Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην πόλη του Πρωτοκλήτου, την 21η Οκτωβρίου 2000, είχα δημοσιεύσει στον τοπικό τύπο ένα κείμενο, εν πολλοίς βιωματικό. Το παραθέτω τώρα και στο ιστολόγιο, μαζί με κάποια ακόμα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρώτη εκείνη πατριαρχική επίσκεψη, και εν όψει της επικείμενης, την 3η Νοεμβρίου, οπότε και θα αφιχθή για δεύτερη φορά στην πόλη μας ο Παναγιώτατος.

Πηγαίνοντας πρόσφατα στην Πόλη ένιωσα τι σημαίνει να αληθεύει ο βίος. Στην Πόλη αλήθεια σημαίνει μνήμη. Μια μνήμη ολoζώντανη, διαρκής, δυναμική, που δεν έχει καμία σχέση με αναμνησιολογία.
Περιδιαβαίνω στα μικρά, στενά δρομάκια. που οδηγούν στο ναό της Παναγίας της Σούδας, δίπλα στα βυζαντινά τείχη και βλέπω τις ψηφίδες της μνήμης να συνθέτουν το μωσαϊκό μιας ιστορίας αιώνων που συνεχίζει να είναι Λαμπρή μες στην ταπεινοσύνη της τώρα. Μέσα στα άθλια στενοσόκακα ο ναός της Παναγίας της Σούδας και το αγίασμα της Τιμίας Ζώνης στέκουν και περιμένουν να αρχίσει η Λειτουργία.
Ο Πατριάρχης του Γένους, οι ρωμηοί της Πόλης και πιστοί από την Ελλάδα αποτελούν την ευχαριστιακή σύναξη. Μιλώντας ο Πατριάρχης προς τους πιστούς διαδηλώνει το "υπάρχουμε"! Υπάρχει η Πόλις, υπάρχει η Μεγάλη Εκκλησία. Λιτανεύουμε σ' αυτά τα δρομάκια της πόλης, του παλαιού Βυζαντίου, την μεγάλη ιστορία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Λιτανεύουμε τα παθήματα, τις θυσίες της για το Γένος, τα μαρτύρια των προ ημών και εμπνεόμεθα από το παράδειγμά τους, αντλούμε δύναμη και διακονούμε, δίνουμε τη μαρτυρία.
Μνήμη και μαρτυρία είναι η Πόλις, είναι το Φανάρι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Αυτού θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο Α' κρατάει άσβεστη τη μνήμη και δίνει καθημερινώς τη μαρτυρία της Ρωμηοσύνης. Ανακαινίζει τους ιστορικούς ναούς της Πόλης, οι οποίοι λειτουργούνται πια, μετά από χρόνια πολλά. Δεν πειράζει που οι Ρωμηοί είναι λιγοστοί. Στην Πόλη "η δύναμις εν ασθενεία τελειούται". Επί Πατριάρχου Βαρθολομαίου συντελείται η ανακαίνισις. Και οι εκκλησιές που ανακαινίζονται μαρτυρούν αυτό που λέει ο ποιητής (Νικηφ. Βρεττάκος): "ουκ εάλω η Πόλις". Όσο ο Πατριάρχης πηγαίνει στα Ρωμέϊκα νεκροταφεία για να τελέσει τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων προκατόχων του και των Μεγάλων Ευεργετών του Γένους, τη Ρωμηοσύνη στην Πόλη μην την κλαίς. "Νάτη πετιέται από παντού, αντριεύει και θεριεύει".

Και συνειδητοποιείς ότι όντως η Κωνσταντινούπολις είναι η Βασιλίς των πόλεων και πράγματι το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό, όταν το Φανάρι διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο 2000 ένα παγκόσμιο συνέδριο Ορθοδόξου νεολαίας και ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο και μία μεγάλη κληρικολαϊκή σύναξη όλων των επαρχιών του θρόνου. Επί Πατριάρχου Βαρθολομαίου η παγκόσμια ακτινοβολία του Φαναρίου είναι γεγονός εξαιρετικά σημαντικό που χρειάζεται πολύ να προσεχθεί. Την τελευταία δεκαετία χάρις στην σοφή "πολιτική" του Φαναρίου δεκάδες εκκλησίες στη Μικρασία ανοίγουν και λειτουργούν. Την τελευταία διετία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος "εκμεταλλευόμενος" την πρόθεση των Τούρκων για ανάπτυξη του συνεδριακού και του θρησκευτικού τουρισμού, επισκέπτεται εκκλησίες και μοναστήρια σ' όλη τη Μικρασία και ενημερώνεται για τις αναστηλώσεις χριστιανικών μνημείων από τις τοπικές τουρκικές αρχές, οι οποίες και τον καλούν!! Έτσι ο Πατριάρχης, λειτούργησε φέτος στην Καππαδοκία, στην Ισπάρτη της Πισιδίας, στη Σελεύκεια, στο Αϊβαλί κ.α. Στις ομιλίες του εκεί, ο Πατριάρχης ενθάρρυνε τις προσπάθειες για περαιτέρω προσέγγιση και συνεργασία των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Όσοι στην Ελλάδα μιλούν για ελληνοτουρκική φιλία μάλλον δε λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τον ενοποιό και ειρηνικό ρόλο του Πατριαρχείου.
Το Πατριαρχείο δεν είναι εθνική Εκκλησία.
Δεν εκτρέφει ίχνος εθνικισμού: Καταδικάζει και σήμερα ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό. Πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Ταυτόχρονα, όμως, χωρίς κορώνες, αλλά αθόρυβα συντηρεί τη μνήμη και της δίνει την λειτουργική της διάσταση. Γι αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Αϊβαλί "ετέλεσε Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Μητροπολιτών Κυδωνιών Αγαθαγγέλου και Μυτιλήνης Ιακώβου του Κυδωνιέως, των επίσης Κυδωνιέων λογοτεχνών και συγγραφέων Φώτη Κόντογλου (του και αγιογράφου), Ηλία Βενέζη, της αυταδέλφης αυτού Αγάπης Μολυβιάτη, ως και πάντων των εν τη γη ταύτη αναπαυομένων πατέρων και αδελφών ημών".
Δεν πρέπει, τέλος, να παραλείψουμε την διεθνή ακτινοβολία της προσωπικότητας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος προσκαλείται από όλους τους αρχηγούς κρατών του κόσμου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις χώρες τους για να μεταφέρει το ανακαινιστικό μήνυμα της Ορθοδoξίας προς πάντας. Τα ταξίδια του Πατριάρχου ανά την οικουμένη δεν είναι φυσικά ταξίδια αναψυχής, αλλά μαρτυρία της όντως Ζωής, εν πνεύματι και αληθεία. Οι πρωτοβουλίες του Πατριάρχου για ζητήματα οικολογίας βρίσκουν ευρεία διεθνή απήχηση, όχι διότι υποστηρίζουν κάποια κοντόφθαλμη διπλωματική πολιτική, αλλά διότι εκφράζουν την θεολογία, δηλαδή την αλήθεια της Εκκλησίας για τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου. Τον Πατριάρχη προσκαλούν και μουσουλμανικές χώρες. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Bahrain, ο πρωθυπουργός του εμιράτου επήνεσε τον κ. Βαρθολομαίο για τον διακεκριμένο ανθρωπιστικό του ρόλο και για την προαγωγή του διαλόγου και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των μονοθεϊστικών θρησκειών. Ένας ρόλος, ο οποίος εκτιμάται, όπως είπε, διεθνώς.

Ο Πατριάρχης του Γένους στις 21 Οκτωβρίου 2000 (και τώρα την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008) θα επισκεφθεί την πόλη του Πρωτοκλήτου. Ο Απόστολος Ανδρέας υπήρξε ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Βυζαντίου και αυτός που "εφοίνιξεν εν αίματι την γην Πατρέων". Είναι, δηλαδή, ο κοινός πάτρων της Κωνσταντινουπόλεως και της Αχαΐας.
Η μνήμη του, στις 30 Νοεμβρίου, αποτελεί για το Οικουμενικό Πατριαρχείο την θρονική του εορτή και για την Εκκλησία των Πατρών την πάνδημη πανήγυρι του Πολιούχου.
Οι πνευματικοί δεσμοί Φαναρίου και Πατρών είναι, ως εκ τούτου, ακατάλυτοι. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου σφυρηλατεί αυτή την πνευματική σχέση στις μέρες μας. Όσοι πιστοί προσέλθετε: Για να λάβετε την πατρική και πατριαρχική ευλογία του Πατριάρχου των Ρωμηών, του Πατριάρχου του Γένους των Ορθοδόξων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κείμενο! Όχι μόνο βιωματικό, αλλά και βαθύτατα αληθινό στις εκτιμήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη έλεος,
εντάξει το καταλάβαμε ότι όταν ήσουν εσύ στα της Μητροπόλεως έγινε μεγαλειώδης υποδοχή στον Πατριάρχη.
Άφησε τώρα και τους άλλους να τον υποδεχτούν και εμείς θα βαθμολογήσουμε ποιος τα κανόνισε καλύτερα.
Μετά τις 4 Νοεμβρίου σου προτείνω να βάλεις στο blog σου ειδικό πλαίσιο για ψηφοφορία.

ο περιηγητής

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΝ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ ΤΟ ΧΑΡΙΕΣΤΑΤΟΝ ΚΟΡΑΣΙΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΘΗΜΕΝΟΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΩΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΤΥΡΒΑΖΕΙ ΠΕΡΙ ΑΛΛΟΤΡΙΑ...:-)ΑΛΛ' ΩΣ ΑΔΟΛΟΝ ΠΑΙΔΙΟΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ(ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΨΕΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ...)ΕΧΕΙ ΟΝΤΩΣ ΕΤΟΙΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΤΟΥ ΑΚΟΥΣΑΙ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΥΤΟΥ, ΤΙΝΟΣ ΠΑΤΡΟΣ ΘΥΓΑΤΡΙΟΝ ΤΥΓΧΑΝΕΙ;;;

Related Posts with Thumbnails