Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΔΕΙΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...

Στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο εκκλησιαστικός συντάκτης Νίκος Παπαχρήστου βλέπει "αντιπολίτευση δειλά δειλά στον Ιερώνυμο". Και αναφέρεται στην ομιλία - εγκώμιο του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου για τον μακαριστό Χριστόδουλο κατά την πρόσφατη εκδήλωση στην Πάτρα. Τελικά "προκάλεσε αίσθηση" η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, όπως φαίνεται και από τον "πόλεμο" που μαίνεται στο ecclesianet.blogspot.com
Ιδού το κείμενο του Ν. Παπαχρήστου:
Διστακτικές κινήσεις συγκρότησης «αντιπολίτευσης» παρατηρούνται εσχάτως στους κόλπους της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας. Αν και οι περισσότεροι μητροπολίτες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ολοκλήρωσης των αλλαγών που προωθεί ο Αρχιεπίσκοπος κάποιοι, στο παρασκήνιο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το νέο «μοντέλο» διοίκησης που ακολουθεί ο κ. Ιερώνυμος. Οι χαμηλοί τόνοι στο Σκοπιανό, η προσεκτική αντιμετώπιση της κυβερνητικής απόφασης για το «Σύμφωνο Συμβίωσης» αλλά και οι αποστάσεις που κράτησε -έως ότου τοποθετηθεί επισήμως η Σύνοδος- από τις συζητήσεις που ξεκίνησαν για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών έχουν δυσαρεστήσει μερίδα της Ιεραρχίας που ανέμενε μια δυναμική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ανάλογη με εκείνες του προκατόχου του.

Μέσα στο κλίμα αυτό αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του μητροπολίτη Πατρών κατά την παρουσίαση βιβλίου για τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. «Ο Χριστόδουλος, ήταν ασυμβίβαστος όταν αγωνιζόταν για την καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου μέσα σε καιρούς εκπτώσεως των αξιών. Ο λόγος του γινόταν τομώτερος υπέρ μάχαιραν, ελεγκτικός, δριμύς, προκειμένου να αφυπνίσει συνειδήσεις, τις οποίες επίτηδες, το όποιο σύστημα ήθελε να ευρίσκωνται σε νάρκη και πνευματική ραθυμία. Ο Χριστόδουλος ξυπνούσε τον κόσμο και συνήγειρε τον λαό. O κόσμος σήμερα, τον Χριστόδουλο τον ψάχνει, γιατί του λείπει...», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος. Εκκλησιαστικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί πως οι απόψεις του Πατρών απηχούν τις θέσεις και άλλων μητροπολιτών που εξελέγησαν επί Χριστόδουλου και οι οποίοι υποστηρίζουν την «μαχητική» παρουσία της Εκκλησίας. «Ο κάθε άνθρωπος υπηρετεί με διαφορετικό τρόπο τον Θεό και τον Ανθρωπο» υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου για να προσθέσουν: «Ο Αρχιεπίσκοπος διακονεί την Εκκλησία και δεν ανταγωνίζεται το έργο και την μνήμη των προκατόχων του».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μάχη δίνεται στον πνευματικό τομέα. Είναι μάχη για τις ψυχές μας. Αυτό το γνωρίζει ο Ιερώνυμος. Ο Χριστόδουλος τα είχε μπερδέψει και δρούσε ανεξέλεγκτα σαν στρατιωτικός ηγετίσκος -ή βουλευτής τύπου Ψωμιάδη- μη φέρων ευθύνη... λόγια έλεγε, πολλά, άμετρα, προκλητικά... ο Θεός να τον συγχωρέσει και να δίδει δύναμη στον Ιερώνυμο να επαναφέρει τη ναυν της Εκκλησίας σε απάνεμο λιμάνι, μακρυά από πολιτικές σκοπιμότητες, ανομολόγητες φιλοδοξίες και σκάνδαλα παντός είδους.

Related Posts with Thumbnails