Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΙΑΣ ΑΛΙΚΗΣ

Πήγα απόψε στη συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου στο Ηρώδειο. Είχα χρόνια να παρακολουθήσω συναυλία της και αφού είμαι στην Αθήνα δεν έχασα την ευκαιρία. Η Καγιαλόγλου μας επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις απόψε.
Πρώτα πρώτα τόνισε την καταγωγή της από τη Σμύρνη με το τραγούδι και όχι μόνο. Ακούσαμε, από ηχογράφηση, τη θεία της Σοφία να μιλάει για τους Σεφαραδίτες της Σμύρνης και να λέει ότι έμαθε απ' αυτούς ισπανικά! Κι ευθύς η Καγιαλόγλου μας τραγούδησε το πασίγνωστο δημώδες "Μια βοσκοπούλα αγάπησα" στα σεφαραδίτικα!
Ακούσαμε την μητέρα της Καγιαλόγλου να μας ερμηνεύει με πάθος την καντάδα - ύμνο στη Σμύρνη!
Ακούσαμε και την κόρη της Αλίκης Καγιαλόγλου, την σοπράνο Ελένη - Λυδία Σταμέλλου να αποδίδει εξαιρετικά τραγούδια στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά!
Και επίσης απολαύσαμε σπουδαίους μουσικούς που συνέπραξαν μαζί της: Παντελής Δεσποτίδης - βιολί, Χρήστος Ζερμπίνος - ακορντεόν, Φρίξος Μόρτζος και Καζάς Μάριος - πιάνο, Χρήστος Κωνσταντίνου - μπουζούκι, Μιχάλης Σουρβίνος και Νίκος Μανιταράς - κιθάρα.
Κι ακόμη, είδαμε μια νέα ταλαντούχα συνθέτρια, την Δανάη Παναγιωτοπούλου, η οποία ερμήνευσε δυο τραγούδια της παίζοντας η ίδια κιθάρα. Μου άρεσαν και οι στίχοι των τραγουδιών αυτών. Απόλυτα σημερινοί.
Μου άρεσε επίσης το σχήμα του ντουέτου που κυριάρχησε. Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδούσε με τη συνοδεία ενός διαφορετικού οργάνου κάθε φορά, ανάλογα με το είδος του τραγουδιού. Για παράδειγμα, φωνή και μπουζούκι στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ήταν άκρως λιτός μα και πετυχημένος συνδυασμός.
Το κοινό που ήρθε στο Ηρώδειο έδειξε την αγάπη του στην Αλίκη Καγιαλόγλου, η οποία τόλμησε μια συναυλία στο Ρωμαϊκό θέατρο Οκτώβριο μήνα και πέτυχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails