Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΔΡΟΜΑΙΟΣ 24 - ΠΕΡΙ ΛΥΣΕΩΣ... ΛΥΟΜΕΝΗΣ

Επιστρέφοντας σήμερα από το Κίεβο, αγαπητοί φίλοι, είδα ότι ο φιλόλογος Στέφανος Σκαρπέλλος στην στήλη του Λόγου δοκιμές, στο χθεσινό φύλλο της εφημ. Η ΓΝΩΜΗ, αναδημοσιεύει από την Ιδιωτική Οδό το κείμενό μου για τη σχέση του μεγάλου μας ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη με την Βυζαντινή μουσική. Τον ευχαριστώ, διότι θεωρώ ότι κατάλαβε την πρωτοτυπία του άρθρου μου, το οποίο έχει ως σκοπό να φωτίσει μια μάλλον άγνωστη πλευρά του πολυτάλαντου Γιάννη Τσαρούχη και ταυτόχρονα να μας προβληματίσει για την ερμηνεία της βυζαντινής μουσικής. Ο Τσαρούχης είχε καταλάβει πράγματα που πολλοί από τους ψάλτες αγνοούν ή λαναθασμένα παραθεωρούν.
Όμως ο κ. Σκαρπέλλος στη στήλη του υπεραμύνεται της "λυομένης Παντανάσσης".

Έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του. Όμως μια φράση του νομίζω πως με αφορά και θα ήθελα να απαντήσω: "Όσο για τους καθ' έξιν σχετλιάζοντες που ασκούν κριτική στην απόφαση αυτή, δυστυχώς έχουν αναγάγει σε επάγγελμα την κακοπροαίρετη άρνηση. Επιτέλους ας σιωπήσουν μια φορά για το καλό της πόλης!..."
Την αντίρρησή μου για την λυόμενη Παντάνασσα την εξέφρασα, πού αλλού; Εδώ στο ιστολόγιό μου. Μνεία αυτής της γνώμης μου έκανε και ο Κωνσταντίνος Φλαμής στην στήλη του στην εφημ. ΚΟΣΜΟΣ την Παρασκευή 18 Ιουλίου. Δεν ξέρω άλλον που να διατύπωσε επωνύμως ανάλογη με τη δική μου άποψη. Αν κάποιος γνωρίζει θα τον παρακαλούσα να μου το γνωστοποιήσει. Άρα, ο κ. Σκαρπέλλος, που παρακολουθεί απ' ότι φαίνεται την Ιδιωτική Οδό, εμένα εννοεί. Αλλά κι έτσι να μην είναι, η έκφραση της όποιας αντίθετης άποψης δεν συνιστά "κακοπροαίρετη άρνηση" και μάλιστα "κατ' επάγγελμα". Και αν εγώ σιωπήσω, φίλτατε, οι συμπολίτες μπορεί να μην μιλήσουν - αδιαφορίας ένεκεν - αλλά και οι λίθοι κεκράξονται για το ανοσιούργημα της "λυομένης" Παντανάσσης. Η Βασίλισσα σε τσαντίρι! Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για λυόμενο ναό. Όταν έκλεισε η Ευαγγελίστρια, ο Μητροπολιτικός Ναός, για να επισκευαστεί για τον ίδιο λόγο (σεισμοί), στήθηκε λυόμενο στην πλατεία Βασιλίσσης Όλγας; Επιτέλους έχει περισσεύσει η ασχήμια σ' αυτήν την πόλη. Ας μην την επαυξάνει και η Εκκλησία.
Μια γνώμη λέω, αγαπητέ. Εγώ ο ιδιώτης. Και μάλιστα την εκφράζω "για το καλό της πόλης", περί του οποίου κόπτεσθε! Έρρωσθε!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΕΣ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΚΩΝ ΟΙΤΙΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΩΝ ΒΑΡΩΝ... ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΙΝΕΟ ΜΕΧΡΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΛΑΠΠΑ ΑΧΑΙΑΣ.... ΕΣΥ ΜΟΛΙΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕΣ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΧΡΥΣΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΧΡΟΝΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!! ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΜΑ......

Ανώνυμος είπε...

Αμα η Παντάνασσα θέλει να στήσει λυόμενη εκκλησία να το κάνει στο πάρκινγκ που νοικιάζει κι όχι στην πλατεία.
Όλα δικά τους τα θέλουν.

Ανώνυμος είπε...

Μα αφού απαγορεύτηκε απο την αρχαιολογική υπηρεσία η λύση λυόμενου ναού στην πλατεία.

Ανώνυμος είπε...

'Ελα ντέ! Ξέρατε εσείς ότι το parking δεξιά του Ναού πρός Δ.Γούναρη, ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, είναι του Ναού; Τώρα με τους σεισμούς εγώ το άκουσα! Να το νοικιάζει η Μητρόπολη σαν χώρο στάθμευσης με χαμηλό αντίτιμο και τα έσοδα να πάνε για τους σεισμοπαθείς! Εκεί και τη νύχτα ακόμα θα γεμίζει από αμάξια γιατί η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη!

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητοί φίλοι,
Με πληροφορούν ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν θα επιτρέψουν τελικά το στήσιμο λυόμενου ναού στην πλατεία της Παντάνασσας.
Ελπίζω να γίνει έτσι. Γιατί όμως δεν υπάρχει υπεύθυνη πληροφόρηση για το θέμα; Πού είναι τα σχετικά ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων;

Ανώνυμος είπε...

Η υπεύθυνη σχετική πληροφόρηση πλέον στην Πάτρα δεν είναι η τυχούσα! Έχει ονοματεπώνυμο! Και είναι άκρως "Εκκλησιολογική"!

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ Παναγιώτη μαθαίνω ότι δεν θα προχωρήσει η υπόθεση της "λυόμενης Παντάνασσας", όπως την ονόμασες. Λένε ότι η πλατεία πρέπει να μείνει ανέπαφη γιατί χρειάζεται έτσι να είναι σε περίπτωση άλλου σεισμού κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Σκαρπέλλος είναι υπέρ της ... λυόμενης λύσης για την Παντάνασσα.
Για το Ίσωμα που ψάλλει υπέρ ποιας λύσης είναι; Ο ναός γκρεμίστηκε. Και τώρα τί;

Ανώνυμος είπε...

Ωωω!!! Μείζον το πρόβλημα για τον κ. Σκαρπέλλο....εαν δεν απατώμαι ψάλλει μόνον υπό συγκεκριμένας συνθήκας των οποίων απαιτεί την εις το ακριβώς ακέραιον τήρησιν!

Ανώνυμος είπε...

Τι ψάχνετε να βρείτε;
Το λυόμενο θα στηθεί στο χώρο του parking.
Το μεγάλο θέμα δεν είναι στο που θα στηθεί (γιατί θα στηθεί), αλλά...
Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις!

Εκκλησιο-λόλος

Ανώνυμος είπε...

Ο Σκαρπέλος είναι υπε΄ρ της λυόμενης αφού ο Πάνος είναι κατά. Τόση σκέψη θέλει;

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχείτε αγαπητοί. Στο Ίσωμα υπάρχει και κοιμητηριακός ναός, όπου εξυπηρετούνται προσωρινώς οι ενορίτες. Μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο, αλλά μαθαίνω ότι ο κ. Σκαρπέλλος έχει εξασφαλίσει ως έναν βαθμό τις συνθήκες που υπονοείτε... Μάλιστα στην Παράκληση της άλλης Παρασκευής θα χοροστατήσει και ο Αρχιερεύς.

Related Posts with Thumbnails