Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

IN MEMORIAM


Ο αείμνηστος Ιωάννης Παπαδάτος (1903 - 1984) ήταν ένας άνθρωπος της "Ελληνορθόδοξης παράδοσης" όταν ακόμη αυτή δεν είχε γίνει ιδεολόγημα, αλλά αποτελούσε τρόπο ζωής. Δάσκαλος, καθηγητής μαθηματικών, από τους λίγους, με υπηρεσία 39 χρόνια και 3 μήνες (!), της μουσικής θεράπων, ως ψάλτης, χορωδός και οργανωτής χορωδιών, εκκλησιαστικών και σχολικών, αλλά πάνω απ' όλα άνθρωπος της προσφοράς. Ολοκαύτωμα για τον πλησίον! Για παράδειγμα, στην Κατοχή (1940 - 1945) ήταν προϊστάμενος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, μοχθώντας νυχθημερόν για τον άμαχο, αλλά και τον μαχόμενο πληθυσμό, αφού σ' εκείνους τους δύσκολους καιρούς δεν δίστασε να προτάξει τα στήθη του για να σώσει κάποιους συνανθρώπους του. Και δεν το έκανε θέμα. Η έννοια του χρέους ήταν χαραγμένη βαθιά στην ψυχή του.
Βοηθός και φίλος του Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου, του "Δεσπότη" όπως ακόμα τον λένε στην περιοχή, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Φίλος, επίσης, και ομοτράπεζος του Επισκόπου Ρωγών, μετέπειτα Μητροπολίτη Κοζάνης, του αειμνήστου Διονυσίου Ψαριανού. Ο Ιωάννης Παπαδάτος διέσωσε επιστολές - τεκμήρια αυτών των σημαντικών γι' αυτόν σχέσεων. Είδα στο αρχείο του - με επιμέλεια το συντηρεί η κόρη του κ. Χαρά Γιαννοπούλου, το σχετικό υλικό, που αποκαλύπτει άνθρωπο με σπάνιο ήθος, απίστευτη εργατικότητα και δυσεύρετη, για τους καιρούς μας, σεμνότητα.
Το μουσικό αρχείο του Ι. Παπαδάτου περιλαμβάνει έντυπα βιβλία και χειρόγραφα βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, με σπουδαιότερο ένα χφ. του μουσικοδιδασκάλου Θεόδωρου Ασημακόπουλου (τέλος 19ου - αρχές 20ου), ο οποίος διασώζει και διαδίδει στη Λευκάδα, όπου διδάσκει, την παράδοση του Ανθίμου του Αρχιδιακόνου και των μαθητών του, δηλ. της μουσικής σχολής της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Παπαδάτο που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του τη Λευκάδα, την 1η Αυγούστου, στο προαύλιο του Ναού της Παναγίας στην Κατούνα, θα μιλήσουν ο εφημέριος π. Βασίλειος Κακλαμάνης, ο φιλόλογος, δοκιμιογράφος και ποιητής Ντίνος Φωτεινός και η νομικός και λαογράφος Λίντα Παπαγαλάνη.



Με το Πολύτροπον θα παρουσιάσουμε ενδεικτικά μέλη, όλα ανέκδοτα, από το αρχείο του Ι. Παπαδάτου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- Χορικά από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (αποσπάσματα). Μετάφραση Ι. Γρυπάρη. Μουσική: Κωνσταντίνος Ψάχος (1866 – 1949).
- Χορικά από την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μουσική: Ιωάννης Θ. Σακελλαρίδης (1853-1938).
- Ο επινίκιος ύμνος και ο ύμνος «Σε υμνούμεν…». Ήχος πλ. α’ (πουσελίκ). Μέλος Ανδρέου Παλαμά (αρχές 19ου αι. – 1878).
- «Άξιον εστιν…», Μεγαλυνάριον της Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ήχος πλ. δ'. Μέλος Επισκόπου Ρωγών (μετέπειτα Μητροπολίτου Κοζάνης) Διονυσίου Ψαριανού (1912 - 1997).
- «Επί σοι χαίρει Κεχαριτωμένη…», Μεγαλυνάριον Λειτουργίας Μ. Βασιλείου. Ήχος α’. Μέλος Ανθίμου Αρχιδιακόνου (1794 – 1879).
- «Αινείτε τον Κύριον…» Κοινωνικόν Κυριακής. Ήχος α’. Μέλος Αναστασίου Καρβέλη (1860 περ. – αρχές 20ου αι.)
- «Έραναν τον τάφον…», από την Γ’ στάση των Εγκωμίων. Εναρμόνιση: Δημήτριος Σταματέλος (γενν. 1950)
- «Σε υμνούμεν…», Μουσική: Δημήτριος Μαχαιράς (1887 – 1958).

Τα μέλη του συνόλου για την εκδήλωση αυτή:

Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Τάσος Σπηλιωτόπουλος
Γιώτα Ανδρεοπούλου (φλάουτο)
Δημήτρης Καραδήμας
Roni Bou Saba
Peter Saliba

Συμμετέχουν ευγενώς: ο π. Βασίλειος Κακλαμάνης και η δεσποινίς Μαρία Κακλαμάνη.
Στο τέλος της εκδηλώσεως θα ακουστεί από αρχειακή ηχογράφηση ο αείμνηστος Ι. Παπαδάτος απαγγέλλοντας εμμελώς μια αποστολική περικοπή.

1 σχόλιο:

Peter Saliba είπε...

EPITELOYS KSANABLEPW TO BLOG! OLO PROS TO KALYTERO! MARESEI ETSI PWS EGINE EYRYTERO KAI PIO EYANAGNWSTO!TO PROGRAMMA THS EKDHLWSHS EINAI FANTASTHKO! MOY EFTIAKSES NA KSEREIS ME TON AISXYLO KAI SOFOKLH MAZI! ALLA KAI TA ALLA BYZANTINA KOMMATIA ME EN8OUSIASAN NA TA KOITAKSW OLA! FOBERO! PERIMENW THN STIGMH POU 8A TA EKTELOUME! KALH DYNAMI GIA OLOYS EMAS!

Related Posts with Thumbnails