Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου νέος Μητροπολίτης Κορέας εξελέγη παμψηφεί ο μέχρι σήμερα επίσκοπος Ζήλων, βοηθός του Κορέας, κ. Αμβρόσιος. Ο μέχρι σήμερα πρώτος Μητροπολίτης Κορέας κ. Σωτήριος, ο οποίος σε ένα χρόνο συμπληρώνει τα 80 του χρόνια, παραιτήθηκε οικειοθελώς, προφανώς προς χάριν του πνευματικού του τέκνου κ. Αμβροσίου.

Η πράξη του Πισιδίας, πλέον, Σωτηρίου είναι δείγμα υψηλού ήθους. Παραιτείται, ενώ δεν τον έχουν εγκαταλείψει ακόμα, απ' όσο γνωρίζω, οι πνευματικές και σωματικές του δυνάμεις. Και δίδει την ιεραποστολική σκυτάλη στον μέχρι τώρα άμεσο συνεργάτη του, εξασφαλίζοντας έτσι και τη συνέχεια του μακροχρόνιου έργου του.
Αυτό που θέλω να επισημάνω εδώ είναι το γεγονός ότι ο Κορέας Σωτήριος, όπως και ο Αλβανίας Αναστάσιος και ο Αμερικής Δημήτριος, που δεν προήχθησαν από την Εκκλησία της Ελλάδος, αναδείχθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και έκαναν πατρίδες τους τις χώρες που τους εμπιστεύθηκε η Εκκλησία να ποιμάνουν.

Στην Κορέα όταν πήγε ο κ. Σωτήριος ή στην Αλβανία ο κ. Αναστάσιος δεν υπήρχε τίποτα. Καμία υποδομή. Έφτιαξαν τα πάντα από την αρχή. Αυτοί, ναι, δεν είχαν καρέκλα να καθίσουν. Και "ανέστησαν" Εκκλησίες. Αφιερώθηκαν στους λαούς τους και ουδέποτε κοίταξαν πώς να γυρίσουν στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει με νεωτέρους στην ηλικία, αλλά γηρασμένους στο φρόνημα κληρικούς. Κι ακόμα φροντίζουν για τη διαδοχή τους καταρτίζοντας ικανά στελέχη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας πορεύεται πλέον με νέο ποιμενάρχη, που έχει σημαντική εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Το βιογραφικό του μπορείτε να δείτε εδώ.
Ο Θεός ας τον ενισχύσει στην διακονία του προς δόξαν του Ονόματός Του.

Φωτό: Ο Κορέας Σωτήριος στην είσοδο ορθόδοξου ναού, από τον οποίο και η αγιογραφία.

Στιγμιότυπο από Κυριακάτικη Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο της Σεούλ. Προεξάρχει ο Ζήλων (νυν Κορέας) Αμβρόσιος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σωτήριος Τράμπας είναι σπουδαία Ιεραποστολική μορφή με πολλά χαρίσματα. Αφιέρωσε την ζωή του στον Χριστό και υπηρετεί την Εκκλησία με αυταπάρνηση και ιερό ζήλο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κορέα. Το αυτό είναι και ο Δημήτριος Τρακατέλης καθώς και ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος. Και οι τρεις αυτοί λαμπροί κληρικοί υπήρξαν στενοί συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Κοτσώνη του «προκαθημένου της αγάπης».
Αυτούς τους οποίους είχε αναξιοποίητους η Εκκλησία της Ελλάδος επί Αρχιεπισκόπων Αθηνών Σεραφείμ και Χριστοδούλου, τους εντόπισε ο Οικουμενικός Θρόνος και τους ανέθεσε σπουδαίες ηγετικές θέσεις.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…
Ο Σωτήριος Τράμπας από Πρωτοσύγκελος του Ιερωνύμου προτίμησε την μακρινή Κορέα για να εργασθεί. Στην Ελλάδα δεν ήταν αρεστός διότι ήταν αξία.
Ο τότε Βρεσθένης Δημήτριος, βοηθός επίσκοπος του Ιερωνύμου, δεν άξιζε να γίνει Πατρών επί Σεραφείμ, παρ’ όλες τις 1300 υπογραφές των Επιστημόνων της πόλεως μας το 1974. Και επί Χριστοδούλου παρέμεινε βοηθός στα αζήτητα. Είχε σπουδαία θεολογική μόρφωση, με διεθνή ακτινοβολία, και θα φαινόταν η φτώχια των περισσοτέρων της Ιεραρχίας.
Ο Ανδρούσης Αναστάσιος διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας επί Ιερωνύμου, δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε Κεφαλληνίας στην Ελλάδα επί Σεραφείμ υπό της Ιεραρχίας. Ανάλωσε την ζωή του στην Ιεραποστολή της Αφρικής έως ότου έγινε Αλβανίας
Αυτούς λοιπόν του μεγάλους αλλά περιφρονημένους από την Ελλαδική Εκκλησία τους ανέδειξε κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού θρόνου σε περίοπτες και επίζηλες θέσεις.
Είθε ο Θεός να δίδει σε όλους υγεία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εκκλησία. Μπορεί να τους στερούμεθα εμείς τους χαίρετε όμως η Εκκλησία.
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΡΙΒΩΣ!!! ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΥ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ....ΑΓΡΥΠΝΗ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΝΥΣΤΑΚΤΗ....ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ..." ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΧΟΥΣΑ ΜΕΡΙΜΝΑΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΤΑΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΕΝΔΟΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΝ ΕΚΕΙ..., ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΕΝ ΣΙΓΗ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ:"ΠΟΙΜΑΙΝΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΑΔΑ ΜΟΥ ΗΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΠΟΙΗΣΑΜΗΝ ΕΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝ".

Related Posts with Thumbnails