Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΡΔΟΥΝΑΡΗΣ

Του Νίκου Μαγγίνα
Από την Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως

Ο Άγιος Νήφων, Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν επαύθη μετά την δεύτερη βίαιη απομάκρυνσή του από τον Σουλτάνο, μετέβη στη Βλαχία με προτροπή του ηγεμόνος Ράδουλου. Εκεί ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό έργο και ανασυγκρότησε την τοπική Εκκλησία. Αργότερα ήλθε σε ρήξη με τον ηγεμόνα, διότι δεν συνεφώνησε να ευλογήση τον γάμο της αδελφής του με ηγεμόνα της Μπογδανίας, ο οποίος είχε σύζυγο και οικογένεια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να διωχθή. Να σημειωθή ότι ο Άγιος Νήφων διετέλεσε Μητροπολίτης Θεσ/νίκης (1482-1486) και στη συνέχεια 1486-1488 Οικουμενικός Πατριάρχης. Στις 11 Αυγούστου του 1508 εκοιμήθη οσιακώς στη Μονή Αγίου Διονυσίου. Κατόπιν τούτων εγκατέλειψε την Βλαχία και φθάνει στο Άγιον Όρος με τελικό προορισμό και πάλι τη Μονή Διονυσίου. Εκεί δεν εμφανίζεται ως Πατριάρχης αλλά ως απλούς μοναχός χωρίς την ιδιότητα του Πατριάρχη και του ανατέθηκε το διακόνημα του βουρδουνάρη, δηλαδή η φροντίδα των ημιόνων.
Κάποια μέρα με θαυματουργικό τρόπο αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο πρώην Πατριάρχης Νήφων ο Β΄. Ο τότε ηγούμενος της Μονής Διονυσίου είδε όραμα κατά το οποίο ο Τίμιος Πρόδρομος τον προέτρεπε να προϋπαντήσουν έξω από τη Μονή τόν Πατριάρχη Νήφωνα. Έτσι λοιπόν ένα βράδυ επιστρέφοντας ο Πατριάρχης Νήφων από το διακόνημά του με τους ημιόνους, του επιφυλάχθηκε μεγάλη υποδοχή ως εκδήλωση του απεριόριστου σεβασμού τους προς τον πρόσωπό του ως Πατριάρχου και ως Αγίου και εναρέτου μοναχού.

Αναπαράσταση του γεγονότος αυτού, της υποδοχής του Αγίου Πατριάρχου Νήφωνος, έγινε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (21-8-2008), όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πριν φθάσει στη Μονή Αγίου Διονυσίου κάθησε σε ημίονο και ανήλθε το λιθόστρωτο μέχρι του σημείου όπου οι μοναχοί πρίν από πεντακόσια και πλέον χρόνια είχαν υποδεχθή τον Άγιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νήφωνα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με χαρά αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση, εις ανάμνησιν του γεγονότος εκείνου κατήλθε από τον ημίονο, στάθηκε μπροστά στο προσκυνητάρι όπου πραγματοποιήθηκε το γεγονός της αποκάλυψης, προσκύνησε την εικόνα και ευλογώντας τον ηγούμενο και τους αδελφούς της Μονής εισήλθε στη Μονή Διονυσίου για τη δοξολογία.
Related Posts with Thumbnails