Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠ' ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, Ελλαδίτης μα και Νιχωρίτης, μας ενημερώνει αναλυτικά, φίλοι μου, για τα νέα της Κοινότητος Νεοχωρίου στον Βόσπορο. Και μ' ένα απλό, αλλά συγκινητικό τρόπο αποχαιρετά τους Νιχωρίτες, καθώς πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Υποσχόμενος γρήγορα να ξαναβρεθεί κοντά τους.

Αγαπητοί Νιχωρίτες,
Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχική Λειτουργία στο Νιχώρι. Με αφορμή τον εορτασμό της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μαζί με τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Αρχιερατικό Προϊστάμενό μας κ. Ειρηναίο και τον Μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ.
Το Νιχώρι ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον εορτασμό της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής στις 26 Ιουλίου. Στο Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής θα τελεσθεί ο καθιερωμένος Εσπερινός στις 18:00 το απόγευμα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μυριοφύτου κ. Ειρηναίου. Μετά την απόλυση θα ακολουθήσει δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα.
Στις 29 Ιουνίου, εορτή των Αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων και Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου, τελέστηκε στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Αρχιερατικού Προϊσταμένου της περιφέρειας του Βοσπόρου. Όλοι οι παρόντες κάτω από τη σκέπη της ορθόδοξης πίστης και με ειλικρινή αισθήματα αγάπης, αδελφοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας που πηγάζουν από την συμβίωση, αλλά και την κοινή αναμφίβολα ορθόδοξη πίστη συνεόρτασαν τρίτη συναπτή χρονιά την μνήμη των Αγίων Αποστόλων στους οποίους ήταν κάποτε αφιερωμένος ο ναός. Μετά δε το πέρας της Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση κατά την οποία ο πρόεδρος κ. Λάκης Βίγκας χαιρέτισε με ομιλία του τα μέλη του συλλόγου Tokaçlı (σύλλογος που έχουν δημιουργήσει οι ορθόδοξοι Αντιοχειανοί που διαμένουν στην Πόλη). Το Νιχώρι θα περιμένει με την ίδια χαρά και αγωνία και του χρόνου τους ομόθρησκους αδελφούς του για τον συνεορτασμό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και θέλει το πρόσφατο όμορφο ξεκίνημα να δώσει τη θέση του σε μία παράδοση που θα προάγει πάντα τις προαναφερθείσες ανθρώπινες αξίες.

Στις 10 Ιουνίου στον Εσπερινό της εορτής των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα στο Μοναστήρι του Βαλουκλή, το Νιχώρι έδωσε δυναμικό παρόν στα ονομαστήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και ευχήθηκε σύσσωμο και τον Πανοσιολ. Αρχ. Βαρθολομαίο Σαμαρά, υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεχώς ενισχύει και συμπαραστέκεται στην κοινότητά μας.

Την Κυριακή 6/7/2008 διατέθηκε λεωφορείο προς εξυπηρέτηση των πιστών που θέλησαν να παραβρεθούν στον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Κυριακής στο Αγίασμά της στα Θεραπειά. Προχθές Κυριακή 13/7/2008 κατά την πρωινή Λειτουργία ιερούργησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς, υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Έχετε ενημερωθεί και από προηγούμενες αλληλογραφίες πως η κοινότητά μας αρκετούς μήνες τώρα έχει ξεκινήσει μια σοβαρή και συνεπή προσπάθεια: Μέσω εκδρομών και επισκέψεων των Νιχωριτών σχεδόν πάντα, μάλιστα, μαζί με κατοίκους και από γειτονικά προάστια σε ακραίες κοινότητες, ή για την συμμετοχή σε εκκλησιαστικά δρώμενα – πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και με την ξενάγηση στο Νιχώρι κατά καιρούς διαφόρων γκρουπ Ελλήνων και ορθόδοξων χριστιανών επιδιώκει σταθερά την τόνωση του ηθικού και της αυτοπεποίθησης των Ομογενών μας, την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ των ρωμαίικων κοινοτήτων αλλά και την στενότερη και ουσιαστικότερη επαφή και συναναστροφή με Ελλαδίτες και Κύπριους.
Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα το Νιχώρι την Κυριακή 29 Ιουνίου 2008 το μεσημέρι δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά όμιλο τριανταπέντε μεταπτυχιακών αρχιτεκτόνων φοιτητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Αρχηγός της ομάδας ήταν η κ. Σοφία Αυγερινού Κολώνια, καθηγήτρια στο ΕΜΠ. Ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόεδρος στην κοινότητα της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, καλοσώρισε στο ναό και πληροφόρησε με ομιλία του τους φοιτητές για θέματα της τοπικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα, για την ιστορία και τα ζητήματα που απασχολούν στους σύγχρονους χρόνους την Ομογένεια. Μετά το καλοσώρισμα ακολούθησε πλούσιο γεύμα που παρέθεσε η κοινότητά μας στο εστιατόριο Deniz Park, το οποίο ως χώρος ανήκει στην κοινότητα. Έπειτα η κ. Ρέα Καλφάογλου, επίτροπος στην εκκλησιαστική εφορία της Παναγίας της Κουμαριώτισσας και εγώ, ξεναγήσαμε στο Νιχώρι την συντροφιά των φοιτητών που με πολύ ενδιαφέρον μας ακολουθούσαν παρατηρώντας την αρχιτεκτονική των ξύλινων ρωμαίικων σπιτιών και ρωτώντας πολλές φορές για αυτά. Είδαμε τους ναούς του Αγίου Γεωργίου, μετόχι του Παναγίου Τάφου, του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο τέμπλο, το παλαιό Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο, που στέκει αγέρωχο αγναντεύοντας το Βόσπορο και ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες, αφού από το 1980 περίπου δεν έχει απόφοιτους και η κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει είναι λυπηρή. Η εκδρομή τελείωσε στο παραδεισένιο ρωμαίικο κοινοτικό νεκροταφείο, αδιάσειστη απόδειξη της ισχυρής ύπαρξης του ελληνικού στοιχείου σε αυτό το καβαφικό προάστιο του Βοσπόρου. Το Νιχώρι ευχαρίστησε τους φοιτητές για την συντροφιά τους και το ενδιαφέρον τους και εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να υπάρξει ουσιαστική συνέχεια καθώς ούτως ή άλλως και το αρχιτεκτονικό κάλλος είναι μεγάλο και η ανάγκη για ειδικούς προκειμένου να διατηρηθούν και να διαμορφωθούν τα παλαιά ρωμαίικα αρχιτεκτονήματα υπαρκτή.


Η χαρά όμως των Ρωμιών της κοινότητάς μας δεν θα τελείωνε εδώ. Την Τρίτη 1 Ιουλίου 2008 ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών έφτασε. Με αρχηγό της συντροφιάς τον πρόεδρο κ. Νίκο Ουζούνογλου, περίπου σαράντα συμπολίτες που διαμένουν στην Αθήνα κατέφθασαν πρώτα στο ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τους καλοσώρισε ο κ. Λάκης Βίγκας, η κ. Ρέα Καλφάογλου, η κ. Σοφία, επίτροπος στη κοινότητα του Αγίου Νικολάου και εγώ. Αυτή τη φορά μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας που πήγαζε από το αντάμωμα αυτό, περιηγηθήκαμε με την ομάδα των συμπολιτών μας στα ιστορικά κτήρια – ναούς του ρωμαίικου Νιχωρίου: Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος και Παναγία Κουμαριώτισσα. Έπειτα η συντροφιά γευμάτισε στο Deniz Park. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν ότι τέτοιες επισκέψεις θα συνεχιστούν.
Η δραστηριότητα έντονη και με ουσία στο Νιχώρι μας. Την Τρίτη 8 Ιουλίου 2008 το απόγευμα,ο πρόεδρός μας κ. Λάκης Βίγκας και ο κ. Κώστας Ευθυμιάδης φιλοξένησαν στον αυλόγυρο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας και έπειτα παρέθεσαν γεύμα στο Deniz Park σε ομάδα νέων που με το πρόγραμμα Erasmus φιλοξενούνται από την Νομαρχία της İstanbul. Τιμή και χαρά για την κοινότητα μας το γεγονός ότι αρχηγός του γκρουπ ήταν ο κ. Fikret Kasapoğlyu, Αντινομάρχης και υπεύθυνος επί των μειονοτικών θεμάτων της Πόλης μας.
Μετά από σύσταση του προέδρου της Ομοσπονδίας και καθηγητού κ. Νίκου Ουζούνογλου, η κοινότητά μας φιλοξένησε πρόσφατα για μια εβδομάδα περίπου την ιστορικό Ιφιγένεια Παπακωνσταντίνου. Στο διάστημα της παραμονής της στην Κωνσταντινούπολη, εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου. Ευχόμαστε να επέστρεψε με ωραίες εικόνες από την διαμονή της εδώ, και την Πόλη που επιθυμία της ήταν να γνωρίσει.
Σε συνέχεια των ευχάριστων αυτών ειδήσεων έρχεται η πρωτιά της Στεφανής σε διασχολικό διαγωνισμό! Η Στεφανή, κόρη του κ. Ilyas, νεωκόρου στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, τον Ιούνιο με το πέρας του σχολικού έτους, έλαβε μέρος σε διασχολικό διαγωνισμό ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων και απαγγελίας ποιημάτων μεγάλων Ελλήνων των Γραμμάτων. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος η Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου φοιτεί η Στεφανή, η Ζωγράφειος Σχολή καθώς και το Ζάππειο. Επισημαίνουμε την πρωτιά αυτή κυρίως για δύο λόγους: πρώτον για αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλε έναν ολόκληρο χρόνο η Στεφανή και δεύτερον για να συμβάλουμε στη δημιουργία της άμιλας και του δημιουργικού συναγωνισμού που κατά τη γνώμη μας μόνο θετικά λειτουργεί. Περήφανο λοιπόν το Νιχώρι συγχαίρει και εύχεται καλή πρόοδο στη Στεφανή που του χρόνου θα πάει στην Α' Λυκείου.
Τα ευχάριστα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας δεν σταματούν εδώ: Στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας έφτασε εις πέρας η φωτογράφηση και η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εικόνων και των ιερών αντικειμένων. Το πιλοτικό αυτό έργο είχε ανατεθεί στον κ. Abdullah Hekimhan, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Mimar Sınan. Για την σημασία του εγχειρήματος αυτού έχουμε κάνει λόγο σε προηγούμενο μήνυμα.
Η κ. Θάλεια Κόκκαλου δώρισε εις μνήμην του πατέρα της Ιωάννη Κόκκαλου 1000 ευρώ στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. Ο κ. Ανέστης Σιμοτόπουλος δώρισε 100 ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά μιας παλιάς ασημένιας καντίλας για το εικόνισμα της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. Ο κ. Osman Özbaşı από το emek kafe δώρισε τα έξοδα για τους ηλεκτρικούς πίνακες στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο πλαίσιο της ανακαίνισης του ηλεκτρικού συστήματος που επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο. Επίσης, κάθε βράδυ ο ναός λούζεται από ένα γλυκό φωτισμό που πρόσφατα τοποθετήθηκε.
Επιπλέον δίπλα από τον ναό ανακαινίστηκε ένα διαμέρισμα της κοινότητας, στο οποίο διαμένει τώρα μια γεωργιανή οικογένεια. Η κ. Άννα Κουγιουτζή που 20 χρόνια διέμενε στο παράρτημα του δημοτικού σχολείου μετακομίζει σε σπίτι του Αγίου Νικολάου και θα συγκατοικεί με τον Στέλιο Μπερμπεράκη που κατά διαστήματα μένει στο Νιχώρι. Είναι το τελευταίο σπίτι της σειράς των σπιτιών του Αγίου Νικολάου, από την επάνω πλευρά (παλαιότερα διέμενε εκεί η Φωτίκα και ο Γιάννης Μπαρμπούνης). Ευχόμαστε λοιπόν στην κ. Άννα καλή συνέχεια στο νέο της σπίτι. Στο σχολείο που φιλοξένησε για πολλά χρόνια πολλούς Νιχωρίτες έχουν μείνει τώρα μόνον η κ. Ειρήνη με την κόρη της Κωνσταντίνα Συρίγου για τους οποίους η επιτροπή αναζητεί κατοικία ώστε έπειτα το σχολείο να καταστεί αξιοποιήσιμο και να γλιτώσει από την τωρινή επικίνδυνη εικόνα που εκπέμπει της φθοράς και της απαξίωσης.

Τα νέα όμως δεν είναι δυνατόν πάντα να είναι ευχάριστα. Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα το θάνατο της Ελένης Βίγκα, γόνου του Νιχωρίου, που διέμενε στην Αθήνα. Η Ελένη Βίγκα ήταν θεία του προέδρου κ. Λάκη Βίγκα. Η νεκρώσιμος ακολουθία είχε τελεσθεί στις 5 Μαίου στον Νεκροταφειακό Ναό του Κόκκινου Μύλου στην Αθήνα. Όλοι οι Νιχωρίτες εκφράζουμε από καρδιάς τα συλλυπητήρια μας προς τον πρόεδρο και την οικογένεια της εκλειπούσας.

Νομίζω ότι στο σημείο αυτό ήλθε η στιγμή, πιστεύω θα μου το επιτρέψετε, να σας ενημερώσω ότι η πρώτη φάση της παραμονής μου στην Κωνσταντινούπολη τελείωσε. Η Αθήνα με καλεί για σπουδές. Στο Νιχώρι, και μέσα στην αγκαλιά της τοπικής ρωμαίικης κοινότητας ένιωσα σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια. Την ασφάλεια που ήταν ίσως ο παράγοντας που χρειαζόμουν πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο, σε ένα ξένο κράτος και σε μία Κωνσταντινούπολη που αριθμεί σύμφωνα με επίσημα νούμερα περί τα 12 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτή υπήρξε η βάση μου, το σημείο εκκίνησής μου για να γνωρίσω τον τόπο σας, και όπως αγαπήσατε εσείς εμένα, εγώ αγάπησα σε τέτοιο βαθμό τον τόπο και την ιστορία σας που να τον θεωρώ δικό μου τόπο και δικιά μου ιστορία. Όπως ένα παιδί αγαπά, και καθώς μεγαλώνει αυτό το κάνει όλο και πιο συνειδητά, τους γονείς του, τους ειλικρινείς και μεροληπτικούς συμπαραστάτες του στη ζωή, με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα που περνούσε αγαπούσα συνειδητά όλο και πιο πολύ το Νιχώρι για αυτά που μου προσέφερε αφιλοκερδώς: Την σιγουριά, την συντροφικότητα, την καλή κουβέντα... Και όπως τα παιδιά μεγαλώνουν και νιώθουν ότι θέλουν να προσφέρουν στους γονείς τους, έτσι και εγώ θέλησα να προσφέρω στο σπίτι μου, το Νιχώρι. Είτε με τα μηνύματα όπως αυτό, είτε με την ψαλτική στις Κυριακάτικες λειτουργίες, είτε με το projekt για τη φωτογράφηση των εικόνων και των ιερών αντικειμένων και την ηλεκτρονική καταγραφή τους, είτε με την περιήγηση ομάδων κυρίως Ελλήνων φοιτητών στο Νιχώρι ελπίζω και εύχομαι η παρουσία μου όλο αυτό το χρόνο να ωφέλησε στο ελάχιστο την κοινοτική ζωή στο ιστορικό αυτό προάστιο του Βοσπόρου. Η διαμονή μου όμως εδώ, στην Πόλη, αποτελεί οπωσδήποτε τεκμήριο ότι θα επανέλθω με την πρώτη ευκαιρία! Καλή αντάμωση λοιπόν σε ένα περίπου χρόνο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο κ. Λάκη Βίγκα, όχι μονάχα γιατί μου πρόσφερε τη δυνατότητα να βιώσω μία τέτοια εμπειρία αλλά κυρίως επειδή όλο αυτό το διάστημα στάθηκε δίπλα μου σαν ένας ειλικρινής συμπαραστάτης από εκείνους που μόλις προανέφερα. Ευχαριστώ επίσης τους γείτονες μου Ilya και Janet για την ειλικρινή τους φιλία και τη βοήθειά τους. Πραγματικά από ένα σημείο και μετά ένιωσα ότι ήμασταν μια οικογένεια. Ευχαριστώ όλη την ρωμαίικη κοινότητα και το Νιχώρι που στέγασε και υποστήριξε τις σκέψεις μου και την δραστηριότητα μου στην μοναδική αυτή Πόλη. Εις το επανιδείν!
Παναγιώτης Θωμόπουλος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο χρόνος μετράει διαφορετικά και δεν μας αφήνει χρόνο για εκδηλώσεις εορταστικές αλλά και συναισθηματικές.

Λυπάμαι που έγινα μέρος της ελληνικής πραγματικότητας και εγκατέληψα αυτής της Πολίτικης που μου ανήκει κιόλας.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά για αλλαγές...

Κάποια στιγμή θα επιστρέψω . . .

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντικά και συγκινητικά όσα μας διηγείται ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος.
Για να μαθαίνουμε κι εμείς οι Ελλαδίτες τι γίνεται στην Πόλη των κοινοτήτων κι όχι των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Ανώνυμος είπε...

Σου το εύχομαι Όλγα, που δεν σε ξέρω. Να επιστρέψεις στην Πόλη.
Σε χρειάζεται! Και σένα και νέους σαν τον Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Ανώνυμος είπε...

Η τουρκοκρατούμενη Πόλη παιδαγωγός και δάσκαλος στην ελευθερη(;) Ελλάδα;
Κατάντησε δυστυχώς η ελεύθερη Ελλάδα
ομφαλοσκόπος.

Βασιλική είπε...

Παναγιώτη γειά σου!
Η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη με το μεταπτυχιακό του Πολυτεχνείου, ήταν μια από τις ωραιότερες εμπειρίες μου! Η πόλη αυτή είναι απλά μαγευτική!
Με συγκίνησε η φωτογραφία (είμαι κάπου στο βάθος!!) και είπα να σου αφήσω ένα μικρό σχόλιο.
Προσωπικά σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή και την αγάπη που μας δείξατε κατά την παραμονή μας εκεί.
Από την στιγμή που επέστρεψα στην Αθήνα, η σκέψη να πάω στην Πόλη είτε για δουλειά ή και για να συνεχίσω τις σπουδές μου είναι πολύ έντονη! Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι αλλά θα ήθελα πολύ!

Πολλόυς χαιρετισμούς,
Βασιλική

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητή μου Βασιλική,

Χαίρομαι πολύ που η ανάρτηση για το Νιχώρι σε συγκίνησε, θυμίζοντάς σου την εκεί επίσκεψή σου.
Έχεις απόλυτο δίκιο! Η Πόλις είναι μαγική! Και εσύ που είσαι νέα επιστήμων θα έπρεπε να πας εκεί για ένα διάστημα. Η εμπειρία θα είναι, νομίζω, συγκλονιστική.
Σου εύχομαι τα καλύτερα.

Α, και μια διευκρίνιση. Δεν είμαι, όπως μάλλον κατάλαβες, ο Παναγιώτης ο Θωμόπουλος, που ήταν μαζί σας στην Πόλη, αλλά ένας μπλόγκερ - εραστής της Πόλεως και του Νιχωριού.

Related Posts with Thumbnails