Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

"ΤΑ ΝΕΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΟΔΥΝΗ"


H εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αγαπητοί φίλοι, στο χθεσινό Σαββατιάτικο φύλλο της, έχει εκτενές ρεπορτάζ για την ταινία Φθινοπωρινή οδύνη στην οποία, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να προβάλλεται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε επανειλημμένως η Ιδιωτική Οδός. Ο τίτλος του ρεπορτάζ εύγλωττος: Οι Τούρκοι δακρύζουν για τα Σεπτεμβριανά - Μια ταινία για τα γεγονότα του 1955 ξυπνά μνήμες και ανοίγει συζητήσεις.
Μιλούν οι πρωταγωνιστές του φιλμ: Ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου, ο συγγραφέας του βιβλίου «Φθινοπωρινός Πόνος», ο οποίος ήταν από τους πρώτους Τούρκους που μίλησαν για τα Σεπτεμβριανά και η σκηνοθέτις της ταινίας Τομρίς Γκιριτλίογλου.
Από το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ επιλέγω τις αντιδράσεις για την ταινία στην Τουρκία:
Ανοίγει η πόρτα για ένα “συγγνώμη”
Έπειτα από 54 χρόνια οι Τούρκοι αρθρογράφοι συμφωνούν ότι τα Σεπτεμβριανά ήταν μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας τους. «Υπάρχουν τόσες κακοφωνίες για τις οποίες το τουρκικό κράτος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη. Η ταινία αυτή ανοίγει την πόρτα...», σχολιάζει ο Ουγούρ Βαρντάν της «Ραντικάλ». Οι αίθουσες του σινεμά που προβάλλουν την ταινία γεμίζουν. Τούρκοι, Ρωμιοί, Αρμένιοι παρακολουθούν την ταινία και φεύγουν με βουρκωμένα μάτια. «Ντροπή», ψελλίζουν οι πιο πολλοί. Όσο για τους εθνικιστές, δεν αντέδρασαν καθόλου. «Η Τουρκία και οι Τούρκοι καλλιτέχνες ξέρουν πάντα να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία τους. Ο τουρκικός κινηματογράφος είναι γεμάτος από τέτοια παραδείγματα. Περιμένουμε την ίδια ευαισθησία και από τις ευρωπαϊκές χώρες», λέει η σκηνοθέτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails