Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΑΝΔΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ

Της κ. Χαράς Παπαδάτου - Γιαννοπούλου
Αρχιτέκτονος - Πολεοδόμου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την τοποθέτηση του Δρ. Μιχ. Πετρόπουλου στην θέση του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του νέου Μουσείου της Πάτρας.
Σπάνια επιβραβεύεται η αξία. Εδώ έχουμε μια τέτοια περίπτωση και είναι κάτι πολύ ανακουφιστικό.
Το νέο μουσείο της Πάτρας είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο πού έγινε τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα. Η σωστή διαχείρισή του, θα κάνει την Πάτρα στόχο πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τα σημαντικά ευρήματα που θα εκτεθούν εκεί.
Ο κ. Πετρόπουλος μπορεί με την εγνωσμένη ικανότητά του να προσφέρει και αυτή την υπηρεσία στην Πάτρα.
Eίναι ένας επιστήμων με φήμη που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας.
Είναι ο αρχαιολόγος ο οποίος συμπλήρωσε μέσα από τις πολύχρονες έρευνές του την ιστορία της Πάτρας, αναδεικνύοντας και προσεγγίζοντας με μοναδική επιστημονική πληρότητα το ιστορικό της παρελθόν. Η προσφορά του στην Πάτρα είναι γνωστή και αναμφισβήτητη.
Είναι ο αρχαιολόγος πού κλήθηκε από την Αίγυπτο να μιλήσει στα εγκαίνια της ιστορικής βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Μόνος αυτός από όλους τους άλλους.
Είναι ο αρχαιολόγος που η ελληνική πολιτεία τού εμπιστεύθηκε την πρώτη σε ευρωπαϊκό έδαφος ελληνική αρχαιολογική αποστολή. Στην Ιταλία.
Είναι ο επιστήμων που τιμά την Ελλάδα πολύ συχνά στα διεθνή συνέδρια όπου συνεχώς προσκαλείται να μιλήσει και στις επιστημονικές συναντήσεις.
Και μια μαρτυρία. Λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του στη Τρίπολη σε μια ανύπαρκτη Εφορεία Αρχαιοτήτων, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, μετέτρεψε σε μια άριστα λειτουργούσα υπηρεσία, έγινε μια συγκέντρωση σημαντικών καθηγητών της αρχαιολογίας στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Γερμανών με μεγάλο όνομα, αλλά και από την Αμερική, που όλοι τον γνώριζαν.
Έκπληκτος έλληνας παρευρισκόμενος μας είπε ότι το θέμα που κυριάρχησε στην εκδήλωση ήταν η απρόσμενη απομάκρυνση, ενός τέτοιου επιστήμονα, από την Πάτρα. Κάτι που δεν μπορούσε να το καταλάβει κανένας.
Αυτό το τελευταίο το παραθέτω σαν απόδειξη της μεγάλης εκτίμησης που χαίρει ο κ. Πετρόπουλος σε ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Τα παραπάνω γράφω διότι άκουσα ότι υπήρξαν και αντιρρήσεις για την τοποθέτησή του. Και μάλιστα από ανθρώπους μη έχοντες σχέση με τα αρχαιολογικά θέματα. Δεν θεωρώ ότι αληθεύουν. Διότι δεν θεωρώ ότι η Πάτρα μπορεί να είναι τόσο αγνώμων.

Απ' ότι πληροφορούμαι, αγαπητοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, ο κ. Μιχάλης Πετρόπουλος παραιτήθηκε από την θέση του Προέδρου του Μουσείου, γιατί δεν άντεξε τον πόλεμο που του έγινε. Για άλλη μια φορά η Πάτρα τρώει τα παιδιά της...
Π.Α.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σωστή η παρατήρηση αλλά από ποιον του εγινε πόλεμος; απο προσωπική πειρα μπορώ να πω ότι συνήθως οι απαρτίζοντες τα διοικητικά συμβούλια δεν ειναι τα κατάλληλα προσωπα στις καταληλες θέσεις και κουβαλάνε μαζυ τους τα πασης φύσεως συμπλεγματα τους με τα γνωστά αποτελέσματα

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα επιπλέουν οι φελλοί και οι φαλλοί. Παλαιότερα πίστευα ότι είναι η χώρα των μετριοτήτων όμως έκανε λάθος: είναι η χώρα των χειρίστων.

Ανώνυμος είπε...

κρίμα είναι πολύ καλός καθηγητής τον είχα στο Πανεπιστήμιο. αυτή η πόλη που αδικεί τα παιδιά της! έλεος.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ γράφει για την παραίτηση Πετρόπουλου και μιλάει για υποβάθμιση του Μουσείου. Τέτοια κακοδαιμονία σ' αυτόν τον τόπο!

Related Posts with Thumbnails