Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου το απόγευμα πηγαίνουμε με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στην ιστορική εκκλησία - σύμβολο Αγία Σοφία του Κιέβου. Θα ψάλλουμε στον Εσπερινό κατά τον οποίο θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας μια τετράφωνη ανδρική χορωδία περιμένει για να ...επευφημήσει τραγουδιστικώς τον Πατριάρχη.

Η ...ανθοστόλιστη επέτειος των 1020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων στο Κίεβο


Άποψη της αφθάστου κάλλους και τέχνης Αγίας Σοφίας του Κιέβου, η οποία σχεδιάστηκε για να φτάσει σε φήμη την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως και να συμβολίσει επίσης τη “νέα Κωνσταντινούπολη” του 11ου αιώνα, μετά τη βάπτιση του Αγίου Βλαδιμήρου το 988. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1037 και τελείωσε 20 χρόνια αργότερα. Με τους 13 τρούλους της και την υπέροχη “ελαφριά” κατασκευή της, η Αγία Σοφία πέρασε πολλές περιπέτειες, μέχρι τη σημερινή τελική της διάσωση: Οι Τάταροι Μογγόλοι πρώτα, οι Ουνίτες αργότερα και τέλος το Σοβιετικό καθεστώς του 1917 που διέταξε τη κατεδάφισή της, ήταν ορισμένοι από τους κινδύνους αυτούς. Σώθηκε χάρη στην επέμβαση διεθνών οργανώσεων, επιστημόνων και καλλιτεχνών.


Σήμερα η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο και συγκεκριμένες φορές το χρόνο τελούνται ακολουθίες. Ο Εσπερινός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι μια ιστορική στιγμή, αφού σ΄ αυτή την εκκλησία με τις πολλές ελληνικές επιγραφές σε τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, θα ακουστούν και πάλι τα ελληνικά, κατά τη διάρκεια μιας λατρευτικής σύναξης.

Το τέμπλο είναι έργο τέχνης! Το λιγότερο...

Τα μέλη της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας ανεβαίνουν στο γυναικωνίτη, απ' όπου θα ψάλουν, όπως είναι άλλωστε η συνήθεια των Ρώσων. Οι χορωδίες ...ψηλά!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί κατά την εν Φαναρίω τάξιν. Τον Εσπερινό τελεί ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης. Διάκονος ο πατριαρχικός π. Βησσαρίων. Και οι δύο απλοί και μεγαλοπρεπείς στις εκφωνήσεις τους, όπως και ο Πατριάρχης. Υποδειγματικοί, θα έλεγα. Η ακουστική του ναού είναι θαύμα. Χωρίς μικρόφωνα ακούγονται τα πάντα ευκρινέστατα, ενώ οι αποστάσεις είναι μεγάλες!
Στον Εσπερινό παρίστανται οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Βλαδίμηρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιουσένκο.

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, μοιρασμένη σε δύο χορούς (ο αριστερός υπό τον Γιώργο Κωνσταντίνου), ψάλλει τον Εσπερινό της 13ης Ιουλίου (παλαιό ημερολόγιο), κατά την οποία επιτελούμε τη σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου. Τα προσόμοια τόνισε κατά το παραδεδομένον μέλος ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, Άρχων πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Τα δοξαστικά στο μέλος της Κυψέλης του Στεφάνου Λαμπαδαρίου.
Η όλη ακολουθία έχει ρυθμό, ροή, κατανυκτικότητα.

Ο π. Γεώργιος Τσέτσης ποιεί την απόλυση του Εσπερινού.

Η ακολουθία τελείωσε και ο Πατριάρχης, οι Προκαθήμενοι και οι ακολουθίες τους εξέρχονται του ναού.

Κατά την έξοδο του Πατριάρχου η Ρωσική χορωδία ψάλλει δοξαστικά άσματα.

Ο ήλιος έγνω την δύσιν αυτού...

Η θαυμάσια θύρα που οδηγεί στον κυρίως ναό.

Μετά την ακολουθία αρκετός κόσμος εξακολουθεί αν μπαίνει στην Αγία Σοφία για να προσκυνήσει.

8 σχόλια:

Β.Ζάχαρης είπε...

Ωραίες φωτογραφίες Παναγιώτη!
Έμαθα ότι κουραστήκατε...λιγάκι αλλά ότι ήταν καλά.

Πάντα τέτοια!

Βασίλης Ζάχαρης

P. Kapodistrias είπε...

Εξαίσια εμπειρία!

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΑΔΙΚΗ! ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ και σεβαστέ μου Π.Κ.
Σ' ευχαριστώ πάντα πολύ για την παρουσία σου στο ιστολόγιό μου.
Τα εγκάρδια σχόλιά σου είναι για μένα στηριγμός και αναψυχή και παραμυθία.
Όντως σπουδαία η του Κιέβου εμπειρία. Αντιλαμβάνεται κανείς πιο πλατιά την παγκοσμιότητα της Ορθοδοξίας, την οποία εκφράζει σίγουρα ο Οικουμενικός Θρόνος και ο Πατριάρχης.
Πρέπει να το ζήσει κανείς, αλλιώς πολλά άσχετα μπορεί να πει...

panagiotisandriopoulos είπε...

Φίλε Βασίλη Ζάχαρη,

Η κούραση αναμενόμενη σε μια τέτοια αποστολή.
Όμως η εμπειρία δυνατή και ανεξίτηλη!
Δε συμβαίνουν κάθε μέρα τέτοια.

Έρρωσο!

Ανώνυμος είπε...

σίγουρα θα ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς σε μία τέτοια κατάσταση, όποιος και να 'ναι ο ρόλος του, απλά και μόνο να παρευρεθεί σαν παρουσία! Στην Ελλάδα όσο επίσημη και σημαντική να είναι κάποια εκδήλωση δεν δοκιμάζει το επίπεδο μίας τέτοιας αρτιότητας φαντάζομαι...

τασσος

Ανώνυμος είπε...

Φαγωθήκατε κ. Ανδριόπουλε με τον Αγγελόπουλο και τον Πατριάρχη! Αλλά αφού ο Πατριάρχης παίρνει μαζί του συστηματικά τον Αγγελόπουλο είναι άξιος της τύχης του! Τι να πης; Εδώ ο αείμνηστος Αθηναγόρας ήθελε τετραφωνίες! Και μας μιλάτε για πατριαρχική τάξη κ.τ.τ. Τρίχες!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 2/8, 7:52

Δεν έχεις μάλλον προσέξει - δυστυχώς για σένα - ότι εκτός από τον Πατριάρχη και το Λ. Αγγελόπουλο, "φαγώνομαι" για τον Διοκλείας Κάλλιστο Γουέαρ, τον Χρήστο Γιανναρά, τον Θανάση Παπαθανασίου, τον Μάνο Χατζιδάκι, την Φλέρυ Νταντωνάκη, την Κωνστάντια Γουρζή και πολλούς άλλους ακόμα που φιλοξενώ στην Ιδιωτική Οδό μου.
Επίσης, εγώ δεν μιλώ σε σένα για την πατριαρχική τάξη, αλλά στους έχοντας ώτα για να ακούσουν.
Καλό Δεκαπενταύγουστο!

Related Posts with Thumbnails