Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Ο φίλος φιλόλογος, μεταφραστής του Pavese και του Montale, ψυχή του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Διαπολιτισμός και του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών, ο Γιάννης Παππάς, εκτίθεται πλέον και ως ποιητής με την πρώτη του ποιητική συλλογή Στην άκρη του ονείρου (εκδ. Μεταίχμιο).
Στην άκρη του ονείρου, την ώρα που οι νεκροί, οι άγγελοι και οι ξεχασμένοι φίλοι περιπλανιούνται στους τόπους της μνήμης και της παιδικής ηλικίας, έρχεται η ποίηση να μιλήσει για την αλήθεια και την ομορφιά των πραγμάτων, να γίνει συλλέκτης ονείρων.
Το πρώτο ποιητικό βιβλίο του Γιάννη Η. Παππά ανήκει στη κατηγορία της ποίησης που κινείται στις αναμνήσεις, στα συναισθήματα, στις εμπειρίες και στα βιώματα του ποιητή και ως αφήγηση γεγονότων και ως ονειρική περιπλάνηση στο υποσυνείδητό του μέσω του ονείρου.
Ο αδυσώπητος χρόνος, το αναπόφευκτο τέλος, η αναπόληση της χαμένης παιδικότητας, οι τόποι της γενέθλιας γης, μνήμες και αποτυπώσεις από εικόνες ενός οριστικά χαμένου χρόνου, η αίσθηση της απώλειας και της φθοράς είναι επίσης βασικά θέματα στην ποιητική του περιπλάνηση.

Η παρουσίαση της συλλογής του Γ. Παππά θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών (Μουρούζη 14, 1ος όροφος, Πλ. Νόρμαν). Θα μιλήσουν: ο ποιητής Ηλίας Γκρης, ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού φιλόλογος Μανώλης Μαγκλάρας και ο κριτικός λογοτεχνίας Νικήτας Παρίσης.
Νομίζω ότι καλώς γίνεται εκεί η παρουσίαση, αφού ο Παππάς είναι Ηπειρώτης, από την Άρτα. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι με κάλεσε ο φίλος Γ. Παππάς να κλείσω μουσικά την εκδήλωση με το σχήμα μου Πολύτροπον. Με τον Γ. Παππά έχουμε συνεργαστεί πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν στην οργάνωση εκδηλώσεων με κύριο άξονα την μελοποιημένη ποίηση. Τώρα πρέπει να κάνω κάτι για τα δικά του ποιήματα. Πειραματίζομαι συνεχώς με τους φίλους μουσικούς. Ελπίζω στις 23 Ιουνίου να μην τον διαψεύσω. Ως την τελευταία στιγμή θα διαβάζω ξανά και ξανά τα ποιήματά του μήπως βρω… άκρη στο όνειρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails