Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΑΛΕΞΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΡΩΣΙΑΣ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε στη Μόσχα η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του μακαριστού Πατριάρχου Ρωσίας Αλεξίου Β', ο οποίος σφράγισε με την πατριαρχία του την μετακομμουνιστική περίοδο για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην μεγάλη αυτή χώρα.
Ο Πατριάρχης Αλέξιος είχε αρκετές και έντονες διαμάχες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που δικαιολογούνται ιστορικά και από τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πτώση του κομμουνισμού. Όμως τελείωσε τον επί γης βίο του με δύο αλλεπάλληλα συλλείτουργα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 27 Ιουλίου στο Κίεβο, με αφορμή τον εορτασμό των 1020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώς, και στις 12 Οκτωβρίου στο Φανάρι στη σύναξη των Προκαθημένων, επί τω έτει του Αποστόλου Παύλου.
Σήμερα στη Μόσχα τον Πατριάρχη Αλέξιο κήδεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μίλησε καταλλήλως (διαβάστε την ομιλία του εδώ), μαζί με άλλους Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, οι οποίοι είχαν συλλειτουργήσει με τον μακαριστό Πατριάρχη και στο Κίεβο και στο Φανάρι.
Στην εξόδιο ακολουθία συμμετείχε και ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, που είχε συγκρουστεί πρόσφατα με την Μόσχα για την δικαιοδοσία στην Μολδαβία.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύω εδώ είναι από την υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξίου το απόγευμα της 26ης του περασμένου Ιουλίου στη Λαύρα του Κιέβου. Σάββατο απόγευμα και χιλιάδες Ουκρανοί υποδέχτηκαν με επευφημίες στη Λαύρα - σύμβολο του Κιέβου τον Πατριάρχη Αλέξιο. Την επόμενη μέρα στο λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου τελέστηκε το συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Αρχιεπισκόπους Ιερώνυμο και Αναστάσιο (απ' όπου και η τελευταία φωτό). Ήταν η τελευταία φορά που είδα κι εγώ από κοντά τον μεγάλο ηγέτη της Ρωσικής Ορθοδοξίας.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΩΝΙΑ ΕΙΗ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ! ΕΙΘΕ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ! Εκείνο, που μου
"αρέσει" είναι ότι κι αυτόν τον κή-δεψε ο Βαρθολομαίος-παρά την σύγ-κρουση-βέβαια υπήρξε καταλλαγή, αλ-λά και με το μακαριστό Χριστόδου- λο, που είχε συγκρουστεί αυτός τον έθαψε!! Μήπως οι λοιποί ΠΡΕΠΕΙ να
ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ και να μη συγκρουστούν μαζί του, γιατί ορίστε ΤΙ θα τους περιμένει;;!!

Ανώνυμος είπε...

σήμερα ο κοσμός αποχαιρετεί δυο Αλέξιους τον Ρωσίας και τον Ελλάδος. αιωνία τους η μνύμη..

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο ΛΥΧΝΟ μας που μας δείχνει την εξόδιο ακολουθία τωρα!!! ΑΝΕΛΠΙΣΤΗ ΧΑΡΑ!
Κ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ.Η ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΙΕΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΗ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 4.24 συνειδητοποιείς τι γράφεις; Λυπάμαι που χάθηκε το παιδί αλλά δεν καταλαβαίνω την συγκριση του με τον πατριάρχη της Ρωσίας. Χάσαμε πιά την αίσθηση του μέτρου;

Related Posts with Thumbnails