Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ο φίλος μουσειολόγος και γνωστός συντηρητής έργων τέχνης Ξενοφών Παπαευθυμίου, με τον οποίο είχαμε κάνει πολλή δουλειά στο ΛΥΧΝΟ για θέματα πολιτιστικά, είχε την καλωσύνη να μου στείλει υλικό από μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Καστοριά. Ευχαρίστως, λοιπόν, δημοσιεύω εδώ το κατατοπιστικό κειμενάκι του και τις υπέροχες φωτογραφίες του. Τον ευχαριστώ και του εύχομαι ειλικρινά ευόδωση όλων των ευγενών στόχων του.

Ο παλαιός Μενδρεσές – Μουσουλμανική Ιερατική Σχολή - εξαιρετικό μνημείο που περιμένει την αποκατάστασή του.

Η επίσκεψη στην πόλη της Καστοριάς αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για το επισκέπτη, έστω και αν είναι σύντομη και για επαγγελματικούς λόγους.
Η εμπειρία να παίρνεις τον καφέ σου νωρίς το πρωί αγναντεύοντας τα νερά της λίμνης κάτω από τους μεγάλους πλάτανους, η βόλτα στην παραλία και τις παλιές γειτονιές με τα παραδοσιακά καστοριανά σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησιές, γίνονται βάλσαμο στην καρδιά μετά από μία κουραστική μέρα.
Βέβαια ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί και η διαδρομή από τα Γιάννενα προς την Καστοριά, όπου κυριαρχεί η οροσειρά της Πίνδου με την άγρια ομορφιά της.
Η καλύτερη μάλιστα διαδρομή, που περνάει μέσα από το Γράμμο με πολλές στροφές όπου σπάνια συναντά κανείς μεγάλα οχήματα και μπορεί να απολαύσει την υπέροχη χλωρίδα της περιοχής, είναι ο δρόμος που περνά από το Νεστόριο, μία πραγματικά μαγευτική διαδρομή, κατάλληλη και για σβέλτους οδηγούς που απολαμβάνουν την οδήγηση σε δρόμους με χαρακτήρα.





- Ο παραλίμνιος δρόμος της Καστοριάς με τα πλατάνια και τα ωραία σπίτια.

- Το ανακαινισμένο Αρχοντικό Σκούταρη στον παραλίμνιο δρόμος της Καστοριάς.

- Εσωτερικός δρόμος με παλιά Καστοριανά σπίτια.

-Άποψη της λίμνης και των αρχοντικών από ψηλότερο σημείο στο εσωτερικό της πόλης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστούμε για το υπέροχο ιστολόγιό σας κ. Ανδριόπουλε.
Είναι όαση μεσα στην ασχήμια που μας περιβάλλει.
Σας το λέει ένας απόδημος έλληνας.
Καλή συνέχεια.

panagiotisandriopoulos είπε...

Φίλε μου απόδημε,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να με παρακολουθεί έστω και ένας εκπρόσωπος του Μείζονος Ελληνισμού.
Στήθι μεθ' ημών!

Καλό καλοκαίρι. Ελπίζω να έρθεις στην πατρίδα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά από όλη την βυζαντινή Καστοριά, με τόσες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μόνο τούρκικα μνημεία διάλεξες να παρουσιάσεις; Εύγε.

Related Posts with Thumbnails