Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ!


Η Κασταλία της φίλης μαέστρου και συνθέτιδος Κωνστάντιας Γουρζή αύριο στο καινούργιο Muziekgebou του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο του world harp symposium. Η Κασταλία της Κ. Γουρζή για άρπα και κουαρτέτο εγχόρδων παίχτηκε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ μόλις τον περασμένο μήνα, στις 14 Ιουνίου από το γυναικείο Athena Quartett, με σολίστ στην άρπα την Lavinia Meijer .
Αύριο 19 Ιουλίου η Meijer και το επίσης γυναικείο ολλανδικό κουαρτέτο Ragazza θα παρουσιάσουν πάλι την Κασταλία, ένα έργο εμπνευσμένο από την ιερή πηγή των Δελφών που το νερό της διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη λατρεία και στη λειτουργία του ιερού και του μαντείου.
Όταν είχα πάρει πριν 2 χρόνια μια συνέντευξη από την Κωνστάντια Γουρζή (φωτό) που είναι Καθηγήτρια στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, σπούδασε και ζει στη Γερμανία, μου είχε πει τα εξής ενδιαφέροντα για τη συνθετική της πλευρά:
Τα πρώτα χρόνια που ήμουν στη Γερμανία απαγόρευα η ίδια στον εαυτό μου να γράφει μελωδίες, λόγω της κυρίαρχης τάσης. Εδώ και αρκετό καιρό με απασχολεί πώς μπορείς να γράψεις μια μελωδία, που να κρατάει την περιέργεια του κοινού, να διεγείρει τη φαντασία του, να την ακούει ευχάριστα, να μην είναι κιτς και να συνυπάρχει μ’ ένα μοντέρνο άκουσμα. Το ζητούμενο είναι να γράφω μελωδίες διερωτώμενη πώς μπορούν να υπάρξουν μ’ ένα καινούριο τρόπο. Δεν αλλάζουμε τις νότες, δεν αλλάζουμε το αλφάβητο. Με ενδιαφέρει να το χρησιμοποιήσω και να δημιουργήσω κάτι νέο. Και επειδή η σύγχρονη μουσική είναι αποτέλεσμα της κλασικής και στη Γερμανία αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα και προϊστορία, παρατηρώ ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο ενός συναδέλφου μου Γερμανού.
Η Κ. Γουρζή γράφει παγκόσμια μουσική, εξ ου και παίζεται διεθνώς. Της εύχομαι από καρδιάς να συνεχίζει τη σύνθεση και να μας δίνει έργα με ένταση, ρίζα και διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails