Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΥΜΑ


Με ξεχωριστή λαμπρότητα και ζωηρό ενθουσιασμό, όπως ταιριάζει στην ατμόσφαιρα της μεγάλης χριστιανικής εορτής και πανηγύρεως του Πάσχα, τσούγκρισαν τα κόκκινα αβγά ανταλλάσσοντας μεταξύ τους τον αναστάσιμο χαιρετισμό οι κάτοικοι των Κοινοτήτων μας του Βοσπόρου, ανταποκρινόμενοι ολοθύμως στην πρόσκληση της Εφοροεπιτροπής και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Μεγάλου Ρεύματος για το Γεύμα Αγάπης, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με μεγάλη επιτυχία στους χώρους της πάντοτε φιλόξενης αιθούσης της Κοινότητος, την Κυριακή του Αντίπασχα, 4 Μαΐου 2008.

Η αυγή της ημέρας βρήκε τον Ανδρέα Ρομπόπουλο, Διευθυντή εκδόσεως της ημερησίας ομογλώσσου εφημερίδος «Ηχώ», ήδη επί τω έργω του γυρίσματος του οβελία μαζί με τους αγαπητούς Γιώργο Παπαλιάρη και Γιάννη Δημόπουλο, Πρόεδρο και Ταμία, αντίστοιχα, της Κοινότητος. Το αναζωογονητικό ανοιξιάτικο ψιλόβροχο δεν επτόησε καθόλου μήτε το κατά πάντα ικανό καί άξιο «συνεργείο» του οβελία, μήτε τους ενορίτες των Κοινοτήτων του Μεγάλου Ρεύματος, του Νεοχωρίου καί άλλων προαστίων του Βοσπόρου, οι οποίοι από νωρίς οδήγησαν τα βήματά τους στον περικαλλή Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Επόπτης της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Βοσπόρου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία περιστοιχούμενος από ιερείς της Περιφερείας, της οποίας προΐσταται, εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος, στο οποίο κατά το τέλος μοίρασε τα ευτρεπισμένα πασχαλινά κόκκινα αβγά.

Εν συνεχεία, κλήρος και λαός πέρασαν στην παράπλευρη αίθουσα της Κοινότητος, η οποία, μολονότι μεγάλης χωρητικότητος, απεδείχθη μικρή για να χωρέσει τό πλήθος των συγκεντρωμένων χριστιανών. Οι κυρίες της Διακονίας μέ ένθερμο ζήλο προσέφεραν στα τραπέζια τους μεζέδες και τα ορεκτικά, ενώ οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταυτοχρόνως την προβολή της ταινίας του Γεωργίου Μουτεβελλή Στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου στην οθόνη, η οποία είχε στηθεί στο βάθος της θεατρικής σκηνής της αιθούσης.

Αμέσως μετά την προσευχή της Τραπέζης ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως απηύθυνε τον αναστάσιμο χαιρετισμό προς τους συνδαιτυμόνες συγχαρείς κατ’ αρχάς την Εφοροεπιτροπή της Κοινότητος για την επιτυχή διοργάνωση του Γεύματος της Αγάπης για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα σε πλαίσια ειλικρινούς αγάπης προς τον πλησίον, πιστής διακονίας προς την Εκκλησία και συνεργασίας και αλληλεγγύης προς άλλες Κοινότητες της Ομογενείας, ενώ υπεγράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «από το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου, το οποίο επί αιώνες καθοδηγεί την Πολίτικη Ρωμηοσύνη, αντλούμε πίστη, ελπίδα, δύναμη και αντοχή, ώστε εδραιωμένοι στα πάτρια χώματα να συνεχίζουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του Γένους, ποτέ από το χρέος και την ευθύνη μή κινούντες», δίχως να παραλείψη να εκφράση ευχαριστίες εν πρώτοις προς το Σεπτόν Πρόσωπον της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για το ότι ετίμησε την εκδήλωση δι’ αποστολής Αντιπροσώπου, αλλά και προς τους παρόντες κληρικούς, της Πατριαρχικής Αυλής καί άλλων ενοριών της Περιφερείας Βοσπόρου, Προέδρους και μέλη διαφόρων Εκκλησιαστικών Επιτροπών, εκπαιδευτικούς, διπλωματικούς υπαλλήλους και προς όλους τους παρισταμένους.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση προσέδωσε η παρουσία του παλαιμάχου ερμηνευτή Γιώργου Βαπορίδη, καυχήματος ποτέ της Ρωμαίικης καλλιτεχνικής ζωής, ο οποίος παρά τα προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζει, τραγούδησε με έντονο λυρισμό αξέχαστες επιτυχίες του τουρκικού και ελληνικού πενταγράμμου καταχειροκροτηθείς με ζωηρό ενθουσιασμό από την ομήγυρη.

Κοινή πεποίθησις πάντων ήταν ότι το Γεύμα Αγάπης θά διοργανωθή, συν Θεώ και με τις πολύτιμες ευχές του πνευματικού Πατρός, Αυθέντου και Δεσπότου μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και του χρόνου, με ακόμη πιό συστηματική προετοιμασία, ώστε να αγκαλιάση σύμπασα την Ρωμηοσύνη.

Ο φιλακόλουθος
6η Μαΐου 2008

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτό το τελευταίο «αυθέντου και δεσπότου μας»,απομεινάρι της παρακμής της Ανατολικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας δείχνει και το ψυχοσυναισθηματικό έλλειμμα του συγγραφέως.

όσοι τέρπονται από την φαντασιακή παρουσία «αυθεντών και δεσποτών» ας μας αφήσουν ησύχους εις το μικρόν ,πλην τίμιον και ελεύθερον ΄,νεοελληνικόν μας κράτος.

panagiotisandriopoulos είπε...

Δεν νομίζω ότι σας ενόχλησε κανείς αγαπητέ, στο "τίμιον και ελεύθερον νεοελληνικόν σας κράτος"!
Τώρα αν είναι όντως τίμιον και πραγματικά ελεύθερον, αυτό πρέπει να το ξανασκεφθείτε...

Ανώνυμος είπε...

τουλάχιστον είναι τιμιώτερον και σαφώς δημοκρατικότερον του φαναριώτικου περιβόλου
εάν θέλετε να καμομεν συγκριτική χρήση της προσφάτου Ιστορίας στη διάθεση σας.
με ονόματα και στοιχεία....

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΙΣΩΣ.....ΤΙΜΙΟ ΟΜΩΣ;;; ΑΠΑΓΕ ΤΟΙΟΥΤΟΥ ΑΝΟΙΚΕΙΟΥ ΕΠΑΙΝΟΥ!

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ ανώνυμε 8.05μμ

Εφ' όσον έχετε "ονόματα και στοιχεία" να φτιάξετε ένα επώνυμο blog για να τα κοινοποιήσετε και να λάμψει η αλήθεια για την οποία ενδιαφέρεσθε.

Χριστός Ανέστη!

Ανώνυμος είπε...

«Συγχωρέστε με που δημόσια θα εκφράσω ακριβώς αυτό που αισθάνομαι. Πώς να ανταλλάξω το γλυκόηχο όνομα του πατέρα με τον σκληρό τίτλο του δεσπότη; Πώς να θυσιάσω τη ζεστή προσφώνηση του παπά στην καταιγίδα των υπερθετικών προσωνυμίων; Πώς, ενώ δεν έχω μισθό και περιουσία, τώρα να περιμένω τη μηνιαία επιταγή; Πώς, ενώ έμαθα να θαυμάζω την απλή αμφίεση που θυμίζει τους πρεσβυτέρους της Αποκαλύψεως, τώρα να ταυτισθώ με την πολυτελή εμφάνιση που παραπέμπει στη ζωή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων; Πώς, ενώ με συγκινεί το στασίδι της προσευχής, τώρα να ανεβώ στο θρόνο της εξουσίας και τιμής;»(από την χειροτονητήριο ομιλια του Μεσογαίας )

ταπεινή συμβουλή προς τους συνδαιτημόνας:
φεύγετε μακράν από οσους ηδονίζονται όταν τους αποκαλούν «αυθέντας και δεσπότας» αλλά και από οσους αναζητούν την ψυχολογική ασφάλεια ενός «αυθέντου και δεσπότου» πλην του Ενός.

Αληθώς Ανέστη κ.Ανδριόπουλε!

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΝΩΝΥΜΕ! Ο ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ....Α! ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ....ΕΧΕΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟ SITE ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ Ν.Π.Δ.Δ........ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΕΙΩΝ PDF ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΝ ΣΕ MICROSOFT WORD ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ!!! ΦΟΒΕΡΟ! ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!!! ΕΡΡΩΣΘΕ ΑΓΑΠΗΤΕ!

αιολος είπε...

Μου άρεσε το κείμενό σας για το Μ Ρεύμα (Αρναουτκιοι) το χωριό της μάνας μου, θα σας παρακολουθώ.

Related Posts with Thumbnails