Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟ: "Εν δεσμώ αρρήτου πνευματικής αγάπης"!


Φαίνεται, φίλοι μου, πως οι καιροί έχουν αλλάξει προς το… χειρότερο.
Βρήκα τυχαία στο αρχείο μου την επιστολή του αειμνήστου Δημάρχου Πατρέων Νικολάου Βέτσου προς τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ’, δια της οποίας τον παρακαλεί για την επαναφορά της Κάρας του Αγίου Ανδρέου στον τόπο του μαρτυρίου του, στην Πάτρα. Την επιστολή (Απρίλιος 1963) επιμελήθηκε ο αείμνηστος, επίσης, Άρχων Υμνογράφος της Μ.τ.Χ.Ε. Ηλίας Μπογδανόπουλος.
Ο Δήμαρχος Βέτσος σήμερα, σίγουρα θα βρισκόταν στο στόχαστρο των «ακραιφνών» ορθοδόξων ή θα τελούσε υπό αφορισμόν, με τέτοια που έγραψε τότε προς τον Πάπα. Σταχυολογώ κατ’ ανάγκην:
- «Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι, ουρανόθεν κεχρισμένω Αρχιεπισκόπω και Πάπα Ρώμης Ιωάννη ΚΓ’… Δεδοξασμένον και αινετόν το Πανάγιον Όνομα του Κυρίου, καταξιούντα την ταπεινότητα ημών, όπως εν αγαλλιάσει ψυχής και βάθει ευλαβείας, υποβάλη τη θεοπροβλήτω Υμών Παναγιότητι το παρόν γράμμα…».
-
«Όθεν και πεποίθαμεν, ότι έγκαρπος ο λόγος του της Δικαιοσύνης Ηλίου αναδειχθήσεται, εις την της Υμετέρας Παναγιότητος θεόθεν πεφωτισμένην κρίσιν».- «Παναγιώτατε, η θεοφιλεστάτη Παπική εκείνη χειρονομία, προς απόδοσιν της ακηράτου Αποστολικής Κορυφής εις την γην του Μαρτυρίου, θα συνάψη την ιεράν πόλιν του Πρωτοκλήτου μετά της Αγιωτάτης Πόλεως του Βατικανού, εν δεσμώ αρρήτου πνευματικής αγάπης». - «Εν ιερά και γλυκυτάτη τελούντες προσδοκία και την σεπτήν κατασπαζόμενοι δεξιάν της Υμετέρας Παναγιότητος, βαθυσεβάστως εξαιτούμεθα πλουσιοπαρόχους τας παρ’ Αυτής ευλογίας και ευχάς».
Ελπίζω να μην αναθεματίσουν τον Δήμαρχο Βέτσο μετά θάνατον οι κάθε λογής Πατρινοί «Ορθόδοξοι» Ταλιμπάν, οι οποίοι θέλουν να ενώνουν Πάτρα και Βατικανό εν φλογί ασβέστω «πνευματικού» μίσους.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, έχουν γραφτεί τέτοια πράγματα; Εμείς πού ζούμε;
Η τοπική Εκκλησία έπρεπε να έχει φέρει στο φως αυτά τα κείμενα. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τότε δεν είχε βγει ο π. Κύριλλος να μας παροτρύνει να μη λέμε τον Πάπα "αγιώτατο". Σήμερα φαντάζομαι ο Δήμαρχος θα τον προσφωνούσε "θηρίο της Αποκαλύψεως" και "Παναιρετικό"!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ πως θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί η αλληλογραφία της Μητρόπολης και του Βατικανού για την Κάρα, τον Σταυρό του Πολιούχου μας και την Κάρα της Αγίας Ειρήνης.
Για να δούμε τη σειρά και τη σημασία των γεγονότων.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά στην Πάτρα δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.
Πότε θα μάθουμε τα γεγονότα που σημάδεψαν την εκκλησιαστική ζωή της Πάτρας από τις πηγές;
Η Μητρόπολη γιατί δεν κάνει εκδόσεις; Έχει βιβλιοθήκη; Είναι ανοιχτή στο κοινό; Δεν έχω ακούσει κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη [υπεύθυνε] και λοιποί επισκέπτες, κάνετε ένα μικρό λαθάκι. Ξεχνάτε ότι ο Πάπας [και τα Παπάκια} είναι αιρετικοί, δηλαδή εκτός του σώματος της Εκκλησίας. Σας συνιστώ ολόθερμα ν' ανοίξετε την Καινή Διαθήκη και έργα Πατέρων της Εκκλησίας [παλαιών και νεωτέρων] και να διαβάσετε πως αποκαλούν και συμπεριφέρονται στους αιρετικούς. Θα μάθετε πολλά, που τώρα αγνοείτε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπας ειναι αιρετικος, οι ορθοδοξοι εχουν την αληθεια. Τα ακούσατε ρε;;; θα πατε ολοι στην κολαση. Ο Ιησους σας αγαπαει αλλα μην τολμησετε να μην τον δεχτειτε: τη βαψατε... αυτη κι αν ειναι  "αγαπη".

Related Posts with Thumbnails