Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΩΣ ΚΟΛΑΣΗ!...


Ο φίλος Βασίλης Ζάχαρης, που τιμά με τα σχόλιά του το ιστολόγιό μου στις περί ψαλτικής αναρτήσεις μου, συμμετέχει και στο Αναλόγιον forums της σελίδας Ψαλτολόγιον.
Στον εκεί διάλογο παρέπεμψε στην Ιδιωτική Οδό και στην ανάρτηση Αγίων Πάντων στην Αγία Ειρήνη, όπου διεξάγεται η «μάχη», για άλλη μια φορά, περί του «συστήματος Καρά».
Κάποιος συμμετέχων στο διάλογο του Ψαλτολογίου, μπήκε στην Ιδιωτική Οδό, είδε, έφριξε από μερικές απόψεις και τον τρόπο διατύπωσής τους και έγραψε το εξής σχόλιο:
Μπήκα σ' αυτό το ιστολόγιο, φίλε Βασίλη, και παραλίγο να πάω στην κόλαση. Τι παραπομπή ήταν αυτή, βρε αδελφέ... Υπήρχαν και μερικά καλά μηνύματα, ηπίων τόνων, κυρίως δικά σου [μη το πάρεις επάνω σου], αλλά κάτι άλλα στάζανε χολή, αποσπασματικές ερμηνείες, δοκησισοφίες... Μη μας ξαναβάλεις τέτοιες παραπομπές. Θα χάσουμε την ψυχή μας. Δεν γίνονται έτσι πνευματικές κουβέντες. Και οι κουβέντες περί ψαλτικής πρέπει να έχουν ήθος, δεν τραγουδάμε στα μπουζούκια, τον Θεό υμνούμε. Υποτίθεται ότι συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Υποτίθεται...
Έχει δίκιο, φίλοι μου, ο άνθρωπος! Με τέτοια σχόλια που διατυπώνονται για το «μουσικολογικό» κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην κόλαση!…Τελικά, φαίνεται πως η Ιδιωτική Οδός είναι κολασμένη… Και άρα ακατάλληλη για αναμάρτητους…

Πίνακας Infinity field του Θεόδωρου Στάμου

23 σχόλια:

Β.Ζάχαρης είπε...

Παναγιώτη δεν μπορώ να πω ότι είχε άδικο. Κι εγώ το έχω νιώσει παρα πολλές φορές αυτό. (κι εσύ φαντάζομαι)

Βασίλης Ζάχαρης

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου Βασίλη,

Αυτή είναι η κόλαση των "εκκλησιαστικών" και ψαλτικών κύκλων! Είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να παραθεωρήσουμε.
Σίγουρα δεν μπορούμε και να την ανατρέψουμε. Οφείλουμε όμως, νομίζω, να αντιδρούμε για να μην συσχηματισθούμε, σιωπώντες, με αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

...και άρα ακατάλληλη για αναμάρτητους...

δεν παίζεσαι!

τασσος

Ανώνυμος είπε...

Σε παραδέχομαι για το χιούμορ σου, αγαπητέ αδελφέ Παναγιώτη.
Όμως [για να μπούμε στην ουσία] το σχόλιο που αναδημοσιεύεις από το "ψαλτολόγιο" έχει αναφορά και σε σένα. Όταν θεωρείς μόνο τον Αγγελόπουλο ικανό να ψάλλει αργές δοξολογίες από το "ταμείο ανθολογίας" και ισοπεδώνεις τους "αντιπάλους" αυτό σίγουρα δεν συνιστά ορθόδοξο ήθος. Υπάρχουν πολλοί ψάλτες που ψάλλουν παλαιά μέλη και δεν έχουν σχέση με τη σχολή Καρά. Και κάτι ακόμα: Το θέμα δεν είναι τι θα ψάλλουμε, αλλά πως θα το ψάλλουμε. Νομίζω είναι κατανοητό. έχω παράδειγμα από γνωστό μου πρωτοψάλτη, μαθητή του Καραμάνη, ο οποίος έψαλε συχνότατα το Άξιον εστί του Σακελαρίδη σε πλάγιο του πρώτου [υπάρχει στη λειτουργία της "Ζωής"]. Το έλεγε τόσο ωραία ο άνθρωπος, χαιρόσουνα να τον ακούς, καθόλου ευρωπαϊκά [για να μην παρεξηγηθώ]. Δηλαδή μπορείς να ψάλλεις και απλά μέλη, αρκεί να υπάρχει η ανάλογη τέχνη.
Να 'σαι πάντα καλά. Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

Έχεις δίκιο! Αλλά στην Κόλαση είναι ο ιστολόγος και οι συν αυτώ καραϊσταί, οι οποίοι ετόλμησαν, οι άφρονες, να χλευάσουν και να μηνύσουν αγίους τής ψαλτικής μας τέχνης. Το όνειδος μετ' αυτών εσαεί έσεται! Στην πυρά!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Χα, χα! Ωραία τα λες noulis! Γράψε κι ένα άρθρο στην παλιοφυλλάδα του φίλου σου του Αλέκου για το πώς θα μας κάψετε! Χα,χα!
Όσο για τους "αγίους σου"... Κοινοί συκοφάντες και θρασύδειλοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Lete o Noulis na apovei o Megas Ieroexetastis No2???

Ανώνυμος είπε...

O κ. Νούλης γιατί θέλει ντε και καλά την καταδίκη του Καρά; Κόπτεται για τη μουσική και την "καθαρότητά" της;
Πάντως με το "στην πυρά" ξεπέρασε σε εμπάθεια τον Ανδριόπουλο.
Ηρεμείστε κ. Νούλη, ηρεμείστε....

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη αλλά αυτός ο κύριος Νούλης, που είναι μαινόμενος εναντίον του δασκάλου Σίμωνα Καρά, θεωρώ ότι το κάνει για λόγους προβολής του. Χρησιμοποιεί τον πασίγνωστο Σ. Καρά για να φανεί λιγάκι, αφού δεν τον ξέρει κανείς.
Δυστυχισμένο τον φαντάζομαι τον κ. Νούλη

Ανώνυμος είπε...

Συνανωνυμε των 2:04 λετε ωραια ανεκδοτα ! ο ανδριοπουλος σας τα ειπε; αμα ηταν "δασκαλος" ο κατα ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ αμουσος καρας τοτε Ο ΠΡΙΓΓΟΣ , Ο ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ , Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ , Ο ΑΣΤΕΡΗΣ και τοσοι αλλοι πως πρεπει να ονομαστουν ; αγαπητε νουλη συμφωνω και επαυξανω : Α Γ Ι Ο Ι προστατες της πατρωας μουσικης μας και ημων των ορθοδοξων ψαλτων !
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΩΝΥΜΕ 4:23 Ο ΚΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ "ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΨΑΛΤΩΝ"; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΓΕΛΟΙΠΟΙΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ;

Ανώνυμος είπε...

των μουσικα ορθοδοξων εννοω αγαπητε ! των πατριαπχικων δηλαδη των ακολουθουντων τους τρεις δασκαλους οπως μας τους μετεφερε Ο ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ στις ηχογραφησεις του . καταλαβετε επιτελους οτι ηταν ο συνδετικος κρικος με το παρελθον που υπηρχε αψυχο στο χαρτι . ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΣΗ εδωσε αυτος μεταφεροντας στα αυτια μας τον ΒΙΟΛΑΚΗ και επαγωγικα φτανουμε στον ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ . ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ...ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΘΡΗ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΑ .

Ανώνυμος είπε...

Μα τι λες ρε φίλε 6/7 11:27μμ; Ναυπλιώτης, Βιολάκης, Δαμασκηνός; Επαγωγικά; θα μας τρελάνεις; Δεν υπάρχει σχέση. Τόσο άσχετος είσαι;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε σχετικε , πηγαινε μεχρι την σελιδα : www.ec-path.net/gr/psaltai/nafpliotes/ ,μελετησε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το κειμενο και ξαναπες με ασχετο!

Ανώνυμος είπε...

Ξεχασα! αν κανεις τον κοπο και πας ως την σελιδα που σου ειπα , ριξε και μια ματια στα περι ΠΡΙΓΓΟΥ ,ΣΤΑΝΙΤΣΑ και αλλων " ασημαντων" κατα τον "σοφο δασκαλο σας" πατριαρχικων ψαλτων . αληθεια σας εχει πει ποτε ο Λυκουργος ,ο Γαλανης , ο Ανδριοπουλος και οι λοιποι οτι ο "δασκαλος " καρας τολμησε να πει για τον Σ Τ Α Ν Ι Τ Σ Α , "ωραια φωνη λαθος ψαλτης . φοβερη βλασφημια ! μακρια μας .

Β.Ζάχαρης είπε...

Πάει και τελείωσε...

Ένας Καράς πάει με όλα!

Το είπα παλιότερα το λέω και τώρα. Τι μας νοιάζει που το θέμα δεν είναι αυτό; Εμείς αυτό θέλουμε να πούμε...

Βασίλης Ζάχαρης

Ανώνυμος είπε...

Ο καρας πεθανε ,ο noulis εξαφανιστηκε και εγω δεν αισθανομαι πολυ καλα τελευταια !

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 7/7/2008 ωρα 12:32μμ , επειδη δεν εκανες τον κοπο να επισκεφθεις την σελιδα που σου υπεδειξα , και επειδη οφειλω ισως μια εξηγηση πανω στο σχολιο μου που ειρωνευτηκες , λεω με δυο λογια αυτα που λεει εκει ο π. ΦΑΡΑΣΟΓΛΟΥ . Το ουρανιο τοξο που με τα δυο ακρα του συνδεει το μακρινο χθες με το σημερα ειναι ο ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ! Οποιος ψαλει ΠΕΤΡΟ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟ οπως ο ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ψαλλει αυτο ακριβως που εγραψε και εψψαλε τοτε ο Πετρος . οποιος ψαλλει Πετρο με οποιοδηποτε αλλο τροπο π.χ καρα απλα λεει την (ΚΑΡΑ)ΓΙΑΝΑΙΝΑ .

Β.Ζάχαρης είπε...

Όποιος ψέλνει τα κείμενα του Πέτρου όπως τα έψελνε ο Ναυπλιώτης, απλά ψάλλει τον Πέτρο σαν τον Ναυπλιώτη. Τα υπόλοιπα είναι αποκυήματα φαντασίας!

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ακριβώς έψαλλε ο Πέτρος, δεδομένου του ότι δεν έχουμε ηχογραφήσεις.

Δηλαδή αν κάποιος ψάλλει Πέτρο όπως τον έψελνε ο Στανίτσας (ο συντηρητικός Στανίτσας) δεν λέει αυτό που έγραψε ο Πέτρος; Και τι λέει τότε; Την (Στανίτσο)ΓΙΑΝΑΙΝΑ;

Βασίλης Ζάχαρης
Υ.Γ.
Καλά που υπάρχει κι η ανωνυμία, γιατί θα είχε γίνει ρεζίλι πολύς κόσμος...

panagiotisandriopoulos είπε...

Ανώνυμε 5:10 μμ

Για διάβασε το πόνημα του Γεωργίου Βιολάκη, τον οποίο φαντάζομαι ότι παραδέχεσαι, "Μελέτη συγκριτική της νυν εν χρήσει μουσικής γραφής προς την του Πέτρου του Πελοποννησίου και προς την αρχαιοτέραν γραφήν" και άφησε κατά μέρος τις αφέλειες "Όποιος ψάλλει σαν τον Ναυπλιώτη ψάλλει αυτό που έγραψε και έψαλε ο Πέτρος".
Και στο κάτω κάτω ποιός σήμερα ψάλλει σαν τον Ναυπλιώτη; Μας κοροϊδεύεις;

Ανώνυμος είπε...

κ.Ζαχαρη να σας ευχαριστησω κατ'αρχην για τα κολακευτικα σας σχολια ! αυτη τη φορα σας παραπεμπω στην σελιδα www.cmk.org στο ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΠΩΤΟΨΑΛΤΕΣ . εκει λοιπον θα δουμε τα ονοματα των Α.Π απο την αλωση και μετα . βλεπουμε λοιπον οτι απο το 1766 οπου πρωτοψαλτης ειναι ο ΔΑΝΙΗΛ ο απο Τυρναβου και λαμπαδαριος ο Πετρος ο Πελοποννησιος εχει περασει απο τα πατριαρχικα αναλογια ικανος αριθμος πρωτοψαλτων και λαμπαδαριων εως σημερα .αν δεχτουμε την αποψη οτι δεν ηχογραφηθηκε ο Πετρος διοτι δεν υπηρχαν τα μεσα και αρα ο Ναυπλιωτης δεν ειμαστε σιγουροι οτι εψαλε οπως ο Πετρος , οδηγουμεθα αβιαστα στο συμπερασμα οτι ενας η και περισσοτεροι απο αυτους ( τους λαμπαδαριους και πρωτοψαλτες) σκοπιμως ενοθευσαν την παραδοση και ετσι ο Ναυπλιωτης και οι διαδοχοι του εως τον ΑΣΤΕΡΗ και τον ΧΑΡΙΑΤΙΔΗ ειναι σε λαθος δρομο . την μεγαλη λοιπον αποστολη να βαλει τη μουσικη μας παλι στο σωστο δρομο ανελαβε ο αυτοκλητος μεταρρυθμιστης Σιμων Καρας ο οποιος αν και δεν ειχε ηχογραφησεις του Πετρου Λαμπαδαριου , καταφερε "δια της επιφοιτησεως αγνωστου πνευματος" να ερμηνευσει τα παλια σημαδοφωνα και ετσι να οδηγησει ημας τους αφελεις και πλανηθεντας εκ'των πλανηθεντων Πατριαρχικων στο δρομο της μουσικης αληθειας . ευχαριστουμε !

Β.Ζάχαρης είπε...

Βρε καλά που υπάρχει κι η ανωνυμία, θα είχε γίνει ρεζίλι ΠΟΛΥΣ κόσμος...

Διάβασες τι γράφω; Που είπα εγώ τέτοια πράγματα που συμπεραίνεις; "Σκόπιμη νόθευση"-"λάθος δρόμος"; Παραληρείς...

Αλλά δεν πρόκειται, να ασχοληθώ και παραπάνω με τον κάθε ανώνυμο που πετάει "φωτοβολίδες". Αν θες να το συζητήσουμε, πες το όνομά σου δημόσια, ώστε να πάρεις την ευθύνη και γι αυτά που γράφεις.

Αλλιώς κάνε παιχνίδι μόνος σου!

Βασίλης Ζάχαρης

Ανώνυμος είπε...

Αντε καλες διακοπες ! θα επανελθουμε για τη νεκρολογια στη μεθοδο καρα ,γιατι περι μεθοδου προκειται και σε καμια περιπτωση περι συστηματος .

Related Posts with Thumbnails