Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ




Ιδού αγαπητοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού η πασχαλινή ευχετήρια κάρτα της Κοινότητος Νεοχωρίου της Κωνσταντινουπόλεως.

Η φωτογραφία από την ακολουθία της Αναστάσεως στο Νιχώρι, στο Βόσπορο, μας δίδει ανάγλυφη την αίσθηση της Κοινότητας, της Κοινωνίας εν Χριστώ Αναστάντι. Πάντες γαρ ημείς εις εσμέν εν Χριστώ Ιησού.
Το "Χριστός Ανέστη" σε πολλές γλώσσες μας μεταφέρει το μήνυμα της οικουμενικότητος. Λαοί, φυλαί και γλώσσαι υμνούν εν ενί στόματι και μιά καρδία Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα.

Σκέπτομαι και σας ρωτώ. Ανάλογη κάρτα έχετε δει από ενορία στην Ελλάδα της "επικρατούσας θρησκείας";

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λάκης Βίγκας που αγωνίζεται με αυταπάρνηση για την ζωντανή μαρτυρία της Ρωμιοσύνης στην κοινότητά του και στην Πόλη, δέχτηκε μια παρατήρηση από φίλο του που μένει στην Ελλάδα: "Πολλή ενέργεια ξοδεύεις για να τα κάνεις όλα αυτά. Χρειάζεται άραγε ή μήπως πρέπει να τη διοχετεύσεις αλλού;"
Ο Βίγκας του απάντησε ότι η παραμικρή λεπτομέρεια έχει τεράστια σημασία. Κυρίως στην Πόλη! Όπου Χριστός σταυρώνεται και ανασταίνεται καθημερινά στα πρόσωπα των Ρωμιών που αγωνίζονται τον καλό αγώνα.

Χριστός ανέστη αδελφοί, ήτοι να αγαπάμε ιδιαίτερα τους εκτός Ελλάδος Ορθοδόξους που βιώνουν τη χαρμολύπη εν παντί καιρώ και πάση ώρα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εδω παλι στο Ellada.... παμε μεχρι το Ναο να ακουσουμε το "Χριστος Ανεστη" στον προαυλειο-εννοειται- χωρο και μετα να φυγουμε τρεχοντας για το πασχαλινο τραπεζι, αφου πρωτα μαζι με τα βεγγαλικα μας πεταξουμε και μερικα τσοφλια απο κοκκινα αυγα στα σκαλοπατια της εισοδου του Ναου οπως ελεγε και ο αειμνηστος π.Μιχαηλ Καρδαμακης.........

P. Kapodistrias είπε...

Χριστός Ανέστη, αγαπητότατε!

Εβίωσες σπουδαίες εμπειρίες! Συν-ταξίδεψα μαζί σου καθ' όλο αυτό το διάστημα και χάρηκα τη χάρη που έλαβες, ν' ανάβεις με τον προσωπικό σου τρόπο το άσβεστο Φανάρι της Ανάστασης στην του Κωνσταντίνου Πόλιν, αναπνέοντας ευωδίες πνευματικές πλάι στους σημερινούς "Σηματωρούς και Κήρυκες" του Γένους μας και δη πλάι στον Πρωτοκορυφαίο των Ορθοδόξων!!!

"Αρκεί σοι η χάρις"!!!

Ανώνυμος είπε...

Να σας ρωτήσω κάτι (επειδή έχω ψάλει και εγώ σε μεγάλο ναό της Πόλης σε επίσημη μέρα): Πόσοι πιστοί είναι σε μια σημερινή ενορία της Πόλης και πόσοι πιστοί (έστω κατ' όνομα) σε μία συνηθισμένη αστική ενορία της Ελλάδας; Τι προβλήματα αντιμετωπίζει και ο πιο φιλότιμος παπάς μιας μεγάλης αστικής ενορίας 10 και 20 και 30 χιλιάδων κατοίκων για να "διαχειριστεί" αξιοπρεπώς αυτή την υποτιθέμενη ενορία;
Εσείς συγκρίνετε ανόμοια μεγέθη. Όση πατριαρχολατρεία και να έχετε (πρόκειται περί ιδεοληψίας σε τελική ανάλυση, πιστεύω), λίγη κοινή λογική δε βλάφτει.

Ανώνυμος είπε...

ω,ναι!στην Πόλη μονο αγωνίζονται τον καλό αγώνα...

οι 1800 (γέροντες στην πλειονότητα τους) εναπομείναντες ρωμηοί μαζί με τους ανευ ποιμνίου,εφησυχάζοντες ,τιτουλάριους μιτροφόρους.

μα τι εθελοτυφλία είναι αυτή;

τι να πουν τότε οι χιλιάδες μάρτυρες ιερείς και πιστοί του Κοσοβου,τους οποίους επιδεικτικά αγνοεί τοσο το παρόν ιστολόγιο οσο και οι λοιποί πατριαρχοκεντρικοί ;

όσο για το φολκλορ των ακολουθιών της Πόλης,συμβουλεύω τους ημετέρους να επισκεφθούν μια σλαβική χώρα,στους ναους που δεν εχουν στασίδια και καθισματα,σε ακολουθίες μακρότατες και απλά να παρατηρήσουν τους πιστούς να στέκονται ...


ισως έτσι να διδαχθούν λειτουργική συνείδηση, προσευχητικό και ασκητικό ήθος.

η εξιδανικευμένη εικόνα του θρησκευόμενου τουρίστα της Πόλης που περιγραφει ο διαχειριστής του παρόντος ιστολογίου ίσως είναι ωραία για να ενταχθεί σε καποιο πολυτελές flyer προσκυνηματικού τουρισμού,αλλά πολύ απέχει από την πραγματικότητα.

Related Posts with Thumbnails