Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ




Στις Πρέσπες η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 23ης Αυγούστου, έψαλε - στη σιγαλιά της γλυκειάς νύχτας - πρώτα το περίφημο Οκτάηχο Δοξαστικό του Εσπερινού της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου "Θεαρχίω νεύματι" στο μέλος του Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου.


Στη συνέχεια ο “Νέστωρ” των Κωνσταντινουπολιτών ψαλτών Κωνσταντίνος Μαφίδης, που πλαισίωνε την ΕΛΒΥΧ, έψαλε το εξαποστειλάριο “Απόστολοι εκ περάτων”, το οποίο έψαλε αμέσως μετά και ο Roni Bou Saba στα αραβικά.

Mε την ΕΛΒΥΧ συνέπραξε και ο Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. Παντελής Δάφας, πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Φλωρίνης.
Το πρόγραμμα έκλεισε με ένα μέρος Κρατήματος τεριρέμ σε ήχο α' του βυζαντινού μαϊστορα Ιωάννη Κουκουζέλη.



Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία μπήκε στην σκηνή που είχε στηθεί για την όλη εκδήλωση – αρκετά μπροστά από την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου – ψάλλοντας το Μέγα Προκείμενο “Τις Θεός μέγας” στο μέλος του Πέτρου Μπερεκέτη (ήχος βαρύς).
Ακολούθησε ο μονόλογος του Τεύκρου από την τραγωδία Αίας του Σοφοκλή, που απέδωσε ο ηθοποιός Αλέξης Σταυράκης, εν συνεχεία τα βυζαντινά μέλη από την ΕΛΒΥΧ, την οποία διαδέχθηκε επί σκηνής η Νένα Βενετσάνου.




Η ιδέα του Σπύρου Σακκά να παρουσιάσει την ανθρώπινη φωνή στη διαχρονικότητά της, μέσα από φωνές ελληνικές και μουσικές ποικίλες (δυτικές και ανατολικές) ήταν αναμφίβολα σπουδαία. Ανάδειξη του φωνητικού πλούτου και – αντιπροσωπευτικά – του σημερινού δυναμικού που υπηρετεί την τέχνη της φωνής στον τόπο μας.
Μακάρι η εκδήλωση αυτή να πήγαινε σ' όλη την Ελλάδα, για να καταλάβουμε όλοι, όσο είναι δυνατόν, τις άπειρες δυνατότητές μας και την δυναμική της φυλής μας. Κι έτσι να εστιάσουμε στην ομορφιά και στην παράδοση που εν τέλει είμαστε εμείς!



φωτό: Βαγγέλης Καραδήμας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails