Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Η ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ


Το 1953 συμπληρώθηκαν 500 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. Από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών (τυπογραφείο Αποστολικής Διακονίας) κυκλοφορήθηκε ένα τευχίδιο με τον τίτλο: «Εις μνημόσυνον», το οποίο περιείχε την τάξη της επιμνημόσυνης ακολουθίας για τους Μάρτυρες της Αλώσεως.
Μια νέα, πρωτοφανέρωτη ακολουθία, που «γέννησε», προφανώς, η συγκεκριμένη επέτειος και επικράτησε έκτοτε μέχρι σήμερα να τελείται σε κάθε εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου.
Ο κορμός της ακολουθίας είναι αυτός του συνήθους μνημοσύνου, αλλά συντέθηκαν ειδικές δεήσεις και ευχές αφορώσαι στο μέγα ιστορικό γεγονός.
Μεταξύ αυτών και η ακόλουθη:
«Έτι δεόμεθα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωϊκώς πεσόντων επί των επάλξεων της Βασιλίδος των πόλεων τελευταίων αυτής προμάχων, Κωνσταντίνου του αειμνήστου Βασιλέως και Αυτοκράτορος του Παλαιολόγου και των συν αυτώ ελλήνων τε και ξένων χριστιανών…».
Οι ξένοι χριστιανοί, για όποιον ξέρει στοιχειωδώς ιστορία, δεν ήταν Ορθόδοξοι και ήταν μισθοφόροι! Όμως ο συντάκτης της δεήσεως συμπεριέλαβε και αυτούς «υπέρ αναπαύσεως».
Όλοι οι σημερινοί εν Ελλάδι «ακραιφνείς ορθόδοξοι», συμμετέχουν στις κατ’ έτος εκδηλώσεις για την Άλωση και ακούν την προμνημονευθείσα δέηση, αλλά μάλλον δεν καταλαβαίνουν την εκτροπή στην… «αίρεση»!
Με αφορμή την επίθεση τέτοιων «τύπων» στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, επειδή μνημόνευσε στο τρισάγιο για τα θύματα του σεισμού του Αιγίου και τους Γάλλους νεκρούς, απευθύνω έκκληση στους «θεματοφύλακες της πίστεως», να αναλάβουν εκστρατεία κατά της φράσεως «ελλήνων και ξένων χριστιανών». Η επόμενη 29η Μαΐου δεν πρέπει να μας βρει πάλι στην «πλάνη» της μνημόνευσης «αιρετικών». Όποιος δε ιερεύς, συνεχίσει την τοιαύτη μνημόνευση να καταδικάζεται στον δια λιθοβολισμού θάνατο ή έστω στον δια πυράς. Δεν μπορούμε να παίζουμε με θέματα «πίστεως»…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την 28η Μαίου 2008 στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Προ της διαλέξεως έκανε αυτή την μνημόνευση της Αποστολικής Διακονίας η οποία και μου έκανε εντύπωση. Δεηθήκαμε ο Επίσκοπος και οι παραβρισκόμενοι κληρικοί και λαϊκοί υπέρ αναπαύσεως «Ελλήνων τε και ξένων χριστιανών» εις την συμπροσευχή αυτή ήσαν πολλοί Παπαμάχοι κληρικοί.
Και κάτι ακόμα στην Αγία Παρασκευή πόλεως Πατρών τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων εις την Άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων, εις αυτή την τελετή τη σεπτή εντολή του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου χοροστάτησε τόσο εις τον Ναό, όσο και εις την πλατεία Γιαννία (Μαρούδα), όπου και το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παπασταύρου. Δεν γνωρίζω ποιά ακολουθία τέλεσε και για ποιους δεήθηκε διότι δεν ήμουν παρών. Αλλά όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος εις την Διακείδιο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος παρακολουθούσε την Θεία Λειτουργία μετά των ενωτικών παπόφιλων εις την Αγία Σοφία. Άραγε ήταν σωστό να τελέσει μνημόσυνο, ο π. Τιμόθεος και γενικότερα οι ακραιφνώς Ορθόδοξοι, για έναν εξωμότη της πίστεως που είχε προσχωρήσει στους ενωτικούς; Τι να πω με τους παπάδες είναι να χάνεις τα αυγά και τα καλάθια. πότε από εδώ και πότε από εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,

Ο Καλαβρύτων σε παραπέμπει και σε ευχαριστεί! Και θεωρεί αξιόλογο το σχόλιό σου.

http://mkka.blogspot.com/2008/06/15-1995.html

Related Posts with Thumbnails