου - Μπάλτσα εξακολουθεί να πουλάει ακριβά εκείνη την παραγωγή, που είχε προκαλέσει την οργή του Χατζιδάκι. Τα εισιτήρια για την συναυλία στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου εξαντλήθηκαν αμέσως κι έτσι προγραμματίστηκε και δεύτερη στις 17, κατ’ απαίτησιν του κοινού.
Καλλιτεχνικά η συναυλία δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον. Ξαναμασημένη τροφή. Όμως, φαίνεται πως η συνταγή της «επιτυχίας» κρύβεται στα ονόματα και κυρίως σ’ αυτό της διεθνούς φήμης μεσοφώνου, παρ’ όλο που η καριέρα της δύει, κατά την φυσιολογική πορεία.
Προσωπικά η Μπάλτσα μ’ ενδιαφέρει μόνο στο ρεπερτόριο της όπερας. Στα «τραγούδια της πατρίδας μου» προτιμώ πιο αυθεντικούς ερμηνευτές. Και κυρίως με λιτότερη ενορχήστρωση απ’ αυτή του πληθωρικού Σταύρου Ξαρχάκου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails