Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ

Στο οικείο περιβάλλον της αίθουσας «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την περασμένη Παρασκευή, για τη συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και του κύκλου Αφιέρωμα Bartók.
Το ακροατήριο εν πολλοίς γνωστό και αγαπητό. Μουσικοί και φιλόμουσοι, λάτρεις του είδους και του σχήματος. Ανάμεσά τους πολλοί νέοι, πράγμα παρήγορο.
Έναρξη με το 3ο Κουαρτέτο Σκαλκώτα. Τι μοντέρνα μουσική!! Γραμμένη πριν 70 τόσα χρόνια κι όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να συλλάβουμε τα μυστικά της… Πρέπει να τονίσω ότι τα τρία σωζόμενα κουαρτέτα εγχόρδων του Σκαλκώτα έγιναν γνωστά χάρη στο ΝΕΚ που τα ενέταξε στο ρεπερτόριό του και τα ηχογράφησε.
Το 2ο Κουαρτέτο του Μπάρτοκ, που ακολούθησε, γραμμένο μια εικοσαετία πριν απ’ του Σκαλκώτα (1915-1917), ήρθε ως φυσική συνέχεια! Τέτοια πνευματική συγγένεια! Εκεί καταλαβαίνεις πόσο οικουμενικοί είναι ο Ούγγρος Μπέλα Μπάρτοκ και ο Έλληνας Νίκος Σκαλκώτας.
Μετά το διάλειμμα, το ήπιας μοντερνιστικής γραφής αριστουργηματικό κουαρτέτο αρ. 2 του Άγγλου Μπέντζαμιν Μπρίττεν, γραμμένο το 1945, με αφορμή τη διακοσιοστή πεντηκοστή επέτειο από το θάνατο του Πέρσελ. Η εκτενής πασακάλια του τρίτου μέρους αποτελεί φόρο τιμής στον κορυφαίο άγγλο συνθέτη του μπαρόκ.
Η φίλη μου Ειρήνη ενθουσιάζεται από το έργο και την εκτέλεση! Συζητάμε για το πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει κανείς σε τέτοιες συναυλίες και να βλέπει τη μουσική να εκτυλίσσεται μπροστά του. Αν μάλιστα έχεις ένα σχήμα σαν το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, του οποίου οι μουσικοί με εξάρχοντα τον Γιώργο Δεμερτζή, σου δίνουν με το σώμα τους την κίνηση του έργου, τότε… ακούς με όλες σου τις αισθήσεις!
Το χειροκρότημα του κοινού παρατεταμένο και εγκάρδιο. Έτσι το ΝΕΚ μας χαρίζει, κυριολεκτικά, την Πασακάλια από τα «Δέκα σκίτσα για έγχορδα» του Σκαλκώτα.
Μια συναυλία – μουσική ποιητική! Και του χρόνου και πάντα στο Φεστιβάλ Αθηνών το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails