Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

"...πάντες τείνοντες τόξον τοξεύσατε επ' αυτήν..."

- Η Ιερά "Μεγίστη" - από κάθε άποψη - Μονή Βατοπαιδίου, ετοίμαζε πυρετωδώς μέγα διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Το μέλλον του κόσμου. Ε­πιστημονικές εξελίξεις και προβλέψεις. Ορθόδοξη Εσχατολογία». Το συνέδριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα το διήμερο 31/10 και 1/11 τ.ε. Είδα το πρόγραμμα και κατάλαβα ότι πρόκειται για μια συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακαλώ! Μαθαίνω όμως ότι υπό την πίεση των εξελίξεων, οι Βατοπαιδινοί ανέβαλαν το συνέδριο. Νομίζω σωστή απόφαση πήραν. Γι' αυτούς κυρίως. Ελπίζω να έχουν και την σωφροσύνη, έστω υπό το βάρος των γεγονότων, να μη φέρουν την Αγία Ζώνη στην Πάτρα το Νοέμβριο, όπως σχεδιαζόταν στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων "και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης"!

- Εύσημο διά τον τιμηθέντα, τον εκφράζοντα σταθερώς την Παντάνασσα της θανατίλας, το ότι έχει εφτά παιδιά! Και οι γύφτοι έχουν δεκαεφτά!!! Δεν είδα να τους τιμά η Εκκλησία. Μάλλον αδιαφορεί για την ύπαρξή τους. Ωραίες λογικές αναπτύσσονται! Κάνε παιδιά να δεις... σταυρό!
- Μαθαίνω ότι αρκετοί κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών είναι εναντίον του "περιφήμου" Αλέκου! Δε νομίζω ότι έχουν δίκιο. Ο Μητροπολίτης ξέρει να επιλέγει συνεργάτες! Τους αρίστους! Ως άριστος των αρίστων, κατά τον μακαριστό.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Μωυσής ο αγιορείτης προσπαθεί σε κείμενό του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κρίμα

Ανώνυμος είπε...

"Συγνώμη έκανα λάθος".
Ας βγει να το πει επιτέλους ο Εφραίμ. Δεν σημαίνει ότι θα απαλλαχθεί από τις ευθύνες του αλλά τουλάχιστον θα δείξει ότι όσα δίδασκε τόσα χρόνια για τον μοναχισμό και την ταπείνωση, τα πίστευε και δεν μας δούλευε.
Τόσο δύσκολο είναι τελικά να πάψουμε να είμαστε "Πάπες";

Πατρεύς

None είπε...

Με είχε πιάσει στερητικό σύνδρομο όσο έλειπες. Θέλωωωω Παντάνασσαααααα!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Αγία Ζώνη είναι κειμήλιο! Αν όμως είναι να σκανδαλιστεί οκόσμος κια να υπάρξουν αντιδράσεις, τότε αλίμονο. Να μην έρθει και ο Θεός να μας ελεήσει

Ανώνυμος είπε...

Μετά απο τόση φασαρία περι την Μονή Βατοπεδίου, γιατι να φέρουν το κειμήλιο;Τι σκοπό θα έχει η αφιξη του εδώ; Μόνο σκάνδαλο θα δημιουργήσει.
Και μία απορία:το πατριαρχείο γιατί τηρεί σιγήν ιχθύος; το Αγιο Ορος ειναι στη δική του ευθύνη μαζύ με τις "νέες χώρες" κλπ Επεμβαίνει μόνο όπου νομίζει οτι το συμφέρει;

Ανώνυμος είπε...

πως έμαθες ότι αρκετοί κληρικοί της Μ. Πατρών είναι εναντίον του Αλέκου;
το δήλωσαν δημοσίως;

Ανώνυμος είπε...

Ανακρίβειες και γενικεύσεις. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αρκετοί κληρικοί είναι εναντίον σου. Θα σήμαινε κάτι αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,
Θα συμφωνήσω μαζί σου για τα σκάνδαλα που πλήττουν την Εκκλησία μας, αλλά μήπως θα έπρεπε να καθοδηγούμε εμείς τουλάχιστον οι σωστοί –ποιος ξέρει!- θεολόγοι και ιερείς έξω από αυτές τις παγίδες τους ανθρώπους, παγίδες που έχουν στήσει δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι ; Πιστεύω ότι είσαι πανέξυπνος άνθρωπος και δεν βγήκες χθες στο κεντρικό δελτίο του Superb επειδή είχες απέναντί σου έναν δημοσιογράφο που με τις ερωτήσεις του θα σου κέντριζε το ενδιαφέρον, αλλά για λόγους ευγενείας και να πεις αυτά τα οποία εσύ ήθελες να πεις!!!
Σίγουρα αρκετά είναι αλήθειες (σχετικά με την Ι. Μ. Βατοπεδίου), αλλά το όλο θέμα έχει επικεντρωθεί όχι τελικά στο πρόσωπο, αλλά δια του προσώπου στην Εκκλησία. Είναι σαν αυτό που λέμε : «αντί να μαθαίνουμε για Χριστό, μαθαίνουμε για τον αντίχριστο.» Ξέρουμε τα πάντα για τον Εφραίμ, καλά και άσχημα, δεν γνωρίζομε τίποτε, σχήμα λόγου, για την Αγία Ζώνη ή για τι πραγματικά είναι η Εκκλησία και οι εργάτες της. Όπως σωστά είπες οι καλοί εργάτες δεν αποζητούν την δημοσιότητα.
Βέβαια δε θα φτάσουμε ποτέ να γίνουμε Παπικοί, αυτοί απέχουν από μας χρόνια στη λαμογιά και στην επιχειρηματικότητα… και η εξαίρεση για μας, αποτελεί κανόνα γι΄ αυτούς.
Και κάτι άλλο όσο αφορά τον ιερέα της Παντάνασσας που έγινε πρωτοπρεσβύτερος, πρέπει να έχεις προσωπικές διαφορές μαζί του, αλλιώς άσε τον χριστιανό να χαρεί τη τιμή αυτή.
Όσο για τον Αλέκος που λες κι συ, πρέπει κι αυτός να βγάλει το ψωμάκι του.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία .

Ανώνυμος είπε...

Χαίρεσαι κάτι όταν το κατακτάς με μόχ
θο,και εν προκειμένω με υγειή ποιμαντ
ική διακονία,και όχι με την προδοσία
των ευεργετών σου όπως δυστυχώς συμβ
αίνει με πολλούς παρά τω .....κληρικ
ούς.Τα οφφίκια έχουν χάσει πια την αξία τους,και όχι μόνο στην Πάτρα.Ά
πειροι πρωτοπρεσβύτροι!Αναρίθμητοι νεαρ
οί αρχιμανδρίτες περιφέρουν το σχήμα
της μοναχικής απόταξης "ανα τας οδούς και τας ρύμας" δίκην παρασήμων
πολέμου,παραγκωνίζοντας πνευματικώ
τατα λευκανθέντες λευίτες στη διακο
νία του λαού του Θεού.Μητροπολίτες
θεωρούν δευτέρας τάξεως τους εγγά
μους κληρικούς,γεροντάδες προωθούν
τα πνευματικά τους τέκνα στο μοναχι
σμό υποτιμώντας τον γάμο(έτσι δεν υ
ποτιμούν και τον μοναχισμό;)ή "επιβάλλουν"τον λευκό γάμο στα έγγαμα ζευγάρια,και απειλούν με την αιώνια κόλαση όσα "τέκνα τους"
παρουσιάζουν κριτική ικανότητα και
αρχίζουν να τους αμφισβητούν!Έγγαμοι πολύτεκνοι ιερείς απαγορεύουν την θ.κοινωνία σε όσα ζευγάρια δεν ακολουθούν τη
δική τους "πρακτική".
Και για όλα αυτά και άλλα πολλά ούτε ένα ιερατικό συνέδριο...δεν γνωρίζουν οι παλαιότεροι ιερείς τους νεώτερους.....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε,
Αυτό που σε ενοχλεί είναι ότι υπάρχουν όλα όσα προείπες ή μήπως είσαι κάποιος από αυτούς που δεν έχεις πάρει παράσημο; Τέλος πάντων, πλάκα κάνω, έτσι είναι η ζωή και στους κόλπους της εκκλησίας και εν γένει στην κοινωνία. Για να ανέβη κάποιος πατά τρόπον τινα στον συνάνθρωπό του και στον συναδελφό του. Κι ως υπάλληλος που είμαι κι ως ιερέας αν ήμουν δεν θα με ενδιέφεραν τα οφίκια κι ο τρόπος απονομής του. Έτσι κρίνει ο μητροπολίτης, έτσι πράττει. Ξέρεις τι γίνετε στις δημόσιες υπηρεσίες, πως κρίνονται οι δ/ντες, οι προϊστάμενοι κα; Αυτός που γλύφει, που χαϊδεύει αυτιά, που είναι ρουφιάνος, αυτός γίνετε κι προϊστάμενος και δ/ντης και πολλά άλλα ακόμη. Απλά στην εκκλησία κτυπάει «κάπως». Το θέμα αγαπητέ φίλε είναι στην επόμενη ζωή, θα περνάνε άραγε τα οφίκια;
Όσο αφορά τα περί λευκού γάμου, κριτικής ικανότητας, πολυτεκνίας κλπ, όντως οι άνθρωποι αυτοί είναι ψυχικά ασθενείς… χρήζουν όχι ψυχανάλυσης, αλλά μήπως δεν φταίνε αυτοί (οι γεροντάδες) και φταίνε όσοι συρρέουν σε αυτούς και με αυτό τον τρόπο η έπαρσή τους μεγαλώνει; (σκέψη έκανα) «θου Κύριε»!!! Έχει χαθεί το μέτρο, η Οικονομία του Θεού, και έχει υπερισχύσει ο τάδε ή ο δείνα γέροντας, γερόντισσα, πνευματικός, και δε ξέρω κι εγώ τι άλλο. Μακριά από γεροντάδες τέτοιου είδους. Πρέπει κι αυτοί να σωθούν βρε παιδιά. Μη τους βοηθάμε στην έπαρσή τους. «Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», απλοί, άγνωστοι στο κόσμο ιερείς, πνευματικοί, ίσως και αγράμματοι, παραδοσιακοί, γραφικοί αν θέλετε, αλλά η ζωή, η πραγματική ζωή, η βιοπάλη, η αγροτιά, τους έχει προσγειώσει και αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο, ανθρώπινα, χωρίς να τους καταδυναστεύει .
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Χρέος κάθε πνευματικού είναι κάθε πιστό,όσο ασθενής κι αν είναι,άλλωστε οι ασθενείς έχουν χρείαν ιατρού,να τον συνδέουν με τον Χριστό,κατά τον τρόπον του αγ.Ιωάννου του Προδρόμου ο οποίος έδειξε τον Χριστό στους μαθητές του ως τον αναμενόμενο μεσσία,λέγοντας:Ί
δε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου...και "Εκείνον δει αυξάνειν,εμέ δε ελλατούσθαι".

Related Posts with Thumbnails