Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ


Σε λιγότερο από δύο ώρες, αγαπητοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, θα ηχήσουν οι δοξαριές του αγαπημένου μου Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) «Παλλάς» με εξάρχοντα τον ιδρυτή του συνόλου, σπουδαίο βιολιστή Γιώργο Δεμερτζή, ο οποίος με τιμά με την φιλία του. Το ΝΕΚ θα ερμηνεύσει στην αποψινή συναυλία έργα μουσικής δωματίου του 20ου αιώνα. Έργα εμβληματικά θα έλεγα. Ιδού το πρόγραμμα:

Νίκος Σκαλκώτας (1904 – 1949)
Κουαρτέτο αρ. 3, op. 34 (1935)

Benjamin Britten (1913 – 1976)
Κουαρτέτο αρ. 2 σε ντο μείζονα, op. 36 (1945)

Béla Bartók (1881 – 1945)
Κουαρτέτο αρ. 2 σε λα ελάσσονα, op. 17 (1917)

Γράφω αυτές τις γραμμές ακούγοντας το 3ο Κουαρτέτο του μέγιστου Σκαλκώτα, του οποίου όλα τα έργα για κουαρτέτα εγχόρδων έχει παίξει και ηχογραφήσει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, ο δε Γιώργος Δεμερτζής έχει ερμηνεύσει, νομίζω, ό,τι βιολιστικό του Σκαλκώτα υπάρχει. Πρόκειται για σπουδαία εργασία, για όποιον βέβαια ξέρει να την εκτιμήσει. Ακούω, λοιπόν, το 3ο του Σκαλκώτα από το ΝΕΚ και αντιλαμβάνομαι τι σπουδαίο είναι ο συνθέτης να γράφει και να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αν θα αρέσει το έργο του σε κάποιον! Αυστηρό δωδεκαφθογγικό ιδίωμα, βαθειά μουσική σκέψη, δεσπόζουσα αυστηρή κλασσική φόρμα.

Ευτυχώς θα ακούσω το πρόγραμμα αυτό του ΝΕΚ στις 20 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο θα μείνει Θεσσαλονίκη το επόμενο διήμερο για ένα σεμινάριο μουσικής δωματίου που διοργανώνει η Esta – Greece συνεργασία με την ΚΟΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails