Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ρωμηός της Πόλης εκπρόσωπος Μειονοτήτων στην Άγκυρα

Tου Νικολάου Μαγγίνα

Ένας Ρωμηός της Πόλης εξελέγη αντιπρόσωπος των Μειονοτήτων της Τουρκίας στο Δεκαπενταμελές Ανώτατο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφίων που εδρεύει στην Άγκυρα.
Πρόκειται για τον Παντελή Βίγκα, επιχειρηματία και βασικό στέλεχος της Ρωμηοσύνης της Πόλης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης στο Νεοχώρι του Βοσπόρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου.
Η εκλογή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μειονοτήτων στην Τουρκία, όπως των Ρωμηών, Αρμενίων, Εβραίων, Αντιοχειανών Ρωμηορθοδόξων, Συροχαλδαίων, Βουλγάρων, Γεωργιανών κ.α.
Τα Μειονοτικά Ιδρύματα ανέρχονται σε 162. Από αυτά τα 66 είναι Ρωμαίικα. Το Δεκαπενταμελές Ανώτατο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφίων περιλαμβάνει εκπροσώπους Τουρκικών Μουσουλμανικών, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών και οικολογικών ιδρυμάτων.
Ο εκπρόσωπος της Ρωμαίικης Μειονότητας θα εκπροσωπεί όλα τα Μειονοτικά Ιδρύματα της Τουρκίας σε αυτό το θεσμικό όργανο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από την Τουρκική διοίκηση.
Ο υποψήφιος των Ρωμαίικων Κοινοτήτων Παντελής Βίγκας έλαβε 73 ψήφους σε σὐνολο 136 ψηφισάντων. Ο Αρμένιος υποψήφιος έλαβε 47 ψήφους, η δε Εβραία υποψήφιος 14 ψήφους.
Αναμφισβήτητα η θέση αυτή αποτελεί ευαίσθητη αποστολή και είναι τιμητική, υπεύθυνη και συνιστά δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης των Κοινοτήτων και Ιδρυμάτων στο πρόσωπο του Παντελή Βίγκα.
Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η Ρωμηοσύνη, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, δίνοντας δυναμικό παρόν με άξιους εκπροσώπους της στα μειονοτικά πράγματα.
Στην Άγκυρα, κατά την διαδικασία εκλογής, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωμαίικης Μειονότητος μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Στεφανόπουλος, πρόεδρος Κοινότητος Χαλκηδόνος και Κοσμήτωρ στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο ISIK.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στεφανόπουλος εκπροσώπησε στην ψηφοφορία 54 ιδρύματα της Ομογένειας, γεγονός το οποίο εντυπωσίασε θετικά τους παράγοντες της Τουρκικής Γενικής Διευθύνσεως των Βακουφίων, καθώς αντικατοπτρίζει την συνοχή των Ρωμαίικων Ιδρυμάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

σημαντικότατο γεγονός ότι ο ελληνισμός ανθεί ακόμα, και δη εκτός Ελλάδος! αυτό σημαίνει ότι κρατάνε οι ρωμηοί τις αρχές της εντιμότητας μέσα τους, και κερδίζουν την εμπιστοσύνη όλων. τέτοια γεγονότα βοηθάνε, και όχι λίγο, στην γενική καλυτέρευση της κατάστασης των αλλόθρησκων στην Τουρκία, και όχι μόνο.

Related Posts with Thumbnails