Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΒΛΑΧΑΚΗ: "Καθ' οδόν"



Η Μαρινέλλα Βλαχάκη ανήκει σίγουρα στην Άλλη Ελλάδα. Σ' αυτήν της Ιδιωτικής Οδού! Ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, για να μην έχει κανένα ανάγκη ίδρυσε το 2000 την Εταιρεία Τέχνης Βιολέττα και πορεύεται με συνέπεια και προσήλωση τον δρόμο που η ίδια χαράσσει.

Η Βιολέττα οργανώνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανεβάζει ιδιαίτερες θεατρικές παραγωγές με έμφαση σ' αυτές που βασίζονται σε λογοτεχνικά κείμενα.

Η Μαρινέλλα Βλαχάκη έχει δουλέψει πολύ. Έχει εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές και διηγήματα, έχει παίξει ως ηθοποιός σε πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις κυρίως στην έδρα της, δηλ. στην πατρίδα της τα Χανιά, έχει κυκλοφορήσει ψηφιακούς δίσκους διαβάζοντας ελληνική λογοτεχνία (Παπαδιαμάντη, Βιζυηνό), έχει στήσει δουλειές εκ του μηδενός μ' ένα πείσμα κι ένα πάθος ακάματου εργάτη της τέχνης, που δεν ενδιαφέρεται για την εφήμερη προβολή του, μα μόνο για την ουσία, ήτοι την συνάντηση. Με τον συγγραφέα, με το έργο, με τον θεατή, με τον εαυτό της. Η πορεία της είναι Καθ' οδόν συνεχώς. Βαθιά μοναχική και εν ταυτώ αληθινά κοινωνική. Και στην ομώνυμη ποιητική συλλογή της (Καθ' οδόν) διαβάζω το Αντιφατικό:

Διαλέγω τη μοναξιά, και τη σιωπή
πεθαίνοντας από επιθυμία
να επικοινωνήσω μαζί σας.

Η ίδια η Βλαχάκη σε μια συνέντευξή της δίνει με απόλυτη καθαρότητα το στίγμα της:

"Εγώ ζω ανάμεσα στο χωριό μου και την πόλη των Χανίων σε όλα μου τα χρόνια, ωσάν ένα δέντρο με βαθιές ρίζες και ψηλά κλαδιά. Είναι κατά τη γνώμη μου ανάγκη για να επιβιώσεις ως καλλιτέχνης να έχει συνέπεια και ξεκάθαρη ταυτότητα και να αντιμετωπίζεις με σοβαρότητα το αντικείμενο που καταπιάνεσαι. Αν απλώς κάνεις πράγματα για να ικανοποιήσεις την ματαιοδοξία σου και να κερδίσεις προσωρινά το θαυμασμό των ανθρώπων, δεν θα έχει διάρκεια η πρότασή σου δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κόσμο, διακρίνει την προχειρότητα".

Η Μαρινέλλα Βλαχάκη επιβεβαιώνει τον Νίκο Γκάτσο: "Ο τόπος πορεύεται με τις εξαιρέσεις του". Ευτυχώς! Γιατί οι εξαιρέσεις μας ενδιαφέρουν. Αυτές που θέμα τους είναι η ζωή! Γι' αυτό και στο ποίημά της Εξήγηση εξηγείται:

Όχι
δεν σκάβω για να δραπετεύσω.
Μια νεραντζιά λέω να φυτέψω,
μήπως με τ' άνθη της
ευωδιάσει λιγάκι η ζωή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails