Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: "Είμαι βαθύτατα επηρεασμένος από την Ορθόδοξη Εκκλησία"




Καθώς θυμόμαστε εξαιρέτως φέτος τον Γιάννη Τσαρούχη, με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την φυγή του στ' άστρα, μαθητεύω στη σκέψη του μέσα από κάθε τι δικό του.
Απολαυστικές και άκρως διδακτικές υπήρξαν οι συνεντεύξεις του. Σε μια από αυτές, που δημοσιοποιήθηκε μετά τον θάνατό του, θαυμάζεις την αλήθεια και την ακριβή διάκριση που διέθετε.
Ιδού αποσπάσματα τινα:

Ποια είναι η επιρροή της ελληνικής και ορθόδοξης παράδοσής μας στη δουλειά σας;
«Εξωτερικά δεν είναι πάντοτε μεγάλη, ­ καμιά φορά είναι, ­ αλλά είμαι βαθύτατα επηρεασμένος από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη μουσική της, τη θεολογία της, αλλά αυτό δεν το δείχνω κάνοντας πράγματα βυζαντινίζοντα, τα οποία άλλωστε έμαθα από τον Κόντογλου που ήταν μαθητής μου και ήμουν βοηθός του. Είναι μια ζωντανή θρησκεία και μια ζωντανή φιλοσοφία που συνεχίζονται ακόμη και σε αυτούς που λένε ότι δεν πιστεύουν. Είναι σπουδαίος ο πολιτισμός ο βυζαντινός που ζει ζωντανά σήμερα και εξελίσσεται μαζί με τη ζωή. Η μουσική, ιδίως, με γοητεύει πάρα πολύ και προσπάθησα στην αρχή να μάθω, είδα όμως ότι ήταν πολύ δύσκολο να αφοσιωθώ στη μουσική και να μάθω και ζωγραφική μαζί».
Υπάρχει κανένα γενικό μήνυμα το οποίο προσπαθείτε να μεταδώσετε με την εργασία σας πάντοτε;
«Δεν τολμώ να το πω μήπως φανώ ότι κάνω τον μεγάλο καλλιτέχνη. Το μήνυμα αυτό είναι ο σεβασμός της ζωής, η ευλάβεια απέναντι στη ζωή, η αγάπη για τον Θεό. Αλλά όλα αυτά εκφρασμένα μέσω της ζωγραφικής και των χρωμάτων μου. Θέλω να βρω την ηρεμία και την τάξη στη ζωή μου και να τη μεταδώσω στους άλλους ανθρώπους. Τα άλλα είναι φυσικό να υπάρχουν, ­ η ακαταστασία και η απόγνωση και η απελπισία. Οταν δυναμώνει μέσα μου η ελπίδα, δεν ξέρω προς τι, είναι ένα αίσθημα ελπίδας, η πίστη, δεν ξέρω προς τι ,είναι μια πίστη δυνατή. Θέλω αυτό το πράγμα να το συγκρατήσω και να το μεταδώσω, διότι το συλλέγω σαν ένα ωραίο αντίδοτο που μας δίνει η ίδια η φύση για να ζήσουμε».
Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο καλλιτέχνης Τσαρούχης με τις αισχρες ζωγραφικές δεν μπορεί να επικαλείτε την Ορθοδοξία την αληθινή αλλά μόνο την δική του "ορθοδοξία".

sindesmos είπε...

Πάντως δεν σε ξεχνούν...

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=1024744972657237101&postID=8887745182003578974


Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ρε Misha αφου θεωρείς σημαντική την προσφορά του "Athos" γιατί δεν κάνετε ένα συνεταιρικό site να τα βρείτε και να μας αφήσετε και εμας ήσυχους;
Αφου μοιάζετε τόσο πολύ γιατί το κρύβετε; Η συμπάθειες δεν κρύβονται, πώς να το κάνουμε (μια με τον οικουμενιστη και κοσμικότατο Ανδριόπουλο και τις χυδαίες του εικόνες, μια με τον αντίχριστο Πανούση, μια με τον "Athos", μία με την αισχρότατη Δόμνα Σαμίου, μία με τους ομοιοπαθητικούς, μία με τις επιθέσεις και συκοφαντίες προς τους πιστούς και ευσεβείς κλπ, κλπ, κλπ....

3 Σεπτέμβριος 2009 6:15 μμ

Related Posts with Thumbnails