Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΤΟΚΑ


Μεγάλη κοσμοσυρροή στη συναυλία για τον Μάριο Τόκα

Κύπρος
Toυ Αριστείδη Βικέτου


Σε μυσταγωγία με τη συμμετοχή πάνω από πέντε χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας εξελίχθηκε η χθεσινοβραδυνή συναυλία προς τιμή του αλησμόνητου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, την οποία οργάνωσαν στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού ο πατέρας του Κύπρος και τα αδέλφια του με τη στήριξη του Δήμου και άλλων φορέων.

Στη συναυλία, που ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου Χριστόφια, ερμήνευσαν τραγούδια του Μάριου Τόκα οι Μανώλης Μητσιάς, Κατερίνα Κούκα, Στέλιος Διονυσίου, Γιώργος Λώρης, Πανίκος Τριμικλινιώτης και πολλοί άλλοι τραγουδιστές. Μετείχαν στο πρόγραμμα οι χορωδίες του 'Αρη Λεμεσού, οι Γιωργαλλέτοι και η παιδική χορωδία της Επιλογής.
Παράλληλα με τη συναυλία, στον χώρο του κηποθεάτρου οργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικής αφίσας για τον συνθέτη. Έγινε επίσης η απονομή βραβείων στους νικητές του διαγωνισμού στίχου που προκήρυξε ο Δήμος Λεμεσού στη μνήμη του συνθέτη.
Το έργο του Μάριου Τόκα έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, στον οποίο και ανήκει μια για πάντα και η πόλη του θα συνεχίσει να τον τιμά και να παρουσιάζει το έργο του, τόνισε ο Δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου, χαιρετίζοντας εκδήλωση.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως ο Μάριος Τόκας συνέδεσε το όνομά του με την πόλη που τον γέννησε και του έδωσε τα πρώτα βήματα στη μουσική και η πόλη του προσφέρει αυτήν την τιμητική συναυλία ως αντίδωρο.
«Ο Μάριος έδωσε στην εν γένει ελληνική μουσική μια εκδοχή που δεν θα μπορούσε άλλος να την προσφέρει τόσο δυναμικά, τους ήχους της Κύπρου, γιατί ο Μάριος είχε χωνεμένο τον πολιτισμό του τόπου του και μπορούσε να τον συγκεράσει με άλλα σύγχρονα στοιχεία», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Είπε επίσης ότι ο Δήμος Λεμεσού, και η πόλη γενικότερα, έχει κάθε λόγο να τον θυμάται, να τον τιμά και να συνεχίζει να παρουσιάζει το έργο του «γιατί αυτό το έργο έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, στον οποίο και ανήκει μια για πάντα», σημειώνοντας πως «ο Μάριος, μέσα από το έργο του, μας ένωσε όλους απόψε για να τραγουδήσουμε και να αφήσουμε τη σκέψη μας να τον συναντήσει, με την υπόσχεση πως ποτέ δεν θα πάψουμε να τιμούμε το έργο του, αλλά και τον ίδιο».
Υπενθύμισε επίσης τη σημασία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης στο κηποθέατρο Λεμεσού, όπου, όπως επεσήμανε, ο Μάριος Τόκας συμμετείχε το 1971 στον 2ο Διαγωνισμό Κυπριακού Τραγουδιού, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση, που παράλληλα του έδωσε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση να συνεχίσει την παραπέρα καταξιωμένη πορεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails