Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΦΑΚΕΛΟΣ "ΛΥΧΝΟΣ"

Έγραψα, αγαπητοί φίλοι, ένα γενικό σχόλιο για τις επιμνημόσυνες Χριστοδούλειες εκδηλώσεις, που είναι χειρότερες κι απ’ τον ίδιο το θάνατο, αναδημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και στο ιστολόγιο ECCLESIAnet και συνδέθηκε από τους σχολιαστές με μια εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα την περασμένη Κυριακή.
Όπως γίνεται στην μπλογκόσφαιρα το θέμα προσωποποιήθηκε και «ξεχείλωσε». Έφτασε στο ΛΥΧΝΟ και τη θητεία μου! Ιδού η …ενδιαφέρουσα άποψη σχολιαστού:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ανδριόπουλε, πέσμας πόσα εκατομύρια απαίτησες μαζί με τους φίλους σου από τον πρώην Πατρών για τη δήθεν ομαλή λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Λύχνος; Και όταν δε τα έδωσε παραιτήθηκες!!! αλλά ο Λύχνος συνέχισε να λειτουργεί!!!
Αν τα είχε δώσει θα συνέχιζες το λιβάνισμα και στον πρώην και στο νυν και εις τους αιώνας των αιώνων.
6 Ιούνιος 2008 2:43 πμ

Η απάντησή μου στο ως άνω σχόλιο είναι η ακόλουθη:
Αγαπητέ ανώνυμε 2:43 πμ
Το σχόλιό σου είναι εντελώς άσχετο με τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Έχει "στόχο" εμένα. Ας ανοίξουμε λοιπόν και το κεφάλαιο ΛΥΧΝΟΣ Τηλεοπτικός Σταθμός Ι. Μητροπόλεως Πατρών, αφού το θέλεις.
Ο σημερινός διευθυντής του ΛΥΧΝΟΥ αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Στελλάτος δήλωσε προ διετίας σε Πατρινή εφημερίδα για το νομικό καθεστώς του σταθμού που είναι στον αέρα: «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το 1998 οι τότε υπεύθυνοι είχαν χάσει την προθεσμία υποβολής του φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εκδοθεί η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας του σταθμού. Το 2003, ωστόσο, υποβάλλαμε τα χαρτιά που μας ζητούνταν στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, μιας και αυτό που επιδιώκουμε είναι η νομιμότητα».
Επειδή το 1998 ήμουν υπεύθυνος προγράμματος του σταθμού (ατύπως βέβαια, αφού νομικά δεν υφίστατο ο «Λύχνος») οφείλω να καταθέσω ότι δεν χάσαμε καμία προθεσμία υποβολής του φακέλου προς το Ε.Ρ.Σ. Ήμασταν, όλοι όσοι είχαμε την ευθύνη του σταθμού (διευθυντής ήταν ο τότε πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Ιερόθεος Ζαχαρής), απολύτως ενήμεροι και σπεύσαμε να ενημερώσουμε και τον τότε Μητροπολίτη κ. Νικόδημο για το επείγον του πράγματος, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για την υποβολή του φακέλου και ως εκ τούτου ας ζητήσουμε την παρέμβαση των βουλευτών του Νομού, ώστε να αποτραπεί προσωρινά το κλείσιμο του σταθμού και «έχει ο Θεός».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του ΛΥΧΝΟΥ π. Μιχαήλ Καραμπατάκης είχε συστήσει ανώνυμη εταιρεία, όπως προέβλεπε ο νόμος, την οποία όμως διέλυσε με τη σύμφωνη γνώμη του τότε Μητροπολίτη, αφού η Μητρόπολις δεν διέθετε τα χρήματα για την συντήρησή της.
Άρα προσωπικά επεδίωκα, και μάλιστα διακαώς, τη νόμιμη λειτουργία του ΛΥΧΝΟΥ, η οποία δεν ήταν και δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αφού οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είναι πάμπολλες και απαιτούν μεγάλα ποσά, που υπερβαίνουν κατά πολύ το μετοχικό κεφάλαιο των 150.000 ευρώ της εταιρείας που σύστησε ο σημερινός διευθυντής του σταθμού, με μετόχους 31 ιερείς.
Τόσο στην ΛΥΧΝΟΣ Α.Ε. που ίδρυσε ο π. Μιχαήλ Καραμπατάκης το 1992, όσο και στην ΛΥΧΝΟΣ Α.Ε. που ιδρύθηκε το 2003, η Μητρόπολις Πατρών δεν έχει καμία απολύτως οικονομική συμμετοχή, εκτός του ότι στο κτήριο της Επισκοπής στεγάζεται ο σταθμός. Και στις δύο Α.Ε. συμμετείχε ο κληρικός Χρ. Στελλάτος, με συγκεκριμένο ποσό. Στην πρώτη με μετοχές αξίας 2.000.000 δρχ. και στη δεύτερη με το ποσό των 45.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 4.500 μετοχές.
Αν το θέμα ήταν τόσο απλό, τότε η Εκκλησία της Ελλάδος, που χρόνια μελετά την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού, θα είχε προβεί προ πολλού στη λειτουργία του. Ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν πρόλαβε να κάνει πράξη το όραμά του.
Η αλήθεια είναι ότι αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκα από τον ΛΥΧΝΟ. Το «τοπίο στην ομίχλη» σχετικά με τη νομιμότητα και άρα την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού.
Μαθαίνω ότι ακόμα ο π. Στελλάτος σέρνεται στα δικαστήρια για τον ΛΥΧΝΟ. Λειτουργεί βέβαια ο σταθμός, και μακάρι να λειτουργεί εσαεί. Προσωπικά δεν ήθελα εμπλοκή σε μια τόσο νοσηρή υπόθεση.
Αν η Μητρόπολις έχει διαφορετική άποψη ας την καταθέσει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ "ΣΤΗΣΙΜΟ" ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ Κ.ΣΤΕΛΛΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails