Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

DANIEL BARENBOIM Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ


Διακεκριμένος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, o Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, εθεάθη να κυκλοφορεί σε δρόμο της Ιερουσαλήμ, συνοδευόμενος από σωματοφύλακες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ». Δεν επρόκειτο για τάση επίδειξης από μέρους του, αλλά για στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης, που πήραν για λογαριασμό του, οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που πραγματοποιείται εκεί. Μόλις την προηγούμενη μέρα, ακροδεξιοί είχαν διαδηλώσει έξω από το σπίτι του στην Ιερουσαλήμ, εκτοξεύοντας απειλές εναντίον αυτού και της οικογένειάς του για την κριτική που ασκεί στις πολιτικές του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους. Ο Μπάρενμποϊμ, με την ισραηλινοπαλαιστινιακή ορχήστρα «Ντιβάν», που ίδρυσε και διευθύνει, προσπαθεί να φέρει κοντά τους δύο λαούς μέσω της μουσικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται από τους ακροδεξιούς. Πέρυσι, την παραμονή μιας συναυλίας της ορχήστρας «Ντιβάν» στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, δέχτηκε επίθεση σε εστιατόριο, όπου γευμάτιζε.

Ο κορυφαίος εβραϊκής καταγωγής (παιδί Ρωσσοεβραίων) πολυβραβευμένος Αργεντινός βιρτουόζος πιανίστας και αρχιμουσικός (επίσης Ισραηλινός και Ισπανός υπήκοος) Daniel Barenboim μας διδάσκει με όλη την μέχρι τώρα θριαμβευτική του πορεία ότι η μουσική πρέπει να ξεπερνά τα εμπόδια της πολιτικής προκατάληψης. Τρανό δείγμα, εκτός των άλλων, αυτής της πεποίθησής του, οι σπουδαίες εργασίες του (ηχογραφήσεις και παραγωγές) στο έργο του Βάγκνερ. Και βέβαια το μεγάλο τόλμημά του: The West - Eastern Divan Orchestra, μια ορχήστρα αποτελούμενη από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους μουσικούς, με έδρα το Ισραήλ, θέλοντας ο μεγάλος μαέστρος να περάσει το μήνυμα για γεφύρωση του χάσματος και της έχθρας μεταξύ των λαών.

Ο Barenboim μας λέει με τη ζωή του, την αντισυμβατική και οικουμενική, αυτό που μας θυμίζει εμφαντικά ο ποιητής της Ιδιωτικής Οδού: "Οι νόμοι της τέχνης είναι και νόμοι της ζωής. Ο πολιτικός οφείλει να μη διαφέρει σαν αντίληψη απ' τον καλλιτέχνη. Και στην αντίληψη του καλλιτέχνη ο αγώνας για τη σωτηρία του ανθρώπου είναι αγώνας για την ορθή έκφραση, και τίποτε άλλο".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλά κάνεις και τα γράφεις αυτά μπας και καταλάβουν οι έλληνες τι σημαίνει καλλιτέχνης...
grazie

Related Posts with Thumbnails