Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ

Φίλος του ιστολογίου μού έστειλε το παρακάτω απόσπασμα από τον "Γέροντα Σιλουανό" του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (έκδ. 1978, σ. 65 - 66) ως απάντηση στα σχόλια του επίσης φίλου της Ιδιωτικής Οδού Χρήστου.


Ξέρουμε τη συνομιλία του Γέροντα (Σιλουανού) μ' έναν αρχιμανδρίτη, που ησχολείτο με το ιεραποστολικό έργο μεταξύ των ετεροδόξων. Ο αρχιμανδρίτης αυτός σεβόταν πολύ τον Γέροντα, κι όταν επισκεπτόταν το Άγιον Όρος, ερχόταν επανειλημμένως να συνομιλήση μαζί του. Ο Γέροντας τον ρώτησε πώς κηρύττει. Ο αρχιμανδρίτης, νέος και άπειρος ακόμη, με υπερβολικές μάλλον χειρονομίες, απάντησε νευρικά:
-Τους λέω: Η πίστη σας είναι διεστραμμένη. Όλα σε σας είναι διεστραμμένα, όλα ψεύτικα, κι αν δεν μετανοήσετε, δεν θα σωθήτε.
Σαν τ' άκουσε ο Γέροντας, τον ρώτησε:
-Πέστε μας όμως, άγιε αρχιμανδρίτα, αυτοί πιστεύουν στον Κύριον Ιησού Χριστό, πως είναι ο αληθινός Θεός;
-Αυτό το πιστεύουν.
-Και τιμούν την Παναγία;
-Την τιμούν, αλλά πιστεύουν λανθασμένα πράγματα γι' αυτήν.
-Και τους αγίους τους παραδέχονται;
-Ναι, τους παραδέχονται, αλλά από τότε που αποσχίσθηκαν από την Εκκλησία,τί αγίους μπορούν να έχουν;
-Κάνουν ακολουθίες στις Εκκλησίες; διαβάζουν τον λόγο του Θεού;
-Ναι, και ναούς έχουν και ακολουθίες, μα αν τις βλέπατε πόσο υστερούν οι ακολουθίες τους από τις δικές μας, πόσο ψυχρές, πόσο άψυχες είναι!
- Άγιε αρχιμανδρίτα, η ψυχή τους αισθάνεται πως πράττουν σωστά που πιστεύουν στο Χριστό, που τιμούν την Παναγία και τους αγίους, που τους επικαλούνται στις προσευχές τους. Γι' αυτό, όταν τους λέτε πως η πίστη τους είναι νόθη, δεν θα σας ακούσουν... Αν όμως λέγατε στους ανθρώπους πως καλά κάνουν που πιστεύουν στο Θεό, πως καλά κάνουν που τιμούν την Παναγία και τους αγίους, που πηγαίνουν να λειτουργηθούν στις εκκλησίες και που προσεύχονται στα σπίτια τους, πως καλά κάνουν όταν διαβάζουν τον Λόγο του Θεού και τα λοιπά, έχουν όμως εδώ κι εκεί λανθασμένες θεωρίες και πρέπει να τις διορθώσουν και τότε όλα θα είναι καλά και θεάρεστα κι έτσι με τη χάρη του Θεού όλοι θα σωθούμε...
"Ο Θεός αγάπη εστίν" και γι αυτό το κήρυγμα πρέπει να βγαίνει από την αγάπη. Τότε θα ωφεληθή και αυτός που κηρύττει κι αυτός που ακούει. Αν τους κατακρίνετε όμως, τότε η ψυχή του λαού δεν θα σας ακούση και δεν θα προέλθη όφελος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ.Ανδριόπουλε, σας ερωτώ επειδή είστε απόφοιτος θεολογικής σχολής:
το παρατεθέν όμορφο απόσπασμα του αγ.Σιλουανού έρχεται σε αντίθεση πχ με τα πρακτικά των Οικουμενικών Συνόδων στα οποιάς αναθεματίζονται οι αιρετικοί,κληρικοί και λαϊκοί,αυτοκράτορες και ιδιώτες;
η εκκλησιαστική συνείδηση που επέβαλε κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας να αναγινωσκονται ολα αυτά τα αναθέματα εις επήκοον πάντων κάνεις επίδειξη μισαλλοδοξίας και φανατισμού;

ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε του Παναγιώτη και Παναγιώτη,

η μητέρα του πατέρα μου ήταν Καθολική. Σας διαβεβαιώνω πως δεν έτρεφα κανένα μίσος γι' αυτήν όπως και για κανέναν από τους πολυάριθμους συγγενείς μας επίσης Καθολικούς. Αλλά αυτό σε τίποτα δεν με εμποδίζει να έχω την άποψη (που περιγράφεται και στο κείμενο που μας επισυνάψατε) πως "...έχουν όμως εδώ κι εκεί λανθασμένες θεωρίες και πρέπει να τις διορθώσουν...". Τίποτα παραπάνω ή τίποτα λιγότερο δεν έχω πει από αυτό. Αλλωστε δεν είμαι εγώ ορθοδοξότερος από τους Πατέρες της Οικομ. Συνόδου που καταδίκασαν ως αιρετική πλάνη το filioque.

Φιλικά

Χρήστος

amethystos είπε...

Στον όμορφο διάλογο που μας παραθέσατε αγαπητέ κ. Ανδριόπουλε από το βιβλίο του Σωφρόνιου για τον Αγ. Σιλουανό υπάρχει ένα όμορφο λάθος για το οποίο δεν ευθύνεται βέβαια ο γέροντας.

Στην ερώτηση του γέροντα αν πιστεύουν ότι ο Κύριος είναι ο αληθινός Θεός ο αρχιμανδρίτης απάντησε καταφατικώς και είναι ένα όμορφο λάθος. Δεν πιστεύουν ότι ο Κύριος είναι ο αληθινός Θεός.

Related Posts with Thumbnails