Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ

Κυριακή Βαΐων το πρωί, η Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Ψάλλω με τον Πρόεδρο της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης, της άλλης Κοινότητας του Νιχωριού, τον Λάκη Βίγκα, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη Εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στην Άγκυρα.
Λειτουργεί ο π. Αντώνιος, ο εφημέριος του Νεοχωρίου, με απλότητα και μουσικότητα. Και ο π. Αντώνιος και ο Λ. Βίγκας έχουν την πολίτικη εκφορά στον τρόπο του ψάλλειν. Και λένε υποδειγματικά τα αναγνώσματα (Απόστολο και Ευαγγέλιο), κατά τον παραδοσιακό τρόπο της εμμελούς απαγγελίας.

Οι Ρωμιοί που προσήλθαν στην Θ. Λειτουργία και ένα ζευγάρι, άκρως συμπαθητικό, Τούρκων που ασπάστηκε την Ορθοδοξία, συμμετέχουν με ευλάβεια. Το "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών" στα τουρκικά, γεωργιανά και ελληνικά. Στο τέλος παίρνουν από το χέρι του ιερέα τα βάγια και εύχονται εις αλλήλους "Καλή Ανάσταση".

Μετά την Θ. Λειτουργία πήγα με τον πρόεδρο Λάκη Βίγκα στην Αρμενική Εκκλησία του Νιχωρίου. Ως εκπρόσωπος των μειονοτήτων έπρεπε να ευχηθεί στην Κοινότητα των Αρμενίων που σήμερα γιόρταζε το Πάσχα. Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση.
Ακολούθως: περιήγηση στο Νιχώρι, γεύμα, με απίθανο καλκάνι στην περιώνυμη ταβέρνα του Αλέκου, δίπλα στον Βόσπορο και το απόγευμα η Ακολουθία του Νυμφίου.
Μια γεμάτη μέρα στο Νιχώρι, ανάμεσα σε φίλους και ανθρώπους με ζεστασιά και αρχοντιά.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχισες παλι ιστολογε τις"ανταποκρίσεις" απο την Πόλη... Συγκυριακά δεν σε βοηθάει το λιβάνισμα αυτό γιατι οπως θα πληροφορήθηκες η επαναλειτουργία της Χάλκης συνδυάζεται με μειονοτικά προβλήμαα που θέλουν να δημιουργήσουν οι τουρκοι στη Θράκη. Ο Βαρθολομαίος σου προκειμένου να κρατηθει στο"θρόνο" του θα αρχίσει τις πιέσεις. Ο Θεός να σας φωτίσει όλους. Καλό Πάσχα

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη σε ζηλεύω!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 8:17 πμ, ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΙΑ ΥΦΕΡΠΟΥΣΑ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ??? ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΙΤΙΕΣ Ή ΑΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΣΤΑΝΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΕΥΣΕΙ ΜΕ ΟΥΡΙΟ ΑΝΕΜΟ Ο ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΒΙΟΥ. ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ Η ΦΡΑΣΗ-ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΣ ΠΟΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ :"FINISH GRECIA"!!!
Ο.Ρ.Κ

Ανώνυμος είπε...

Προς Ο.Ρ.Κ. Ωραία αυτά που λες αλλά πολύ προωθημένα για τα στενόμυαλα "κοραϊτίζοντα" (ας μου επιτραπεί η φράση) μυαλά των ελλαδιτών... Και ο Ρήγας τα ίδια έλεγε... π.Γ.

panagiotisandriopoulos είπε...

Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Σαββόπουλος

Μελαμψές φυλές
κοντοπόδαρες,
Σειληνοί του κράτους
που ξερνάει και να 'τους
τσιφτετέλληνες

Με γονείς ληστές
των συντρόφων τους θύτες
για μνηστήρα οι αλήτες
τώρα διοικητές.
Κράτος ασυστόλων
και πεσμένων κώλων
κωλοέλληνες.



Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη
που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό
στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη
απ`ό,τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό.

Κωλοέλληνες

μασκαρλίκια δες
στο Άλφα της Αξίας
της Αρχής της Μίας
λουτροκαμπινές.
Τιμωρός καιρός
πέντε αιώνες δύσης
εθνικής θα ζήσεις
από δω και μπρος
με αγγλικές αλφαβήτες
μαλλιαροί μου Ελλαδίτες
θλιβερές μου πορδές.

Πνεύμα αλήτικο
Ελλαδίτικο
σε μικρά Ασία,
Κύπρο,Λευκωσία
Βόρειο Ήπειρο.
Δεν ακούει κανείς
στο χειρότερο
του Ελληνισμού κομμάτι
στην Ελλάδα ζεις

Μια φάουσα καταπίνει τον αέρα,
τη θάλασσα,την πόλη,το ιερό,
πλημμύρισε σκουλίκια η μητέρα
το ρόδο καταγής βγάζει καπνό.

Δεν υπάρχει ελπίς
στην Ελλάδα ζεις.

Σκαλιστές σκιές
μακρυχέρηδες
με το φως σπασμένο
κρατικοποιημένο,
αχ,οι Έλληνες !
Αλλά εκεί στην ξένη
στην οθόνη σκυμμένοι
θεϊκά δεμένοι
με την οικουμένη
στους απέναντι τόπους
φωτοκολλημένοι
απ`τον εδώ ουρανό τους.

Κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί
και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης
στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί

στους Πανέλληνες
στους Πανέλληνες.

None είπε...

Πρόσω ολοταχώς!

Όλγα Νικολαίδου είπε...

O ανώνυμος 08:17 για κάποιο λόγο μου θυμίζει τη γνωστή και μη εξαιρετέα 10σελιδη επιστολή! Βλέπε ανταποκρίσεις... (προτελευταία σελίδα)..

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε ολους σας ειδικα σε κεινον που αποκαλει την Ελλάδα ελλαδιτικο κρατίδιο και δεν καταλαβαίνει το νόημα. Εν τάξει παιδιά ζήτω η πρωτεύουσα του ελληνισμού Istanbul και ο αυτοκράτορας Βαρθολομαίος με την αυλή του.
καλό Πάσχα

Ανώνυμος είπε...

γελασα πολύ με το σχόλιο της Ολγας Νικολαίδου......

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ή ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΟΛΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ!

Ανώνυμος είπε...

μου δημιουργήθηκε μια απορία διαβάζοντας ολα αυτά τα σχόλια: ποια ειναι η επιστολή, τι θέμα εχει και ποιος την έλαβε. Μηπως μπορείτε να με διαφωτίσετε;

Δ.Γ.

Αντώνης είπε...

Δ.Γ., αυτή η επιστολή είναι αριστούργημα, με όλη τη σημασία της λέξης. δεν θα αναφερθώ στο συκοφαντικό της περιεχόμενο,παρά ταύτα φτάνει να σου πω ότι η μεθοδολογία και η λογική του ερευνητή συγγραφέα της τη κατάσσει στο επίπεδο των υψηλών κωμωδιών που γνώρισε η αρχαία Ελλάδα. όταν έλαβα μια φωτοτυπία και τη διάβασα γέλασα όσο ποτέ. αρκετά σου είπα έτσι; ξέρω ότι δεν σε φώτισα αλλά με έκανες να τη θυμηθώ και να ξαναγελάσω...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΤΡΕΠΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ ΟΡΑΤΙΟΥ "ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ" ΡΩΜΑΙΟΥΣ. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ "ΟΥ ΤΟΠΟΣ" ΑΛΛΑ "ΤΡΟΠΟΣ" ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΠΟΥ ΟΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΣΜΗ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ??? ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ "ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ" ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΝ "ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ" ΤΟΝ "ΟΥ ΤΟΠΟ" ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, ΠΟΥ ΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ- ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΙΜΕΝΕΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. "ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ"!
Ο.Ρ.Κ

Theodota είπε...

Τι να πει κανείς; Όταν ακόμα και μεγαλοβδομαδιάτικα ξεχειλίζει κάποιων η ζήλια και το μίσος για όσους αντιστέκονται στο πείσμα των καιρών και των ισχυρών και επιμένουν να ζουν και να φωτίζουν τις ρίζες της Ορθοδοξίας στην Πόλη. Καλή Ανάσταση σε όσους πραγματικά πιστεύουν και αγαπούν!

Ανώνυμος είπε...

Προς Ο.Ρ.Κ. Σου επαναλαμβάνω και σε προειδοποιώ. Και οι Ρήγας και Καποδίστριας τα ίδια έλεγαν και τους έφαγαν... Ξέχασα όμως! Σήμερα δεν δολοφονούν με σφαίρες... αλλά με επιστολές. Δεν ξέρεις όμως. Μπορεί να σου στήσουν και προτομή μετά! Καλό Πάσχα, δηλ. ΔΙΑΒΑΣΗ από τα λυπηρά στα χαρούμενα. π. Γ.

Related Posts with Thumbnails