Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ΜΙΑ... ΑΛΛΗ EUROVISION


Ευτυχώς, υπάρχει και η... άλλη Eurovision. Κι όσοι Έλληνες είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν χθες τα μεσάνυχτα ζωντανά από την ΕΡΤ έζησαν μια αξέχαστη στιγμή.

Ένας νέος Έλληνας μουσικός, ο 18χρονος κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος από την Κέρκυρα κατέκτησε την πρώτη θέση στον 14ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Eurovision Young Musicians 2008.

Ο Τελικός Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Μουσικών διοργανώνεται με σκοπό να δώσει σε νέους σολίστ μια ευκαιρία για διεθνή καριέρα. Πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στη Βιέννη και σηματοδοτεί την έναρξη του περίφημου Φεστιβάλ της Βιέννης (Wiener Festwochen). Χθες το βράδυ, στην εντυπωσιακή πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης (Rathausplatz), ενώπιον ενός κοινού 45.000 (!) ανθρώπων και σε πανευρωπαϊκή ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση, έπαιξαν οι επτά φιναλίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και υπό τη διεύθυνση του Aleksandar Markovic.


Ο Έλληνας κλαρινετίστας είχε προκριθεί στην τελική επτάδα μεταξύ των 16 νέων μουσικών που διαγωνίστηκαν στα προκριματικά, παίζοντας τρεις παραλλαγές του Stravinsky και το Rigoletto Fantasia Di Concerto του L. Bassi. Στον τελικό ερμήνευσε με μοναδική για την ηλικία του δεξιοτεχνία το 4ο μέρος από το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα του Jean Françaix. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχα παιδιά και, ως εκ τούτου, ο συναγωνισμός ήταν πολύ σκληρός. Η στιγμή της ανακοίνωσης του πρώτου βραβείου ήταν μια μοναδική στιγμή για την Ελλάδα, η οποία έφτασε στην κορυφή για πρώτη φορά από το 1982 που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός, και, φυσικά, για τον Διονύση Γραμμένο, στο πρόσωπο του οποίου ζωγραφίστηκε κυριολεκτικά η έκπληξη, καθώς ήταν εντελώς απροσδόκητο γι' αυτόν το αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής. Μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής, ο διεθνούς φήμης μαέστρος sir Roger Norrington, συνεχάρη προσωπικά τον νεαρό Έλληνα μουσικό για την εξαιρετική ερμηνεία του.

Ο Διονύσης Γραμμένος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα και πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο κλαρινέτο όταν ήταν οκτώ ετών στη Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας. Συνεχίζει τις σπουδές του στη μουσική στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον διεθνούς φήμης Κερκυραίο σολίστα Σπύρο Μουρίκη. Έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς κλαρινέτου, ενώ το φετινό καλοκαίρι έχει επιλεγεί να συμμετέχει στην Ελληνο-Τουρκική Ορχήστρα Νέων υπό τη διεύθυνση του Vladimir Ashkenazy.

Στον αντίποδα, λοιπόν, της ποπ Eurovision, στην... άλλη Eurovision διακρίθηκε χθες το βράδυ η άλλη Ελλάδα, αυτή που κατακτάται με σκληρή προσπάθεια, άοκνη εργασία και πνεύμα αδιάκοπης μαθητείας. Ευτυχώς, όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι όπως ο Δ. Γραμμένος, που επιλέγουν να υπηρετήσουν και να τιμήσουν αυτή την άλλη Ελλάδα, δεν χάνεται η ελπίδα...

(Φωτό: http://www.youngmusicians.tv/)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και σε ανωτερα να τον αξιωνει ο θεος ευτυχως που εχουμε και το blogg του παναγιωτη να τα μαθαινουμε

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανδριόπουλε, αυτή η άλλη Ελλάδα που προβάλλεις μέσα από το blog σου, αυτή που με σκληρή προσπάθεια κατακτάται, θέλει επίσης πολλή προσπάθεια και προσωπικό μόχθο για να την ανακαλύψεις. Ίσως αυτή είναι και η κρυμμένη χάρη της. Συνέχισε επ' ωφελεία όλων μας (φίλων και εχθρών!!!) τον καλό αγώνα της ποιότητας που υπηρετείς.

Ανώνυμος είπε...

ektos apo talento, o dionyshs grammenos einai kai ena poly semno paidi, me spanio h8os. Ayto fanhke poly ka8ara toso apo tis oligoleptes synenteykseis poy eixe dwsei sthn ellhnikh thleorash prin fygei gia th Viennh oso kai kata thn wra ths vraveyshs toy.

Oso ki an epsaksa sto youtube.com na vrw kapoio sxetiko videaki, to apotelesma htan apogohteytiko: apolytws tipota!!!!!!!!!

An omws epsaxna gia th gnwsth Eurovision ki an htan gia thn Kalomoira, 8a ginotan panikos..........

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στο νεαρό μουσικό που χάρισε αυτή τη διάκριση στη χώρα μας αλλά και στον ιστολόγο για τη προβολή του γεγονότος !

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο του!!! Ηχηρή η σιωπή των Κερκυραίων, εκει δεν βραβεύουν κανέναν; Ή είμαστε μακρυά και δεν τους ακούμε; Αλλά όπως ανέφερε και ο φίλος που σχολίασε πιο πάνω τα διαμάντια πρέπει να τα ψάξεις για να τα βρείς! Μπράβο και στο δάσκαλό του Σπύρο Μουρίκη.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο παιδί και στο δάσκαλό του. Αλλά γιατί τέτοια σιωπή από τα άθλια ιδιωτικά ΜΜΕ (εκτός και αν δεν υπέπεσε τίποτα στην αντίληψή μου); Ενώ αν ήταν Μαρτάκης ή Καλομοίρα , ε; Φυσικά, για να πω την αλήθεια, δεν θα περίμενα τίποτα περισσότερο από αυτά, βλέποντας του είδους τη μουσική που προωθούν. Τώρα, για κλασική μουσική θα συζητάμε; Εδώ πρέπει να απολογείσαι όταν λες ότι ακούς κλασική μουσική...

Ανώνυμος είπε...

τακη γυρισες απο σαλονικα?
τι νεα απο εκει?

Related Posts with Thumbnails