Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Στις 5 σήμερα το απόγευμα έγινε, σύμφωνα με το Ζακυνθινό τυπικό, η επίσημη κάθοδος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τη Μονή του Αγίου Διονυσίου και εν πομπή μετέβη στο ναό του Αγίου για τον Μέγα Εσπερινό της πανηγύρεως. Προηγούνταν οι μπάντες του Ναυτικού και του Δήμου Ζακυνθίων, στρατιωτικά αγήματα, ο κλήρος και οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς. Ο λαός ακολουθούσε την πομπή και εισήλθε στο ναό για την έξοδο του Αγίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έβαλε «Ευλογητός» και άρχισε η ειδική ακολουθία περιφοράς του ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου με την μπάντα από τον γυναικωνίτη του ναού του Αγίου Διονυσίου να παίζει το ειθισμένο για την περίσταση μουσικό κομμάτι που προκαλεί ρίγη συγκινήσεως στους πιστούς, καθώς ο Άγιος λιτανεύεται ορθός τρις. Ο Αρχιεπίσκοπος ακολουθούσε όπως και ο οικείος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Ο κόσμος εν άκρα σιωπή στεκόταν με δέος μπροστά στην ιερή στιγμή. Πολλά μάτια δάκρυσαν...

Ο Άγιος Διονύσιος ελπίδα κι απαντοχή των Ζακυνθινών και πάντων των Ορθοδόξων χριστιανών.
Μετά το πέρας της ακολουθίας αυτής άρχισε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Συγχοροστάτησαν και οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς: Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς, Δράμας κ. Παύλος, Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Θηβών κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος, Ελαίας κ. Θεοδώρητος, Νύσσης κ. Ελευθέριος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Κνωσού κ. Ευγένιος, Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Συμμετείχαν πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως Ζακύνθου και από άλλα μέρη της Ελλάδος, με πρώτον τη τάξει τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτη κ. Κύριλλο Μισιακούλη. Για την πανήγυρι του Αγίου Διονυσίου ήλθε, επίσης, από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ.

Τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτατη σημασία που έχει ο Άγιος Διονύσιος για τον ζακυνθινό λαό και για τον ίδιο. Γιατί, όπως τόνισε, «ο Ζακύνθου είναι πρώτα Ζακυνθινός»! Στη συνέχεια εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον ομιλητή Σεβ. Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο. Ο κ. Καλλίνικος αφού σημείωσε την ιδιαίτερη ευλάβειά του προς τον Άγιο Διονύσιο, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Αιγίνης - όπου και ο Μητροπολίτης Παροναξίας διηκόνησε ως ιεροκήρυξ επί σειρά ετών - αναφέρθηκε στο φαινόμενο της φθοράς που βιώνει ο άνθρωπος και δη ο σύγχρονος, σε αντιδιαστολή με την αφθαρσία του λειψάνου του Αγίου και την ιερότητα της κτίσης και του ανθρωπίνου σώματος κατά την ορθόδοξη διδασκαλία.


Μετά τον Εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς και λοιποί προσκεκλημένοι παρακάθησαν σε δείπνο που παρέθεσε η Ένωση των Δήμων Ζακύνθου σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού. Την ατμόσφαιρα φαίδρυναν με τις μελωδίες τους «Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails