Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΣΤΗΝ ΠΑΙΣ ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο 2ο φεστιβάλ παις όπερα που παρακολούθησα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, φίλοι μου, το πρώτο βραβείο - στο διαγωνισμό σύνθεσης - πήρε τελικά η όπερα του Ιωσήφ Βαλέτ, που ξεχώρισε απ' την αρχή. Ο συνθέτης είδε το λιμπρέτο που βασιζόταν στο βιβλίο του πασίγνωστου συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή, σαν ένα ταξίδι. Κι έτσι έγραψε τη μουσική του. Ένα ταξίδι μελωδίας και ρυθμού, ένα παραμύθι που γίνεται τραγούδι και χορός, ένα ταξίδι που προβάλλει οικολογικά μηνύματα και μας θυμίζει τη δύναμη της ειλικρίνειας και της συγχώρεσης.

Με την σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, που έπαιξε εκπληκτικά το παπί σε έξι διαφορετικές συνθέσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε δύο δόσεις. Μεταξύ τους υπήρχε διάλειμμα μισής ώρας. Ίσα που προλάβαιναν οι συντελεστές να πάρουν μια ανάσα και να "μπουν" στον επόμενο ρόλο. Και βέβαια πρέπει να μνημονεύσω εδώ τους θαυμάσιους τραγουδιστές Κωνσταντίνο Ντότσικα, βαρύτονο (καπετάνιος) και Δημήτρη Πακσόγλου, τενόρο (λοστρόμος). Αφηγητής ο εκφραστικότατος ηθοποιός Βαγγέλης Μανιτάκης.


Η μαέστρος Κωνστάντια Γουρζή με παιδιά της χορωδίας του Ι. Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που τραγούδησαν και έπαιξαν θαυμάσια στις όπερες. Η μαέστρος συντόνισε έναν ολόκληρο κόσμο (ορχήστρα, χορωδία, τραγουδιστές) υποδειγματικά! Αν σκεφθεί κανείς την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος!...


Όλος ο χώρος του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης είχε φορέσει τα ...παιδικά του. Παντού τα παιδιά! Ως ζωγράφοι, ως τραγουδιστές, ως ηθοποιοί, ως επισκέπτες, ως ακροατές.



Περισσότερα από 500 παιδιά και νέοι, που προετοιμάστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συμμετείχαν στις παραστάσεις, συναυλίες και προγραμματισμένες δράσεις που παρουσιάζονταν παράλληλα όλη την Κυριακή. Φιλοξενήθηκαν συμμετοχές από πολλές περιοχές της Ελλάδας και από τη Βουλγαρία.



Το Φεστιβάλ παις όπερα, που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Όπερα Θεσσαλονίκης, είχε και πολλά happenings εντός και εκτός του Πλανηταρίου. Ιδού η υποδοχή των επισκεπτών. Από ευειδείς ξυλοπόδαρους!



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τυχερος που εισαι παναγιωτη αφου μπορεις να παρακολουθεις αυτες τις ωραιες παραστασεις

Related Posts with Thumbnails