Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008


Πλούσιο είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Καλλιτεχνικού Συνόλου «Πολύτροπον» για το φετινό καλοκαίρι. Όπως ανέφερε στην «Η» ο καθηγητής, θεολόγος και μουσικολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, που ίδρυσε και διευθύνει από το 2004 το «Πολύτροπον», κατ’ αρχάς θα πάρει μέρος ο ίδιος, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού που διοργανώνεται στο Δήμο Λαγκαδίων Αρκαδίας στις 25 και 26 Ιουλίου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο μουσικολόγος και ερευνητής Μάρκος Δραγούμης, που είναι πατέρας της ηθοποιού Ναταλίας Δραγούμη. Στη διάρκεια του Διαγωνισμού – Φεστιβάλ, το «Πολύτροπον» θα κάνει μία ειδική εμφάνιση στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, όπου και θα ψάλει εκκλησιαστικούς και βυζαντινούς ύμνους.

Η επόμενη εμφάνιση του σχήματος θα είναι την 1η Αυγούστου, στις Γιορτές Πολιτισμού της όμορφης Λευκάδας, όπου το «Πολύτροπον» είχε δώσει συναυλία και πέρυσι το καλοκαίρι. Φέτος θα πάρει μέρος σε μία εκδήλωση τιμής και μνήμης, που θα γίνει για τον μαθηματικό και μουσικολόγο Ιωάννη Παπαδάτο, ο οποίος ήταν πατέρας της συμπολίτισσας αρχιτέκτονος Χαράς Γιαννοπούλου. Όπως μας εξήγησε ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, πραγματοποίησε μία ερευνητική δουλειά πάνω στο μουσικό αρχείο του Ιωάννη Παπαδάτου και στη συναυλία το «Πολύτροπον» θα παρουσιάσει κομμάτια που υπήρχαν σε αυτό το αρχείο, τα οποία είναι βυζαντινής και ευρύτερης εκκλησιαστικής μουσικής, σημαντικής ιστορικής αξίας.

Ακόμα, το «Πολύτροπον» στις 6 Αυγούστου θα βρεθεί στην Κέρτεζη Καλαβρύτων, μετά από πρόσκληση του αντιδήμαρχου Πολιτισμού του Δήμου Καλαβρύτων, Σπύρου Σοκορέλη, όπου και θα παρουσιάσει μία πρωτότυπη παραγωγή με τίτλο «Τα τραγούδια της Παναγίας», με βυζαντινά, παραδοσιακά κομμάτια, αλλά και έντεχνα, λαϊκά τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, που υμνούν τη Υπεραγία Θεοτόκο.

Τέλος, ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ως μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου, θα πάρει μέρος σε συναυλίες της Χορωδίας στην Ιταλία το διάστημα 16-20 Σεπτεμβρίου. Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, που κουβαλά ιστορία τριάντα χρόνων, θα παρουσιάσει ένα έργο σύγχρονης έντεχνης μουσικής, γραμμένο ειδικά γι’ αυτήν από έναν Έλληνα συνθέτη της διασποράς, που ζει και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στη Γαλλία.

Ν’ αναφέρουμε τέλος ότι το «Πολύτροπον» αποτελείται από νέους μουσικούς, οι οποίοι έχουν κλασική μουσική παιδεία και ειδικεύονται στην παρουσίαση του έργου Ελλήνων συνθετών, με έμφαση στη μελοποιημένη ποίηση. Από το 2004, που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, το πατρινό αυτό μουσικό σχήμα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Φεστιβάλ της Σύμης, στην Κύπρο, στην Άμφισσα, στα Καλάβρυτα, στην Κυλλήνη, στην Πάτμο (6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής), στη Λευκάδα και αλλού.

Τ. ΜΑΡΤ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

" Ηταν ακραιος ,εγωιστης και δεν παραδεχονταν κανενα ,εκτος απο τον εαυτο του " . Ταδε εφη ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ , προεδρος της κριτικης επιτροπης συμφωνα με το αρθρο της εφημεριδας , για τον Σιμωνα Καρα .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΑΣ !

P. Kapodistrias είπε...

Πρόσω ολοταχώς!

Πρόσω ηρέμα!

Related Posts with Thumbnails