Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ!


Αγαπητοί φίλοι, πολύ σύντομα από την Αθήνα όπου βρίσκομαι για μουσικές υποχρεώσεις, καταθέτω την σημερινή πραγματικότητα στην Πόλη, αναφορικά με τους Τούρκους και την επαφή τους με την Ορθοδοξία. Αφορμή η ανάρτησή μου για τον Μουσουλμάνο δωρητή της Μητροπόλεως Πατρών και τα σχετικά σχόλια.
Χιλιάδες Τούρκοι, λοιπόν, και από τα βάθη της Ανατολίας, προσκυνούν με πρωτοφανή ευλάβεια στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκηπο.
Χιλιάδες Τούρκοι πηγαίνουν κάθε πρώτη του μηνός στα Ρωμαίικα αγιάσματα για να πάρουν αγιασμό! Χιλιάδες είναι και αυτοί οι οποίοι προστρέχουν στους ρωμιούς παπάδες για να "τους διαβάσουν".
Χιλιάδες είναι και αυτοί που συμμετέχουν σε ακολουθίες των Ορθοδόξων. Το Πάσχα εκατοντάδες Τούρκοι εκκλησιάστηκαν στις Ρωμαίϊκες Εκκλησιές. Ευτυχώς εκεί δεν τους πετάνε έξω επειδή είναι αλλόθρησκοι.
Δεκάδες Τούρκοι επιστήμονες ασχολούνται αυτή τη στιγμή με τις Ρωμαίϊκες Εκκλησίες, καταγράφοντας τα κειμήλια, αποτυπώνοντας την αλλοτινή και σημερινή ιστορία των διαφόρων κοινοτήτων. Και τους έχω δει να το κάνουν με μεγάλη ευλάβεια, θα λέγαμε.
Πολλοί Τούρκοι υπηρετούν ως φύλακες σε Ορθόδοξα προσκυνήματα και ρωμαίϊκα ιδρύματα, και η συμπεριφορά τους είναι άψογη! Τα προσέχουν σαν τα μάτια τους.
Το θέμα, βέβαια, δεν είναι απλό. Έχει πολλές διαστάσεις. Για παράδειγμα ποιοί κανόνες ισχύουν σ' αυτές τις περιπτώσεις; Πρέπει, νομίζω, να προβληματιζόμαστε ουσιαστικά και όχι να αφορίζουμε στεγνά.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΡΙΒΩΣ!!! ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΨΩ ΣΤΑ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΔΟΣΙΘΕΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΥ, ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΤΑΡΝΗΣ, "ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΩ ΟΛΟ ΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ" ΚΑΙ "ΜΙΑ ΓΟΡΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ"! ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ν.Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ "ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ" ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΄ΣΥΝΑΞΗ΄,ΤΕΥΧ.101(ΙΑΝΟΥΑΡ.-ΜΑΡΤ.2007), ΣΕΛΙΔΑ 97-98. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Ο.μ.

Ανώνυμος είπε...

NA BAΛOYME KAI ENA QUIZ.. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣ ΠΟΥΜΕ "ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ"-ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΔΕΙΑ- ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟ. ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ;

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός της μεγάλης ευλάβειας των μουσουλμάνων Τούρκων προς τον Αγ.Γεώργιο καθώς και το ενδιαφέρον τους προς τα ορθόδοξα μνημεία πιστεύω σχετίζεται άμεσα με το μεγάλο θέμα του κρυπτοχριστιανισμού στην Τουρκία κάτι το οποίο αποφεύγεται συστηματικά να μελετηθεί σε βάθος και να δημοσιευτεί γιατί οι φρικτές εμπειρίες του 22 και του 55 είναι ακόμα νωπές.

Πατρεύς

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέμε ότι "ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΝΕΙ"; Ποιος μπορεί να πει ότι δεν πνέει και στους αλλοθρήσκους;

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!
ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ ROMFEA.GR: "Σήμερα ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ.Ιωσήφ, και ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Αλιβιζάτος, στα γραφεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κολωνάκι, παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αλιβιζάτος κατά την συνέντευξη τόνισε:
"Η δικαίωση είναι ακόμη σημαντικότερη αν ληφθεί υπόψη ότι με την πανηγυρική καταδίκη της Τουρκίας συμφώνησε, χωρίς επιφυλάξεις, και ο Τούρκος δικαστής. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (7 επί 7) και είναι ενδεικτικό ότι 3 δικαστές διατύπωσαν την άποψη ότι υπήρχαν και πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία για την καταδίκη της Τουρκίας".
Επίσης συνεχίζοντας ο κ. Αλιβιζάτος έκανε λόγο για το πόσο σημαντική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζοντας πως:«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρείται σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι απλώς μπορεί να έχει ιδιοκτησία κινητή και ακίνητη στην Τουρκία, αλλά και ότι τα δικαιώματά του προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο»."
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!

Related Posts with Thumbnails