Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Οι λεπτομέρειες μιας επίσκεψης

Διαβάστε, αγαπητοί συνοδίτες, το άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαχρήστου με τίτλο «Οι λεπτομέρειες μιας επίσκεψης» στο Amen.gr από το οποίο παραθέτω το εξής απόσπασμα:

Χαμόγελα και θερμοί εναγκαλισμοί, αδελφικοί ασπασμοί και φιλοφρονήσεις, ιστορικές αναδρομές και έμμεσες αιχμές «πρωταγωνίστησαν» κατά τη διάρκεια της επίσημης 48ωρης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Ωστόσο από την επίσκεψη του κ. Κυρίλλου στο Φανάρι, ο οποίος σε κάθε του βήμα συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό σωματοφυλάκων, «απουσίαζε» οποιαδήποτε δήλωση για την ανάγκη σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ορθοδόξων χριστιανών που ζουν στην Τουρκία. Είναι κρίμα διότι η Εκκλησία της Ρωσίας δοκίμασε πολλές φορές στην πρόσφατη ιστορία της τις διώξεις και την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών του κλήρου και κυρίως του λαού της. Ο κ. Κύριλλος εσιώπησε ίσως για να μην θίξει τα συμφέροντα της χώρας του στην "φίλη Τουρκία". Εν αντιθέσει με τον Πάπα Βενέδικτο ο οποίος καίτοι ετερόδοξος όταν το 2006 επισκέφθηκε το Φανάρι με θέρμη εξέφρασε την συμπαράσταση του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στηρίζοντας ευθέως την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας μήν αυταπατόμεθα. Οι Ρώσοι είναι πρώτα Ρώσοι και έπειτα Ορθόδοξοι. Το μόνο που τούς ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές βλέψεις μέσω της ορθοδοξίας. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό.....?

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Απ'ότι φαίνεται η Ορθοδοξία δεν μπορεί να αποτινάξει την ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί το ενεργειακό της χαρτί, τις εμπορικές σχέσεις και τις παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Μόσχα ως «εργαλεία» για να πείσει τη δεύτερη να διολισθήσει σε «ουδέτερες» θέσεις. Και από ότι φαίνεται τα κατάφερε!

Εύγε...

Ανώνυμος είπε...

δεν σας αρέσει τώρα ο ρώσος γιατι δεν προσκυνάει ε;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10,31 ο πολύς Λιακόπουλος, κάθε βράδυ, βλάπτει σοβαρά την υγεία.........

Ανώνυμος είπε...

Θα ειχες την καλοσύνη να μου πεις ποιος ειναι ο Λιακόπουλος, ανώνυμε 5.34;

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Αν δεν ξέρεις Δημοσθένη Λιακόπουλο δεν ξέρεις τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

Νόμιζα πως τον ήξερες! Βγαίνει στα κανάλια τα βράδυα και διαφημίζει βιβλία(με δώρο cd το Άγνή Παρθένε... και άλλους αρχαίους ύμνους!!!) και μιλάει(όταν δεν παραληρεί...) για την ανάσταση του Έθνους που έρχεται με τη συμπαράσταση του μεγαλύτερου σε Ορθόδοξο πληθυσμό Κράτους και παρόμοια.... Με πτώση των ισχυρών της γης, παγκόσμια επικράτηση του Ελληνισμού μετά από συνωμοσίες, ίντριγκες, πολέμους και άλλα πολλά(νεφελίμ, ελοχίμ, εξωγήινους κ.λ.π.)! Αν κάνεις search (liako.gr νομίζω) θα βρείς πολλά και φαιδρά..... Αν τα δεις απλά δες τα με κάποια κριτική σοβαρότητα! Όπου δε ερμηνεύει τη Βίβλο σκέψου πριν διαβάσεις την ερμηνεία του ότι η αυθεντική ερμηνεία "την Θείαν Γραφήν έχει διδάσκαλον και ού τα του κόσμου μαθήματα".
5:34 μμ

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τα 80 χρόνισ διωγμού δεν έβαλαν μυαλό στην Ρώσικη Εκκλησία και ξαναρχίζουν πιο δυναμικά τον ηγεμονισμό που τους χαρακτηρίζει. Ο Πατριάρχης Κύριλλος συμπεριφέρεται περισσότερο σαν Υπουργός του Πούτιν παρά σαν ιερωμένος...π . Γρηγόριος

Ανώνυμος είπε...

Eνώ ο ξεριζωμός όλων των ρωμιών από τη Μικρασία, η απώλεια όλου του μη ελληνόφωνου ποιμνίου και η συρρίκνωση -εως εξαφανίσεως- της μειονότητας της Πόλης έχει γίνει κατανοητή από τους Φαναριώτες.
Εδώ, πάνω στη Μικρασιατική καταστροφή προώθησαν το ημερολογιακό σχίσμα...

Ωραίο το νεόκοπο δόγμα «Πας μη φαναριολάτρης βάρβαρος» αλλά βρίσκει ευήκοα ώτα μόνο στους έχοντας ιδιοτελείς επιδιώξεις.

Στέφανος είπε...

O ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ. ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ. ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ , ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΖΑΛΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΗΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ 1920 ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΟΙΝΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΟΥΛΙΑΝΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ? ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

To Πατριαρχείο Μόσχας δεν αποφεύγει την κατηγορία για Οικουμενισμό, γιατί στην προσπάθεια συναγωνισμού αγαπολογίας «παίζει» στο γήπεδο που άνοιξε το Φανάρι με την όντως διαβόητη εγκύκλιο του 1920.

Ο σκοπός της εγκυκλίου εκείνης ήταν σαφής και ομολογείται από τον ίδιο τον συντάκτη της.

Ας μη ξεχνάμε ότι από το 1917 έως το 1990 (με τις παρενέργειες να απηχούν έως σήμερα) η Ρωσική Εκκλησία ήταν διαβρωμένη από πράκτορες οι οποίοι μέσω της συμμετοχής τους στα διάφορα οικουμενιστικά δρώμενα προσπαθούσαν να μειώσουν την διεθνή πίεση που δεχόταν το καθεστώς για καταπίεση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Άλλοι στο Α2 των Σοβιέτ κι άλλοι στο Α2 των κεμαλιστών.

Από την πτώση των Σοβιέτ και έπειτα το Ρωσικό Πατριαρχείο έχει επιστρέψει σε παραδοσιακότερη στάση, αποφεύγει τις συμπροσευχές, έχει ξεκαθαρίσει τους όρους συμμετοχής του στο ΠΣΕ και είναι πολύ επιφυλακτικό στις σ΄χεσεις με τους παπικούς.

στέφανος είπε...

Εχει σχέσεις το Πατριαρχείο Μόσχας με τον Κων/πόλεως, τον μνημονεύει και προφανώς δεν πιστεύει ότι είναι προδοσία της πίστης και φιλοπαπισμός το να εορτάζει κάποιος τις ακίνητες εορτές με το νέο ημερολόγιο. Έτσι δεν είναι ανώνυμε 12:36 μμ?

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ. ΑΡΑ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.
ΑΠΑΞΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΑΝΑΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Α ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΛΑΘΟΣ?

Λέων είπε...

8:44 ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΔΕΝ ΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ Ή ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΑΤΣ ΕΤΣΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΝ ΝΙΚΑΙΑ Α' ΟΙΚ. ΣΥΝΟΔΟΣ. ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΟΥ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΦΑΤΑ ΑΙΩΝΩΝ?

Ανώνυμος είπε...

@10:52 μμ
Ξαναδιάβασε λίγο τις σχετικές αποφάνσεις της Α΄ Οικουμενικής.....

Ανώνυμος είπε...

Η Α ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΙΖΕΙ "ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΗΣ ΕΑΡΙΝΗΣ ΙΣΗΜΕΡΙΑΣ" ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ 23Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΧΡΗΣΙΜΠΟΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΝΤΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΑΛΛΟ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ. ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΤΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΕΛΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η 23Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ! ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. ΑΣΥΖΗΤΙΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ. ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ. ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΥΤΡΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΓΝΗΣΙΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΘΕΟΥ ΔΙΟΤΙ ΤΡΑΥΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΟΡΘΩΝΩ ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΧΙ 23 ΠΟΥ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΕΓΡΑΨΑ ΠΡΙΝ

Related Posts with Thumbnails