Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΟΣ ANTON PANN

Στο εξαιρετικό Ψαλτολόγιον είδα μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τον σπουδαίο Ρουμάνο μελοποιό Anton Pann. Ο Δημήτρης Κουμπαρούλης δημοσιεύει τη συλλογή έργων του A. Pann, που επιμελήθηκε ο Γεώργιος Μιχαλάκης. Ο Παναγιώτης Σόμαλης, στη συνέχεια, γράφει ένα σύντομο, αλλά κατατοπιστικό βιογραφικό του, και παραπέμπει και στην Ιδιωτική Οδό, στην ανάρτηση για τον δάσκαλο του Α. Pann, τον εκ Παλαιών Πατρών Φαναριώτη, λόγιο και μουσικό Διονύσιο Φωτεινό.

Θέλοντας να συμβάλω κατ' ελάχιστον στο όλο θέμα, δημοσιεύω εδώ δύο σελίδες από ένα ρουμανικό μουσικό βιβλίο Λειτουργίας του Nicolae Severeanu, που εκδόθηκε στα 1928. Πρόκειται για Λειτουργικά του Anton Pann σε ήχο πλάγιο του πρώτου. Ο εκδότης σε υποσημείωση βάζει το βιογραφικό του A. Pann στα ρουμανικά.
Πρόκειται για μια σπουδαία εποχή (18ος - 19ος αι.), καθώς στη Ρουμανία ανθούσε η εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής και διαδιδόταν με απίστευτη ταχύτητα η νέα μέθοδος των Τριών Διδασκάλων.

Σήμερα, απ' όσο γνωρίζω, η βυζαντινή μουσική γνωρίζει και πάλι ακμή στην ομόδοξη χώρα και διδάσκεται και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Ελπίζω η έρευνα να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές που αποτελούν σημαντικούς κρίκους για μια ενιαία θεώρηση της βυζαντινής μουσικής, ως της μουσικής των κατά ανατολάς Ορθοδόξων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails