Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Ο ΝΕΟΣ ΚΩΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ δέχθηκε σήμερα στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο νεοεκλεγείς Ιεράρχης του Θρόνου ασπάστηκε με συγκίνηση το χέρι του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, ζητώντας την ευχή του για την νέα ευθυνοφόρο διακονία του.
Τον νέο Μητροπολίτη Κώου συνόδευαν ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος και ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων της Μητροπόλεως Καρπάθου (στη φωτό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη).
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Πατριαρχικό Ναό.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ


Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ (Φίλιππος) Διακοπαναγιώτης, γεννήθηκε στις 3-9-1960 στην Αντιμάχεια της Κω Δωδεκανήσου.
Σπούδασε δημοσιογραφία και υπηρέτησε ως έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού τη στρατιωτική του θητεία. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών τo 1986 και από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1985 και Πρεσβύτερος το 1986 από τον Γέροντά του Σεβασμ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο. Υπηρετεί από το 1986 ως Ιεροκήρυξ και από το 1995 ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου.
Είναι αδελφός της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών, της οποίας έχει γράψει και τη σύντομη ιστορία. από τo 1985. To 2003 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν η Αγία και η Ιερά Σύνοδος τον διώρισε Κανονικό Ηγούμενο.
Το 1994 κατά την επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα και την Κάρπαθο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του επέδωσε τον Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Το 1998 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Κοινότητος Απερίου Καρπάθου και του επεδόθη το χρυσό κλειδί της Κοινότητος. Το 1999 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του ενοποιημένου Δήμου Καρπάθου και του επεδόθη το Χρυσούν Μετάλλιο. Το 2003 ο Σύλλογος Πηγαδιωτών Καρπάθου Αττικής τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος και του επέδωσε και τη σχετική πλακέτα. Είναι επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ομόνοια» Απερίου. Ασχολείται με την λαογραφία και την ποίηση, συμμετέχοντας σε συλλογικές και ατομικές εκδοτικές προσπάθειες.
Συνεργάζεται με τον Καθηγητή της Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Η λαϊκή Λατρεία και η Εθιμική Θρησκευτική συμπεριφορά των κατοίκων της Καρπάθου».
Ο νέος Μητροπολίτης Κώου είναι γόνος ιερατικής οικογενείας. Τα αδέλφια του Σταύρος και Ιωάννης είναι ιερείς στην Κώ και ο αείμνηστος πατέρας του ήταν επίσης ιερεύς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails