Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Η ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Από το σημερινό αφιέρωμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στην "τελευταία θεά", την Μελίνα Μερκούρη, που φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την αναχώρησή της για ...άλλες πολιτείες ερωτικές, αντιγράφω ένα ενδιαφέρον επεισόδιο που διηγείται ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος:

«Θα ανατρέξω σε μια ιστορία με απρόσμενο πρωταγωνιστή: Το 1983 η Μελίνα, ως υπουργός Πολιτισμού, είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία για να παραστεί στις γιορτές για την 25η Μαρτίου, που οργάνωναν οι ομογενείς. Μάλιστα, της είχαν κάνει πολύ θερμή υποδοχή - στη Μελβούρνη μόνο μίλησε μπροστά σε περίπου 50.000 κόσμο. Είχε όμως αντιληφθεί ότι εκείνη την εποχή υπήρχε έντονη διαμάχη των τοπικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ με τον αρχιεπίσκοπο Στυλιανό για τον έλεγχο των ελληνικών κοινοτήτων της Αυστραλίας. Ο Στυλιανός, αρχιεπίσκοπος μέχρι σήμερα, είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, διανοούμενος, ποιητής. Οι εκπρόσωποι των τοπικών επιτροπών που μας προσέγγισαν τον παρουσίαζαν όμως ως άνθρωπο αυταρχικό και εχθρικό απέναντί μας.

Η πιο επίσημη από τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο ήταν η δοξολογία στη Μητρόπολη του Σίδνεϊ, ανήμερα την 25η Μαρτίου. Οι πιο ακραίοι συνιστούσαν στη Μελίνα να μην παραστεί, της έλεγαν ότι ο Στυλιανός θα την προσβάλει. Τελικά, αποφάσισε να πάει και μάλιστα είχαμε ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για το τι θα κάνει εάν ο αρχιεπίσκοπος έκανε επίθεση στην ίδια ή στην κυβέρνηση. Γεμάτη αγωνία, η Μελίνα παρακολούθησε τη δοξολογία και στη συνέχεια διάβασε τον λόγο της και χειροκροτήθηκε. Οταν στη συνέχεια ο Στυλιανός πήρε τον λόγο, είπε περίπου τα εξής: «Ευγνωμονώ τον Θεό για τη χαρά που μας επιφύλαξε να έχουμε μαζί μας τη Μελίνα Μερκούρη, που όχι μόνο προσφέρει τεράστιο έργο για τον εθνικό μας πολιτισμό, αλλά και αποτελεί ανεπανάληπτο φορέα της διδασκαλίας του Κυρίου μας. Διότι όταν τα χείλη της τραγουδούν: "Από την πόρτα μου σαν βγω, δεν υπάρχει κανείς που να μην τον αγαπώ", τι άλλο είναι από την πεμπτουσία της χριστιανικής διδασκαλίας, διατυπωμένη με τρόπο άμεσο, απτό, δροσερό και λειτουργικό...". Και συνέχισε την ομιλία του, ενώ ένα τεράστιο χαμόγελο διαγραφόταν στο πρόσωπο της Μελίνας. Λίγο αργότερα, όταν συναντήθηκαν στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, η Μελίνα τον αγκάλιασε: "Δεσπότη μου, θέλω να σου πω ότι σ' ερωτεύθηκα" του είπε. "Κυρία Μερκούρη, θέλω να σας πω πως εγώ είμαι ερωτευμένος μαζί σας 30 χρόνια!", ήταν η αφοπλιστική του απάντηση».

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιό ήταν το ουσιαστικό έργο αυτής της γυναίκας.

Λάμψη είχε, αλλά πέραν αυτου...

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη συγχαρητηρια. Έδωσες την καλύτερη απάντηση στους κάφρους που ωρύονται εναντίον του Αυστραλίας. Και με την ευκαιρία ακούστε το εξής ωραίο που μου συνέβη χθες: Το μεσημέρι βρέθηκα σε ένα τραπέζι συγχωρητικό. Οι συγγενείς μες τον πόνο τους το τελευταίο πράγμα που σκέφθηκαν ήταν το ότι δεν καταλύουμε κρέας. Είχαν λοιπόν κρεατόσουπα. Δίπλα καθόταν ο ιερέας της ενορίας πολύ συγκροτημένος άνθρωπος. Όταν ήρθε η σούπα ευγενικά αρνήθηκε και μετά από τις πιατέλες που έφεραν πήρε μόνο λίγη πατάτα και καρότο. Σε λίγο ήρθε και μία "ευσεβής" κυρία ρωτώντας εναγωνίως τι θα κάνει. Ο ιερέας χαμηλόφωνα της απάντησε ότι δεν είναι σωστό στην δύσκολη αυτή κατάσταση να δημιουργηθεί κάποιο θέμα αλλά αυτή επέμενε μεγαλοφώνως. Της υπέδειξε την δική του λύση και εκείνη όλη θυμό απεχώρησε κατηγορώντας τους τεθλημένους και τον ιερέα. Και μη μου πείτε ότι είναι μία ειδική περίπτωση. Έχει πήξει η εκκλησία από "ειδικές" περιπτώσεις. Και σ' αυτό πολύ κακό ρόλο παίζουν τα μοναστήρια και οι καλογριές. Η εν λόγω ευσεβής σχετίζεται και καθοδηγείται από "φωτισμένο" μοναστήρι της επαρχίας μας το οποίο μάλιστα κατηγορεί τον ιερέα ως εκσυγχρονιστή. Είμαι σίγουρος ότι θα επικρότησαν την στάση της.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη απάτη η Μελίνα... λόγια λόγια λόγια

Ανώνυμος είπε...

Τι ήταν ετούτο σήμερα Παναγιώτη;;;; Σκαμπίλι ποιοτικό, τουτέστιν ανεξάλειπτο στα πρόσωπα-προσωπεία των ψυχάκηδων Αγγελοκρουσμένων!!!

Με συγκίνηση και συνάμα ευχαρίστηση το διάβασα!

Ανώνυμος είπε...

Δύο πολιτικοί- κατά την ταπεινή μου γνώμη- έμειναν στην συνείδηση του λαού. Η μία είναι η Μελίνα και ο δεύτερος ο Γεννηματάς. Και το λέω αυτό εγώ, ένας δεξιός που ούτε ψήφισα ούτε θα ψηφίσω ποτέ το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά την Μελίνα ήταν πάνω από τα κόμματα και τις πεζές ιδεολογίες. Ήταν η προσωποποιηση του ελληνικού πνεύματος. Μπορεί και να το έπαιζε, αλλά ως λαός χρειαζόμαστε τους μύθους μας. Και η Μελίνα ήταν μύθος.

Ανώνυμος είπε...

Η Μερκούρη ήταν πιο εντυπωσιακή ηθοποιός στο θέατρο νομίζω. Υπάρχει ένα απόσπασμα στο ρόλο της Μήδειας, όπου είναι εντυπωσιακή.
Στο http://www.youtube.com/watch?v=4pK3ggH3wrQ είναι Μήδεια στην ταινία ''Κραυγή Γυναικών'', ενώ στα οπτικοακουστικά αρχεία της ΕΡΤ (πολύ καλά) http://www.ert-archives.gr αν ψάξει κανείς μπορεί να βρει αποσπάσματα από την περίφημη παράσταση του Μίνωα Βολονάκη, Μήδεια του Ευριπίδη με την Μερκούρη και τον Παπαμιχαήλ ως Ιάσονα. Παρεπιμπτόντως, ο Παπαμιχαήλ ήταν πιο καλός και πιο εντυπωσιακός ηθοποιός στο θέατρο -οι ταινίες οι κινηματογραφικές τον είχαν αδικήσει λίγο νομίζω.

Πάντως το οπτικοακουστικό υλικό της ΕΡΤ είναι απίστευτο. Έχει συνεντεύξεις από ηθοποιούς και αποσπάσματα παραστάσεων, πολύ μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

Ανώνυμος είπε...

Να συστήσουμε στην "ευσεβή ου μην αλλά και προφανώς φιλόθεο κυρία...." συν-ανώνυμε, 1 Μάρτιος 2009 3:28 μμ, να μελετήσει το Γεροντικόν-έκδοση Θεοδώρας Χαμπάκη και να εντρυφήσει στην ωραία διήγηση περί του φημισμένου για την αρετή της νηστείας γέροντος ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε ότι έρχεται να τον επισκεφτεί ο αυτοκράτορας πήρε ένα μεγάλο κομμάτι τυριού και το κατασπάραζε με βουλημία απίστευτη.......!!!!!! Η διήγηση τελειώνει με την ικανοποίηση του γέροντος που εφάνη στον αυτοκράτορα ως μη νηστεύων(κατά το Ευαγγέλιο της Τυρινής....) καθόσον ο αυτοκράτορας απεχώρησε κατηγορώντας τον για υποκρισία!!!!!!!!!!! "αυτό ήθελα κι εγώ" είπε με άφατη χαρά ο γέρων!

Ανώνυμος είπε...

ποιος σου ειπε ανώνυμε οτι η Μελινα και ο Γεννηματάς εμειναν στην συνείδηση του κόσμου;και η Μελίνα αντε ηταν ηθοποιος ο Γεννηματάς όμως τι έκανε ευλογημένε; εκτός αν θαυμάζεις το ΕΣΥ πππου υποτίθεται οτι "εφτιαξε". Αν δεν ηταν πεθαμένος θα έγραφα άλλα.....

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι χώρος αυτός για πολιτική αλλά μια και προκλήθηκα έχω να πω ότι μπορεί το Ε.Σ.Υ. να μην είναι το τέλειο όμως για την εποχή του ήταν κάτι. Το πρόβλημα της υγείας στην χώρα μας είναι ότι κανείς μα κανείς υπεύθυνος δεν μπόρεσε να τα βάλει με τα καρτέλ που λυμαίνονται αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Ιδ'ιως τους μεγαλογιατρούς! Π.χ. Το ΑΤΤΙΚΟ
Νοσοκομείο (επιπέδου όσον αφορά τουλάχιστον την ξενοδοχειακή υποστήριξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων) το 1/2 παραμένει κλειστό επί δέκα χρόνια. Και άλλα και άλλα... Όσον αφορά την μνήμη του λαού, θυμούμαι κάτι δημοσκοπήσεις την περίοδο της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη ήμουν μικρός τότε αλλά θυμάμαι έντονα τι έγινε στις κηδείες και των δύο πολιτικών. Τέλος η κόρη Γεννηματά έπαιρνε απίστευτα ποσοστά στην υπερνομαρχία λόγω και μόνο του ονόματός της. Μην μου πείτε ότι αξίζει και πολλά ως πολιτικός... Μήπως αρχίζω να γίνομαι Πασοκτζής και δεν το χω καταλάβει; Μπρρρρ...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνανώνυμε 9.41 τιποτα δενήταν το ΕΣΥ ποτέ γιατί αντέγραψε ενα αποτυχημένο μοντέλο και το αντέγραψε κακά. Αν δεν ήταν ικανο (η δεν ήθελε..)το ΠΑΣΟΚ τον καιρό της δυναμης του να τα βάλει με τους μεγαλογιατρούς ποιος θα μπορουσε να τα βάλει; Το πρόβλημα ειναι οτι τους χρησιμοποίησε μονο προς ίδιον οφελος. Οσο για το Αττικο νοσοκομείο φοβάμαι ότι ειναι απλώς ενα τρανταχτό παράδειγμα. Οσο για την κόρη του Γεννηματά ασφαλώς και δεν αξίζει τίποτα. Απλως την προωθεί ο κομματικός μηχανισμός όπως και τους δημάρχους Πατρέων.....

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε συν-ανώνυμε. Δεν μπορείς να κρύψεις την ιδεολογική σου ταυτότητα. Όπως δεν το έκανα και εγώ. Δεν διαφωνω με την θέση ότι για πολλά στον τόπο μας ευθύνεται η διακύβέρνηση ΠΑΣΟΚ (ιδίως των πρώτων χρόνων). Αυτό όμως δεν μπορεί να αναιρέσει τα καλά. Ούτε εγώ είπα ότι το ΕΣΥ ήταν το τέλειο. Όμως την εποχή του ήταν κάτι. Όσον αφορά την αξιοκρατία σου θέτω το εξής ερώτημα: Γιατί από την άλλη πλευρά υπάρχει; Μην τρελαθούμε! Όσον αφορά τα της Πάτρας, είμαι αναρμόδιος ως Αθηναίος, αλλά και τα πρόσωπα της Δεξιάς που προέρχονται από κει δεν είναι και ότι καλύτερο. Θυμήσου μόνο τον αποτυχόντα στις τελευταίες εθνικές εκλογές και το ότι εκλεγόταν λόγω επειδή το έπαιζε "θεούσος" και τον πριμοδοτούσαν οι παρεκκλησιαστικοί που είναι δυστυχώς αρκετοί εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε συνανώνυμε! Μην ξεχνάμε και το εξής: Μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια και ύστερα από τέσσερεις κυβερνήσεις στο θέμα της υγείας δεν έχει γίνει καμιά άλλη σημαντική ενέργεια. Έχουμε ως βάση διαλόγου το ΕΣΥ...

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 7.16 επειδη εχουμε ως βαση το ΕΣΥ γιαυτο δεν εχουμε νοσοκομεία και περίθαλψη..
Ανωνυμε 7.13 δεν καταλαβες την ιδεολογικη μου ταυτότητα οπως νομίζεις... απλά εχοντας συχαθεί τους πάντες επιτρέπω στον εαυτό μου να κριτικάρει τα κακώς κείμενα. δυστυχώς δεν βλέπω κανένα καλο στα καίρια θέματα, που θα με βοηθήσει να μη κανω κριτική

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε συνανώνυμε (1.26μ.μ.) Πριν το ΕΣΥ είχαμε νοσοκομεία; Ή αν δεν ήταν αυτό θα είχε γίνει κάτι; Αν εσύ τους συχάθηκες μια, εγώ τους εχώ συχαθεί δέκα. Ζητώ συγνώμη για τα της ταυτότητος...

Ανώνυμος είπε...

πριν το ΕΣΥ οσα νοσοκομεία σέβονταν τον εαυτό τους λειτουργούσαν καλα. μετα το ΕΣΥ κανενα δεν σέβεται τον εαυτό του.....

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα της υγείας είναι πρόβλημα προσώπων. Εάν οι υπεύθυνοι έχουν όντως υπευθυνότητα τότε το νοσοκομείο λειτουργεί καλά. Εάν όχι (όπερ και πλέον σύνηθες)...Όσο και να αντιπαθω τις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι όταν στον "Ευαγγελισμό" π.χ. υπήρχαν οι της "Ευσέβειας" όλα λειτουργούσαν ρολόι. Γιατί είχαν όντως ευσέβεια και εθελοντισμό.

Ανώνυμος είπε...

Από τη Μελίνα στο ΕΣΥ και τούμπαλιν
Αυτά γίνονται όταν ασχολείται κανείς με εκκρηκτικές προσωπικότητες όπως η Μελίνα.
Ένα αστέρι που η λάμψη του μπορει απόμη να φωτίζει την μίζερη κατά τα άλλα πραγματικότητά
Γιάννης Γ.

Related Posts with Thumbnails