Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΩΔΗ ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΗ



O αγαπητός συν-ιστολόγος misha, είδα ότι εξεπλάγη με την ανάρτησή μου Το πολυχρόνιο του Σουλτάνου και αναδημοσίευσε την σαστιμάρα του στο δικό του blog: «οι Φαναριώτες γράφουν ύμνους για τον σουλτάνο!!!!».
Αποσκοπώντας, λοιπόν, σε περαιτέρω διαδικτυακές εκπλήξεις, του αφιερώνω αυτήν την ανάρτηση: Ωδή εις τον Σουλτάνον, από το Παράρτημα Εκκλησιαστικής Αλήθειας, τεύχος πέμπτον (1 Νοεμβρίου 1902).
Η υποσημείωση στην Ωδή έχει ως εξής:
Η ωδή αύτη εστιχουργήθη μεν υπό Ηλία Τανταλίδου, εμελοποιήθη δε υπό Ιωάννου Πρωτοψάλτου, τότε Λαμπαδαρίου όντος, και εψάλη εν τω Μεγάρω Στεφανάκη βέη υπό του τότε Πρωτοψάλτου Κωνσταντίνου και του Ιωάννου Λαμπαδαρίου, μετά των δομεστίχων των, Στεφάνου και Νικολάου. Αντεγράφη υπό Βασιλείου Ν. Καμαράδου, δημοσιεύεται δε μερίμνη και αξιοζήλω προτάσει του κ. Βασιλείου Πανοικίδου δικηγόρου, τακτικού μέλους του Εκκλησιαστικού Μουσικού Συλλόγου.
O misha δεν πίστευε στα μάτια του με την ως άνω ανάρτηση και τη σχολίασε δεόντως στο δικό του ιστολόγιο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ.Ανδριόπουλε ευχαριστώ για την αφιέρωση και την ,εστω και ακούσια, συμπαράσταση σας στην προσπάθεια ενημέρωσης για την παύση της ειδωλοποιήσεως του Φαναρίου.

Τα υμνολογικά προς τους σουλτανους φαναριώτικα κείμενα μιλουν από μονα τους,όπως και αυτά του 2006 προς τον αιρεσιάρχη Πάπα.

από ανθρωπους που υμνουν τους σφαγείς του Ελληνισμού και μάλιστα σε μια περίοδο εθνικών αγώνων - ειχε μολις προηγηθεί ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897-τι μπορεί να περιμένει κανείς άραγε;

οι άνθρωποι είναι ικανοί μέχρι και τον «προφήτη» Μωάμεθ να εγκωμιάσουν για να διατηρήσουν την ενδοκόσμια ευδαιμονία τους.

προσωπικώς θεωρώ την στάση αυτή γλοιώδη,δουλοπρεπή,ιδιοτελή και καταπτυστη που δεν έχει καμμία σχέση ούτε με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό ήθος ούτε με την ελληνική και ρωμέικη αξιοπρέπεια.

None είπε...

κ. Ανδριόπουλε, τους την έφερες πάλι!
Δεν πειράζει, θα συνέλθουν.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΑΙΟΥΣ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ Κ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ "ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΕΪΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ"

Related Posts with Thumbnails