Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

"Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΧΤΙΖΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ"

Πριν λίγο καιρό σε μια ανάρτησή μου στην Ιδιωτική Οδό, με τίτλο «Η Θεολογία του μη κτίζειν», εξέφρασα ένα προβληματισμό για την πρακτική που πρέπει να έχει η Εκκλησία σήμερα, πέρα απ’ το θεωρητική έκφραση που είναι επίσης σημαντική, απέναντι στο θέμα Οικολογία.
Την αφορμή μου έδωσε η συνέντευξη ενός αρχιτέκτονα που έλεγε ότι η καθαρώς οικολογική στάση είναι το μη κτίζειν.
Βρήκα τελικά την συγκεκριμένη συνέντευξη σ’ ένα BHMagazino του περασμένου Σεπτεμβρίου κι έτσι σας μεταφέρω εδώ κάποια ιδιαίτερης σημασίας αποσπάσματα. Ο φημισμένος Ιάπωνας δημιουργός Σιγκέρου Μπαν, ο μετρ της οικολογικής αρχιτεκτονικής, λέει στη Λένα Παπαδημητρίου:
«Οικολογική αρχιτεκτονική; Τι είναι αυτό; Έχω βαρεθεί να το ακούω. Εγώ ποτέ δεν χρησιμοποιώ αυτό τον όρο. Θεωρώ ότι είναι σχήμα οξύμωρο. Εκ των πραγμάτων, κάθε κτίριο καταστρέφει το περιβάλλον. Πιστέψτε με, η καλύτερη λύση είναι να μη χτίζεις τίποτε. Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να συνυπάρξει με την οικολογία».
Άρα, αγαπητοί μου, επανέρχομαι. Η Εκκλησία σήμερα αν θέλει να είναι συνεπής προς την οικολογική της φύση, θα πρέπει να είναι απόλυτα φειδωλή στην πρακτική του κτίζειν. Η λογική κτιρίων και εκκλησιών – μεγαθηρίων σήμερα, είναι απολύτως καταστροφική! Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την αισθητική αυτών των κτισμάτων…Απαιτείται, λοιπόν, από τους καιρούς αλλαγή νοοτροπίας. Και οι πάσης φύσεως «εκκλησιαστικοί», είτε είναι αρχιερείς είτε απλοί μοναχοί, ας συνειδητοποιήσουν ότι πλέον δεν έχουμε ανάγκη από μεγαλεπήβολα σχέδια και κτίρια, αλλά από σχέση ουσιαστική με το περιβάλλον. Το ανθρώπινο και το φυσικό.

1 σχόλιο:

P. Kapodistrias είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση και βαθύτατα θεολογική, αν περί πολλά άλλα μεριμνάμε και τυρβαζόμαστε...

Related Posts with Thumbnails