Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΕΠΙ ΤΑ ΙΧΝΗ

Σήμερα γιορτάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σκέφθηκα λοιπόν να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στο πρόσφατο προσκύνημά του στην Καππαδοκία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο εμνήσθησαν ζώντων και τεθνεώτων.
Το Σάββατο 7 Ιουνίου Εσπερινός στον Ι.Ναό Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής. Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρεται στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας:
«Εφέτος μάλιστα μαζί μας, συμπροσκυνητής, είναι και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ. Αναστάσιος, ο ευφημότατα γνωστός Προκαθήμενος της Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, του οποίου και το όνομα και το εν Αλβανία επιτελεσθέν και επιτελούμενον αποστολικό έργο, κηρύττουν μεγαλοφώνως το θαύμα και την δύναμι της Αναστάσεως. Η χαρά μας για την παρουσία του και συμπροσευχή του είναι πολύ μεγάλη και σας ευχαριστούμε, Μακαριώτατε, διότι προφρόνως αποδεχθήκατε την πρόσκλησί μας και μας δίνετε την μεγάλην χαράν της εν τω μέσω ημών παρουσίας σας εις αυτό το προσκύνημα».
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρεται στη γη της Καππαδοκίας, τη γη των Αγίων και των Πατέρων μας.
Την Κυριακή 8 Ιουνίου Πατριαρχική Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σινασού. Ο Πατριάρχης στην ομιλία του, με αφορμή τη μνήμη των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, ξεκαθαρίζει:
"Δεν αυτοσχεδιάζομε, δεν πειραματιζόμεθα εις θέματα Πίστεως, δια τα οποία εκείνοι συνοδικώς και τελεσιδίκως απεφάνθησαν. Κάμνομεν την ομολογίαν τους ομολογίαν μας, την πίστιν τους πίστιν μας, και προσπαθούμε να κάνωμε και την ζωήν τους ζωήν μας, διότι αυτή ταυτίζεται με την ζωήν του Χριστού. Έτσι έκαμαν και οι νεώτεροι Καππαδόκαι Άγιοι, ο Άγιος Αρσένιος ο εκ Φαράσων και ο μαθητής του σεπτός Γέρων Παίσιος, η Οσία Φωτεινή η Νεαπολίτιδα και ει τις έτερος. Και είθε, μέχρι τελευταίας μας αναπνοής, να πορευώμεθα με συνέπειαν επί τα ίχνη του Βασιλείου, του Γρηγορίου, του Γρηγορίου Νύσσης, του Αχιλλίου, του Αμφιλοχίου και των λοιπών Πατέρων". Αμήν.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα γράφει πολυ χαρακτηριστικά ο ομοτιμος καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών Ι.Κορναράκης.
με τρία διαφορετικά προσωπα εμφανιζεται ο πατριάρχης:
1.το 2006 υποδεχτηκε τον Παπα σαν επισκοπο της Εκκλησιας και «σεπτό ποιμένα και πρόεδρο»,ψαλλοντας του ειδικους για το προσωπο του υμνους.
στην Ραβέννα ο υπασπιστής του κ.Ζηζιούλας αποδέχθηκε το παπικό πρωτείο.

2.στην προσφατη ομιλία του στο ΠΣΕ μιλησε σαν να ειναι αρχηγός προτεσταντικής φράξιας,διχως καμμία αναφορά στην αλήθεια της πίστεως.

3.και οταν βρισκεται μεταξυ ορθοδόξων μιλα για τους Πατερες κλπ.

δλδ δινει στον καθένα ότι του αρέσει.
κλασσικό ,παλιομοδίτικο μάρκετινγκ με θρησκευτικό προκάλυμμα και σκοπό την διατήρηση της εξουσίας.

ευτυχώς που εχουμε μάτια και βλέπουμε....

panagiotisandriopoulos είπε...

Τα ίδια λένε πλέον, αγαπητέ misha, και για τον Αλβανίας.
Απόψεις...
Ευτυχώς που η ιστορία πορεύεται ερήμην των μυωπικών...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΕΘΑΝΕΙ.
(ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ)
Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΟΜΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΝ ΠΟΙΗΣΑΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΝ ΗΜΩΝ ΑΥΘΕΝΤΗΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΗΝ, ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ, ΚΥΡΙΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ. ΚΥΡΙΕ, ΦΥΛΑΤΤΕ ΑΥΤΟΝ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ.ΑΜΗΝ.

Ανώνυμος είπε...

Ειχα τον κ.Κορναράκη καθηγητή.Δυστυχώς μετά την συνταξιοδότησή του όλα τα κείμενά του(ΆΡΘΑ),δυστυχώς μας απογοητεύουν.

Related Posts with Thumbnails