Κυριακή 4 Μαΐου 2008

ΜΥΘΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


"Πολύχρωμη απελπισία του καιρού μου βοήθησέ με να εξαφανιστώ..." τραγουδάει η ιέρεια του Ελληνικού Τραγουδιού Μαρία Φαραντούρη και ή έχεις ψυχή και εξαφανίζεσαι ή προβάλλεις το αηδές Εγώ σου και συντρίβεσαι από το βάρος του.

Παρακολούθησα απόψε Σάββατο 3 Μαΐου στο ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα για άλλη μια φορά την μουσική παράσταση Μύθοι Γυναικών με την Μαρία Φαραντούρη και την Λυδία Κονιόρδου. Τις είχα ακούσει αρχικά στη Λευκάδα τον περασμένο Αύγουστο.

Η σημαντικότερη ελληνίδα τραγουδίστρια συμπράττει με μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς σε μια λιτή μα ουσιαστική παραγωγή, που αναδεικνύει την ελληνίδα γυναίκα, μέσα από την ποίηση και την μουσική. Η Κονιόρδου δεν απαγγέλλει μόνο. Τραγουδάει υπέροχα κάποια παραδοσιακά (νανουρίσματα κ.α.) και επιφυλάσσει εκπλήξεις με την ερμηνεία της σε τραγούδια όπως Η Προσευχή της Παρθένου από τα Παράλογα του Μάνου Χατζιδάκι.

Η ιέρεια Φαραντούρη - κάπως έτσι θα πρέπει να ήταν η θεά Αθηνά - δίνει όπως πάντα ρεσιτάλ ερμηνείας, τραγουδώντας μια μεγάλη γκάμα συνθετών: Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Καραΐνδρου, Μικρούτσικο, Λιβανελί, παραδοσιακά κ.α.

Το Κάποια μάνα αναστενάζει του Τσιτσάνη, συνοδεία πιάνου και μπουζουκιού, το αποδίδει εκπληκτικά! Μια άλλη "ανάγνωση", ιδιαίτερα συγκινητική...

Η ταλαντούχος Ιρίνα Βαλεντίνοβα που έχει επιμεληθεί τις περισσότερες ενορχηστρώσεις και παίζει πιάνο με δεξιοτεχνία και ευαισθησία, συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails