Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ!



Μια εντελώς privé εκδήλωση, απ΄ αυτές που μ’ εξιτάρουν εμένα, έγινε την περασμένη Δευτέρα, αγαπητοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, στο Nymphenburg, ήτοι στον Πύργο των Νυμφών του Μονάχου!
Δύο διαπρεπείς Έλληνες μουσικοί που ζουν και δημιουργούν στη Γερμανία, η μαέστρος και συνθέτις Κωνστάντια Γουρζή και ο συνθέτης και πιανίστας Μηνάς Μπορμπουδάκης, τιμήθηκαν για το έργο τους με το βραβείο Christoph und Stephan Kaske.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το βραβείο στην Κωνστάντια Γουρζή απένειμε ο μεγάλος πιανίστας και μαέστρος Wolfgang Sawallisch (φωτό). Για όποιον γνωρίζει τα μουσικά πράγματα καταλαβαίνει τη βαρύτητα του γεγονότος.

Η Κ. Γουρζή στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σχέση της παράδοσης με τη σύγχρονη μουσική. Τόνισε ότι η μουσική του σήμερα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και αγάπη για να την ερμηνεύσουμε και για να την κάνουμε συνέχεια της παράδοσης. Για την Γουρζή η σύγχρονη μουσική είναι το καθρέφτισμα του σημερινού καιρού μας. Ανήκει στην καθημερινή πραγματικότητα. Το μουσικό «δόγμα» της Γουρζή είναι: «Ζω το σήμερα με την συνείδηση του χθες. Η μουσική τελικά είναι μια σπουδή στην ομορφιά, την οποία μπορώ να τη ζω μέσα στην πολυτέλεια της ελευθερίας».
Ο επίσης τιμηθείς Μηνάς Μπορμπουδάκης έπαιξε στο πιάνο δύο μικρές συνθέσεις. Μία δική του και μια του György Kurtág.
Παλιά μέλη του συνόλου octopus της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, που δημιούργησε η Κ. Γουρζή όταν πήρε τη θέση της Καθηγήτριας στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία, ερμήνευσαν, υπό την διεύθυνσή της, το έργο του Μ. Μπορμπουδάκη “kramata”.
Σας παραθέτω, φίλοι μου, μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, τα οποία ανήκουν στον διεισδυτικό φακό του συζύγου της μαέστρου, κ. Norbert Banik.
Εύχομαι πάντα τέτοια στους …αποδήμους συνθέτες μας.
Χάρη σ’ αυτούς η Ελλάδα υπάρχει στο διεθνές μουσικό στερέωμα επαξίως. Το επίσημο ελληνικό κράτος βέβαια βρίσκεται σε μόνιμη χειμερία νάρκη στα θέματα του πολιτισμού και όχι μόνο.Όμως όπως έλεγαν με έμφαση ο Χατζιδάκις και ο Γκάτσος «ο τόπος προχωράει με τις εξαιρέσεις του».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στους Πανέλληνες μουσικούς της Γερμανίας.
Στην Πάτρα χθες μια απογοήτευση η απουσία του κόσμου από την συναυλία του μεγάλου Ασκενάζι.

Ανώνυμος είπε...

Παντού οι συναυλίες του Εσκενάζι είναι sold out... τα τελευταία 50 χρόνια, οπότε αυτός ο κύριος στην Πάτρα δοκίμασε την μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής του!

Τάσσος

Related Posts with Thumbnails