Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Η ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ"


Εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Πατρών εξήγησε χθες στην εφημερίδα Η ΗΜΕΡΑ το σκεπτικό της μεταφοράς της Κάρας του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέου στις Σέρρες:

"Το γεγονός της μεταφοράς της Τιμίας Κάρας στις Σέρρες ήταν μία σημαντική προσφορά της δικής μας εκκλησίας στη Μητρόπολη των Σερρών, που προεβλήθη ιδιαίτερα από την εκεί τοπική εκκλησία. Πρέπει να τονιστεί ότι η μετακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα έγινε με την άδεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και άξιζε τον κόπο η όλη προσπάθεια. Η μεταφορά της έγινε για εθνικούς, συμβολικούς λόγους. Όταν “παίζεται” ένα μείζον εθνικής σημασίας θέμα όπως το Μακεδονικό, τότε η μεταφορά του λειψάνου του Αγίου Ανδρέα έχει ύψιστη σημασία για το ζήτημα της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Η Εκκλησία μας δεν κάνει ποτέ τυχαίες επιπόλαιες ενέργειες και ό,τι απόφαση παίρνει είναι μετά από περίσκεψη και με απόλυτη ανιδιοτέλεια".

Αυτή είναι μια πειστική εξήγηση που εισάγει και μια "νέα θεολογία¨: Τα ιερά λείψανα στην υπηρεσία των εθνικών μας συμφερόντων! Εν προκειμένω η Κάρα του Πρωτοκλήτου στην υπηρεσία του "Μακεδονικού". Είναι κι αυτό μια άποψη. Κάποιος πρέπει να γράψει μια μελέτη με θέμα "Εθνικά συμφέροντα και Ιερά Λείψανα" ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη γνώση του θέματος. Γιατί προσωπικά δηλώνω αδιάβαστος...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΔΗΛΩΝΑΝ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ....ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΙΣΩΣ Ο ΡΗΓΑΤΟΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ....ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ! ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΕΤΩΝ(2003,4....ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΝΟΜΙΖΩ...ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΩΣ...)ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ"!!!! ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ.... ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_04/05/2008_268601.

Ανώνυμος είπε...

Η χαμένη οικουμενικότητα της Εκκλησί
ας ή η εσχατολογική σημασία των ιερών λειψάνων κολλάει κάπου εδώ;
Ο απ. Ανδρέας είναι Έλλην άγιος και ουχί συμπάσης της ορθοδοξίας;Ωραία μαρτυρία δίνουμε ακόμη και στους Σκοπιανούς περί της οικουμενικότητος της πίστεως,η οποία επιστρατεύεται για να υπηρετήσει σχήματα του κόσμου τούτου που κατά τον απ.Παύλο παράγουν.Ο εβραισμός εν δράσει.Ποιός θεολογικός νους εξέφερε τοιαύτην βλασφημίαν;Επί του προκειμένου και οι Ιεχωβάδες θα μας κράξουν!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα πρέπει να ξαναξαναξαναδιαβάσουμε την προς Διόγνητον επιστολή;Λέω εγώ ο αδαής...

Ανώνυμος είπε...

Τι κουφό είναι αυτό πάλι; Λέτε να αναπτερώθηκε το εθνικό φρόνημα των κατοίκων εκεί;

Πανσές είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,
σε παρακαλώ, αν ξέρεις φωτισέ μας
γιατί τρελλαίνομαι,νομίζω, και με γοργούς ρυθμούς μάλιστα.

Λοιπόν διαβάζω ότι: Ρώσσοι επενδύουν σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, στην οποία Κέρκυρα προ καιρού τους δόθηκε άδεια να αναγείρουν εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Ουσακώφ, τον οποίο με μεγάλες τιμές με αγήματα του ρωσσικού ναυτικού κλπ ετίμησαν.Με συνοδική απόφαση, φαντάζομαι εδόθη η άδεια και τις ευλογίες του ημετέρου ΥΠΕΞ, επίσης φαντάζομαι.
Άρα με πολύ προσεκτικά βήματα οργανώνεται διείσδυση. Μήπως να στείλουμε κανά λείψανο, ή εδώ δεν υπάρχει κίνδυνος?
Η ελλαδική εκκλησία με κάποια ας την ονομάσουμε επιεικώς "λαδιά"δεν είχε φέρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολη θέση για την Εκκλησία των Σκοπίων?
η Εκκλησία των Σκοπίων δεν είναι Ορθόδοξη?
Για ποιούς "Εθνικούς" λόγους περιφέρουμε τα λείψανα? για να τα τρίβουμε στα μούτρα Ορθοδόξων έστω σχησματικών? Ή μήπως με το να "δανείζουμε" σε φίλους ανα την χώρα αποβλέπουμε σε ανταποδόσεις...
εν ευθέτω, όποτε, χρόνο?
Ιστορία δεν γνωρίζουν οι αρχιερείς μας,ώστε να παραδειγματίζονται και να αναγνωρίζουν ότι μόνο με γενναιότητα διορθώνονται λάθη και ψέμματα?
Και καλά στορία μπορεί να μην ξέρουν, ως θα όφειλαν, τους λόγους του Ιησού όμως που υποτίθεται ότι κηρύττουν γιατί δεν τους σέβονται και μεταβάλλουν τον Οίκο του Πατρός σε οίκους Εμπορίου?
Γιατί άραγε, υπάρχουν για κάθε περίσταση άλλα μέτρα και άλλα σταθμά?
Ως πότε τόσο κομμένα και ραμμένα όλα, στα κατά καιρούς, μέτρα τους?
Από άλλα έχει ανάγκη ο συχγρονος ταλαίπωρος Άνθρωπος που χάνει ολοένα και πιό πολύ τον μπούσουλα...
Πότε θα μας ξαναδώσουν Όραμα και Παράδειγμα?

Λυδήριος είπε...

Για το άρθρο έγραψε σήμερα η εφημερίδα "Κόσμος" για όσους δεν το ξέρουν. Και εγώ πάντως με την εξήγηση της εκκλησίας πάω πάσο, καθ'οτι αδιάβαστος.

Ανώνυμος είπε...

αλλο και τουτο παλι

Ανώνυμος είπε...

ασε ρε τακη οτι και να κανει η μητροπολη το βρισκεις λαθος...
σε βαρεθηκαμε.
τελευταια φορα που μπαινω στην σελιδα σου...
αντε γεια και περαστικα...

Related Posts with Thumbnails