Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2008, φίλοι μου, και ώρα 8.30 το βράδυ, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας στην Κατούνα της Λευκάδας, το ημέτερον Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον θα πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερη συναυλία – αφιέρωμα στον αείμνηστο Λευκαδίτη μαθηματικό και μουσικό Ιωάννη Παπαδάτο.
Είχα την ευκαιρία να μελέτησω το μουσικό αρχείο του Ι. Παπαδάτου – που φυλάσσει η κόρη του, γνωστή αρχιτέκτων - πολεοδόμος κ. Χαρά Γιαννοπούλου - και ανθολόγησα ένα άκρως ενδεικτικό υλικό, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη συναυλία της Παρασκευής.
Το μουσικό αρχείο του Ι. Παπαδάτου περιλαμβάνει έντυπα βιβλία και χειρόγραφα βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, με σπουδαιότερο ένα χειρόγραφο του μουσικοδιδασκάλου Θεόδωρου Ασημακόπουλου (τέλος 19ου - αρχές 20ου), που περιέχει πολλά ανέκδοτα μαθήματα του περίφημου Ανθίμου του Αρχιδιακόνου (έδρασε στο Μεσολόγγι τον 19ο αι.) και των μαθητών του.

Σημασία έχει πως ο αείμνηστος Παπαδάτος αντέγραφε με τα χέρια του πολλές συνθέσεις που διασώζονται στο αρχείο του. Για παράδειγμα αντέγραψε τα χορικά του Κωνσταντίνου Ψάχου για τον Προμηθέα Δεσμώτη, στις 16 Ιουλίου 1936 στην Κατούνα της Λευκάδας.
Στην εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Παπαδάτο θα ομιλήσουν: ο εφημέριος της Κατούνας π. Βασίλειος Κακλαμάνης, ο οποίος θα ψάλλει επίσης, ο φιλόλογος, δοκιμιογράφος και ποιητής Ντίνος Φωτεινός και η νομικός και λαογράφος Λίντα Παπαγαλάνη.


Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα Χορικά του Κ. Ψάχου για τον Προμηθέα Δεσμώτη (μτφ. Ι. Γρυπάρη), του Ιωάννη Σακελλαρίδη για την Αντιγόνη (αρχαίο κείμενο), βυζαντινούς ύμνους - συνθέσεις των Ανθίμου Αρχιδιακόνου, Ανδρέου Παλαμά, Αναστασίου Καρβέλη και του αειμνήστου Μητροπολίτου Κοζάνης Διονυσίου και δύο ευρωπαϊκά εκκλησιαστικά μέλη των Λευκαδιτών Δημητρίου Μαχαιρά και Δημητρίου Σταματέλου.
Το Άξιον εστι σε ήχο πλ. δ' του Επισκόπου Ρωγών (μετέπειτα Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού) θα ψαλεί και στα αραβικά. Την προσαρμογή έκανε ο Peter Saliba.
Τα μέλη του συνόλου είναι: Τάσος Σπηλιωτόπουλος, Γιώτα Ανδρεοπούλου (φλάουτο), Δημήτρης Καραδήμας και οι φίλοι ψάλτες από το Λίβανο Roni Bou Saba & Peter Saliba.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την επιμέλεια της κ. Χαράς Γιαννοπούλου – Παπαδάτου και την υποστήριξη του Δήμου Λευκαδίων.
Το Πολύτροπον πέρυσι στη Λευκάδα παρουσίασε το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, στο πλαίσιο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Εκεί συνέπραξα με τον φίλο μουσικολόγο Γιάννη Πλεμμένο και μουσικούς από την Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails