Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Πάτραι 4 Ιουνίου 2008

Προς τον Μακαριώτατον
Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
κ.κ. Ιερώνυμον

Κοινοποίησις: Τη Αυτού Αγιότητι τω Πάπα Ρώμης κ. Βενεδίκτω

Μακαριώτατε,

Δεχθήτε, παρακαλώ, τις θερμές υιϊκές ευχές μου επί τη επαξία εκλογή Σας εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είησαν τα έτη Σας πολλά, εν υγεία αδιαπτώτω, προς δόξαν του Ονόματος του Δομήτορος της Εκκλησίας Χριστού.
Επιτρέψατέ μοι όπως ενημερώσω την Υμετέραν Μακαριότητα περί ενός ανακύψαντος ζητήματος εις την Ιεράν Μητρόπολιν Πατρών, του οποίου έχω ιδίαν πείραν και υφίσταμαι εισέτι τας συνεπείας.
Προ ενός έτους, το Πάσχα του 2007, στην Γυναικεία Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα, ο Γέροντας της Μονής αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος, ομιλών κατά την τελετήν της Αναστάσεως, κατεφέρθη εναντίον του Πάπα και των Καθολικών ως αιρετικών και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου ως διαλεγομένου μετ’ αυτών. Συμφώνως προς δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο αρχιμανδρίτης εξεδίωξε όσους εκ των πιστών «εδήλωσαν» Καθολικοί. Προεκλήθη αναταραχή και το θέμα έλαβε δημοσιότητα.
Ερωτηθείς, ως θεολόγος, εξέφρασα την αντίθεσίν μου εις την συγκεκριμένην ενέργειαν του αρχιμανδρίτου, αλλά και εις τον υπ’ αυτού χαρακτηρισμόν του Πάπα ως «ομοφυλοφίλου», ως απεκάλυψε τοπική εφημερίς.
Η δημόσια αυτή τοποθέτησίς μου προεκάλεσε την απόλυσίν μου από την θέσιν του α’ ψάλτου της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Πατρών. Επισυνάπτω, προς γνώσιν της Υμετέρας Μακαριότητος, τόσον το κείμενον της απολύσεώς μου (άνευ δικαιολογήσεώς της), όσον και μίαν επιστολήν «ηγανακτισμένου πιστού» προς το Ηγουμενοσυμβούλιον της Μονής, διά της οποίας ζητείται η απομάκρυνσίς μου εκ του αναλογίου, ως υποταχθέντος εις τον αιρεσιάρχην Πάπαν. Ο ηγούμενος της Μονής Γηροκομείου αρχιμανδρίτης Συμεών Χατζής, όστις με γνωρίζει παιδιόθεν (!), μου είπε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίαν, ότι «εδέχθη πιέσεις» –υπό ποίων δεν μου απεκάλυψεν– και ότι η απόλυσίς μου ήτο «μονόδρομος»!
Μη έχων άλλον τρόπον προασπίσεως της προσωπικότητος και του Ορθοδόξου φρονήματός μου, υπέβαλα μήνυσιν εναντίον του επιστολογράφου, η οποία θα εκδικασθεί προσεχώς και αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι το «σημείον αιχμής» αυτής της δίκης δεν είναι άλλος από τον Πάπαν!
Εξέφρασα την άποψίν μου και δι’ άλλα θέματα της επικαιρότητος, όπως, λόγου χάριν, διά την εκφρασθείσαν υπό «εκκλησιαστικών κύκλων» βεβαιότητα ότι «ο Χριστόδουλος πεθαίνει επειδή πήγε στον Πάπα».
Ως γνωρίζετε, κάλλιον εμού, Μακαριώτατε, το «βαθύ κράτος» των εν Ελλάδι συντηρητικών θρησκευομένων δεν ανέχεται την άλλην άποψιν και ως εκ τούτου ποικίλαι παρασκηνιακαί ενέργειαι έλαβον χώραν κατ’ εμού.
Ζητώ συγγνώμην διότι κατεχράσθην του χρόνου σας και υποβάλλω την μετάνοιάν μου προς την Υμετέραν Μακαριότητα, εις ην άπαντες προσβλέπομεν εν ελπίδι δι’ Ελευθέραν και Ζώσαν Εκκλησίαν.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Ασπάζομαι την δεξιάν Σας
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ......" Wow, my God!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΡΟΧΩΡΑ,

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΣΟΥ!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 9:16 μμ

Σ' ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο, αλλά φυσικά δεν είμαι άξιος θαυμασμού. Το αυτονόητο κάνω.
Θυμήσου την Κυριακή προστακτική: "Ειπέ τη Εκκλησία".

Ανώνυμος είπε...

Αν οι εχθροί σου ήταν 10 τώρα δυστυχώς θα γίνουν 10 με πολλά μηδενικά. Είμαι περίεργος να δω που θα καταλήξει αυτή η βόμβα που έριξες.
Ή του ύψους ή του βάθους!

Ανώνυμος είπε...

καλά κάνατε και το θέσατε το θέμα.
συνέπεσε η επιστολή σας προς τον αρχιεπισκοπο με αυτην του μητρ.Πειραιώς π.Σεραφείμ ο οποίος εχει χαρακτηρίσει ,με παρρησία και εγγράφως, «αιρεσιάρχη» τον Πάπα και ζητά την αποχώρηση της Ελλαδικής Εκκλησιας από την φαρσοκωμωδία των διαλόγων-δεξιώσεων με τους λατίνους.

για να δούμε ποιος θα υπερισχύσει,ο Γενναδιος ή ο Πλήθων;

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 1:45 πμ

Επίτρεψέ μου να μη συμφωνήσω με την εκτίμησή σου - "βόμβα!" Μεγάλη κουβέντα! - αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.

Σε κάθε περίπτωση "οι εχθροί μου" περιμένουν πολλά από μένα! Πρέπει να φανώ αντάξιος της εχθρότητός των. Χα, χα.

Εύχομαι οι εξελίξεις να ικανοποιήσουν την περιέργειά σου.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ misha,

Συμφωνούμε απολύτως ως προς το ότι τα θέματα πρέπει να τίθενται. Να υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις, χωρίς η μια πλευρά να προσπαθεί να εξοντώσει την άλλη.

Περιμένεις να δεις ποιος θα υπερισχύσει. Δεν το βλέπω ως ρινγκ.

Ας θέσουμε στους εαυτούς μας μιαν αρχή: Να μάθουμε να διαλεγόμαστε μεταξύ μας, με βάση στοιχειώδεις κανόνες, και μετά να κρίνουμε τον διάλογο με τους ετεροδόξους.

Ανώνυμος είπε...

κατά την ταπεινή μου άποψη τα ζητήματα με τους λατίνους έχουν λυθεί τελεσιδίκως από τους Πατέρες.

το να συζητάμε πχ αν το καθεστώς που προέκυψε από το στρατιωτικό κινημα του 1967 είναι χούντα ή «επανάσταση» δεν νομίζω να εξυπηρετεί κανέναν.

μια τετοια συζητηση το μονο που θα επιφέρει είναι η αναζωπύρωση εμφυλίων παθών.

οι διάλογοι με το Βατικανό ομοιάζουν με τους διακρατικές σχέσεις με δικτατορικά καθεστώτα.
η Ελληνική πολιτεία διατηρεί πρεσβειες και διπλωματικές σχεσεις και με τα ανελευθερα καθεστώτα,για λόγους διεθνών ισορροπιών,ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα εγκρίνει.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ανδριόπουλε, έχω βγάλει μέχρι στιγμής τα εξής συμπεράσματα:
1. Η απόλυσή σας από ιεροψάλτη σας έκανε καλό (το λέτε σε άλλα σημεία του ιστολογίου σας) και δεν σας πειράζει, αλλά θεωρείτε καθήκον να αναφερθείτε στον Αρχιεπίσκοπο για το "μείζον" αυτό θέμα, προκειμένου να κάνει "ντα" τον μητροπολίτη.
2. Για το μείζον, έστω, αυτό θέμα, θεωρήσατε πρέπον να ενημερώσετε επισήμως το Βατικανό (το "ειπέ τη Εκκλησία" πάει και εδώ προφανώς), προκειμένου να εμφανιστείτε ως ένας φιλο-καθολικός Ορθόδοξος που πέφτει θύμα της ελληνικής (συγγνώμη, ελλαδικής ήθελα να πω) μισαλλοδοξίας. Θα μπορούσατε επίσης να ενημερώσετε και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και απορώ γιατί δεν το κάνατε.
3. Αποτελείτε πράγματι μία συχνή, στον εκκλησιαστικό χώρο, περίπτωση ατόμου που συνδυάζει υπερβολική αυτοεκτίμηση, μεγαλομανία, εμπάθεια και ολίγον από σύνδρομο παραγνώρισης και καταδίωξης. Με την παραπάνω ψυχοπαθολογία θα γινόσασταν ένας πάρα πολύ "καλός" αρχιμανδρίτης, ίσως και "καλύτερος" από αυτούς τους οποίους μέμφεστε. Κρίμα, γιατί είστε άνθρωπος με παιδεία, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί. Και μια και είστε και φίλος της κλασικής μουσικής, όπως και εγώ, μου έρχεται στο νου ότι και ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, που υπεραγαπώ τη μουσική του, ήταν ως άνθρωπος μεγαλομανής και εγωπαθής και θεωρούσε ότι οι πάντες του χρώσταγαν, αλλά στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτός ήταν ένας Βάγκνερ!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μαρκο τ,

Σας ευχαριστώ για τις εύστοχες περί εμού κρίσεις σας, τις πολύτιμες συμβουλές σας και την έγνοια σας για την Ορθοδοξία γενικότερα.

Τιμή μου που παρακολουθείτε το ιστολόγιό μου.

Ανώνυμος είπε...

όχι μόνο "εύστοχες..." κ. παναγιώτη, αλλά κάτι παραπάνω........ αυτός ο σχολιαστής μάρκο τ περιγράφει πολύ ωραία τον εαυτό του.

Ανώνυμος είπε...

μαρκο τ , πραγματι εγωπαθης και μεγαλομανης υπηρξε ο Τιτανας ΒΑΓΚΝΕΡ ! ομως τον εωσφορικο εγωισμο του ολιγιστου σχεδον νανου (μουσικα) Σιμωνα Καρα δεν θα μπορουσε ουτε να τον φανταστει ποτε ! το δε περιεργο σε αυτη την ιστορια καρα , ειναι το γεγονος οτι τον μετεδωσε σε ολους τους μαθητες του και αυτοι με τη σειρα τους στος δικους τους μαθητες και ουτω καθ εξης . αν λοιπον λαβεις υπ οψιν οτι ο κ.Ανδριοπουλος ειναι μαθητης του κ.Αγγελοπουλου κυριωτερου συνεχιστη του καραικου εργου τοτε θα λυσεις πολλες αποριες σου .

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου ανώνυμε 1:44 πμ

Χαίρω και σας ευχαριστώ θερμώς διότι με κατατάξατε σε μια ένδοξη χορεία "μεγαλομανών και εγωπαθών", κατά την άποψή σας:
Βάγκνερ, Σίμων Καράς, Λυκούργος Αγγελόπουλος και η ελαχιστότης μου!

Ανώνυμος είπε...

ε αυτο πια παει πολυ να σε συγκρινουν με τον βαγκνερ μωρε ας εχεις εστω λιγο πλησιασει στην σκια αυτων και ας ειαι εγωπαθης κλπ που σε αποκαλουν αλλα πιο εγωιστης απο τον εν λογω αρχιμανδριτη αιωνιο υποψηφιο διδακτωρ και βοηθο καθηγητου που ο ιδιος ο καθηγητης μιλαμε ουτε που τον ξερει εκει κλεινουμε προς το ζετεμ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5:30.
Πού έμαθες Ελληνικά; Υπάρχει και συντακτικό ξέρεις ...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα "ανώνυμε" που χαρακτηρίσεις τον αρχιμανδρίτη "εγωιστή", "αιώνιο υποψήφιο διδάκτωρ" και ότι "ο καθηγητης μιλαμε ουτε που τον ξερει" μάλλον έχεις πολύ καιρό να έλθεις από τη Θεολογική. Έχεις χάσει επεισόδια.

Τι λες τώρα που ο π. Κύριλλος Κωστόπουλος είναι Διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου, ή τι λες που όχι μόνο ο καθηγητής του μα όλοι καθηγητές Θεολογικού και Κοινωνικής Θεολογίας μίλησαν μιλάνε με τα κολακευτικότερα λόγια για την εντυπωσιακή δουλειά που έκανε στην εργασία του αυτή για τη γνώμη όλων τους για το συγγραφικό του έργο;

Αν έλθεις από τα μέρη μας ρώτα κανέναν από τους καθηγητές μας και από τα δύο τμήματα ή κανέναν από τους μεταπτυχιακούς μας (όποιον συναντήσεις ...)
Ρίξε και καμιά ματιά στη βιβλιοθήκη. Μπορεί να βρεις και αντίτυπο της διατριβής εκεί.
Πρόσεχε όμως είναι βαριά και σε όγκο και σε περιοεχόμενο... Δεν είναι για οποιον οποινδήποτε. "Είναι για να ανατρέχουν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες θεολόγοι" είπαν οι καθηγητές της 7μελούς εξεταστικής επιτροπής.
Τέλος για τον χαρακτηρισμό "εγωιστής" την ευθύνη την αναλαμβάνει αυτός που τον εκστομίζει.
Πάντως η ουσιαστική επιστημονική αξία, το μακρόχρονο ποιμαντικό και το ευρύ συγγραφικό έργο, η μεγάλη αναγνωρισιμότητα και η τιμή από ανθρώπους ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου δεν μειώνονται από σχόλια τέτοιου επιπέδου.

Ίσως να ταιριάζουν στο "ζετέμ" που σου αρέσει να παρακολουθείς και άσε αυτό τον ιστοχώρο για πιό σοβαρά σχόλια.

Και να σε βλέπουμε και στη σχολή..

Τώρα να δούμε κάποιους που άρχισαν μεταπτυχιακό και .... έχουν να ανοίξουν βιβλίο από τότε...

Ανώνυμος είπε...

έχει δίκιο για τα ελληνικά σου ή το κάνεις επίτηδες;

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά να εκδοθή επιτέλους η δια
τριβή του π.Κυρίλλου,να ξεστραβωθού
με!Τέτοιο έργο να μένει μόνο στη βιβλιοθήκη της θεολογικής σχολής;
κρίμα.....

Ανώνυμος είπε...

Eixate kammia apantisi apo ton Arxiepiskopo sxetika me tin epistoli sas?

panagiotisandriopoulos είπε...

Ανώνυμε 21/6, 12:04

Όχι φίλτατε, επί του παρόντος τουλάχιστον.
Να σου πω την αλήθεια και δεν περιμένω.
Θα ήταν έκπληξη μια απάντηση, όταν η Διοικούσα Εκκλησία έχει αποδείξει πως δεν πολυενδιαφέρεται για διάλογο.
Θα δούμε...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την επιστολή. Μακάρι να υπάρξει απάντηση. Και πρέπει να υπάρξει.
Τα σχόλια του Μάρκου Τ κλπ ταιριάζουν στον χαρακτήρα του. Και σίγουρα αυτός δεν θα έπρεπε να μιλάει για εγωισμό -αυτός ο μέγας φωστήρας και θεολόγος της Εκκλησίας που μας κατακλύζει με τα θεόσοφα και πνευματοφόρα σχόλιά του, αποστάγματα θεολογίας και σοφίας.
Καλή συνέχεια στον αγώνα σας και να γνωρίζεται ότι δεν είστε μόνος σας.

panagiotisandriopoulos είπε...

Φίλε μου,

Σ' ευχαριστώ για την ηθική στήριξη.
Για να είμαι ειλικρινής απάντηση δεν περιμένω.
Την επιστολή την έγραψα και την απέστειλα για την ιστορία. Να έχω κάνει και αυτή την κίνηση.
Ώστε να είναι ενημερωμένοι όλοι για την επικείμενη δίκη, που δηλώνει και την απόφασή μου για συνέχεια του θέματος κι όχι για... κουκούλωμα.
Πρέπει κάποτε να μάθουμε να κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΙ ΕΣΕΝΑ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ π. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΣΕΙ ΒΑΡΙΑ. ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 7ο ΚΑΝΟΝΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΤΕ...

Related Posts with Thumbnails